A gyógyulási esély összefügg a D-vitamint szinttel

A gyógyulási esély összefügg a D-vitamint szinttel
2020.03.31.

Az alábbiakban egy, a semmelweis.hu weboldalon megjelent cikkből kiragadott mondatokat tettük közzé. Az eredeti bejegyzést itt érhető el:

https://semmelweis.hu/mediasarok/2015/01/20/a-gyogyulasi-esely-osszefugg-a-d-vitamin-szinttel/?fbclid=IwAR35csLiSPJHUCd82pWxdp6yPSvBvQg2yR-YvsCAlJEdB0FOfGKKwU2K5wM

„A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.”

” Ahogy a D-vitamin-hiányosok száma nő, úgy az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is nő: a cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, multiplex sclerosis, reuma, daganatok stb.”

„Az adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin szintjét normalizálni.”

„…ez a probléma évtizedek óta ismert, mégsem ment még át a szakmai gyakorlatba.”

Ez a cikk 2015. januári (!)… tehát annak ellenére, hogy ez a poroblémakör már akkor megfogalmazódott a klinikusok körében a mai napig túl sokaknak továbbra sem kielégítő a D-vitamin ellátottságuk.

A minket követő, felkészült egészségtudatosaknak ez persze egyáltalán nem újdonság, a most „ébredezőknek” viszont újabb megerősítés a kialakult helyzetben is.

A koronavírus (COVID-19) áldozatainak 99,2 %-a súlyos és krónikus beteg, ezen belül is kifejezetten komoly mértékű a szív- és érrendszeri panaszok előfordulása (miközben a kardiovaszkuláris betegségek esetében régen kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a célzott D-vitamin-kúra)…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!