PMS (premenstruális zavarok)

PMS (premenstruális zavarok)
2020.03.24.
Ebben a bejegyzésben a PMS-hez kapcsolódóan szedtünk össze néhány táplálkozás terén megjelenő kritikus pontot, amik segíthetnek a tünetek javulásában vagy esetlegesen hozzájárulhatnak azok előidézésében és fenntartásában.

Az elfogyasztott szénhidrátok minősége és PMS

A nagy mennyiségű egyszerű cukrokat tartalmazó ultra-feldolgozott élelmiszerek fokozhatják a puffadást és a súlygyarapodást, ebből kifolyólag ajánlott kerülni a fogyasztásukat (Alvero 2014). Egyes elméletek szerint az összetett szénhidrátok fogyasztása a luteális szakaszban (azaz ovuláció után) növelheti a szerotonin-szintet és javíthatja a PMS (premenstruációs) tüneteket (Nevatte 2013).

Magnézium és PMS

A magnézium fontos szerepet játszhat a PMS célzott, egyéni kezelésében (Higdon 2013; UMMC 2013a). Néhány tanulmány kimutatta, hogy a PMS-ben szenvedő nőknek alacsonyabb a magnézium szintje, szemben a PMS-ben NEM szenvedő nőkkel (Posaci 1994; Rosenstein 1994).
Számos sikeres vizsgálat használt magnéziumot a premenstruációs tünetek kezelésére. Egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat azt tapasztalta, hogy a napi 200 mg elemi magnézium táplálékkiegészítés jelentősen csökkentette a súlygyarapodást, a puffadást és a mellek fokozott érzékenységét. Két további randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat eredményei pedig azt mutatták, hogy a napi 360 mg magnézium kiegészítés jelentősen javította a hangulathoz és a migrén előfordulásához kapcsolódó tüneteket. A PMS-hölgyek számára a magnézium és a B6-vitamin kombinációja is előnyös lehet. Két randomizált kontrollos vizsgálat azt mutatta, hogy a magnézium (200–250 mg, elemi) és a B6-vitamin (40–50 mg) együttesen csökkentik a PMS és a szorongás általános tüneteit (Fathizadeh 2010; De Souza 2000).

Koffein és alkohol

A PMS-ben szenvedő nőknek kerülniük kellene a koffeint és az alkoholt, mivel ezek súlyosbíthatják a PMS tüneteit (Alvero 2014).

Források:
Alvero R. Ferri’s Clinical Advisor. Premenstrual Syndrome. Available at: www.clinicalkey.com. Copyright © 2014. Accessed 8/11/2014.

Nevatte T, O’Brien PM, Backstrom T, Brown C, Dennerstein L, Endicott J, . . . Yonkers K. ISPMD consensus on the management of premenstrual disorders. Archives of women’s mental health. Aug 2013;16(4):279-291.

Fathizadeh N, Ebrahimi E, Valiani M, Tavakoli N, Yar MH. Evaluating the effect of magnesium and magnesium plus vitamin B6 supplement on the severity of premenstrual syndrome. Iranian journal of nursing and midwifery research. Dec 2010;15(Suppl 1):401-405.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!