Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Édesanyám vette ma ezt a gyönyörű halat. Élő hal volt, maga választotta ki. A 15. kerületben van egy nagyon jó hal bolt (Hal-Udvar), a város másik végéből is oda zarándokolnak az emberek. Csak csütörtök, péntek és szombat van nyitva, de nagyon széles és igényes a kínálatuk. Fagyasztott halászlé alapot és hal belsőséget is hozott […]
A hűvösebb idővel a levesek is gyakran terítékre kerülnek, a zöldség-krémlevesek pedig sokféleképpen variálhatók és gyorsan, könnyen elkészíthetőek. Ráadásul az idényjellegnek is könnyen figyelmet szentelhetünk. A tengeri herkentyűk, tengeri vagy édesvízi halak ilyenkor is jó ha kéznél vannak az algalapokkal együtt: messze lepipálják ízben, látványban, tápanyagtartalomról nem is beszélve a “levesgyöngyöket”. Jelen esetben polip, fekete […]
Számomra a hét tökéletes lezárása: Saját testsúlyos edzés és az edzés utáni frissítőm: tisztított víz tőzegáfonya direktlé (dm üzletekben kapható) citromlé és egy adag Freyagena Cocos-Iso https://nutribalance.hu/termek/freyagena-cocos-iso/ https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4685459871504740
Még egy nagy kedvencünk: a májas hurka! Márton-nap közeledtével egy libából készült húsos és pecsenye libamájas hurkát is felfedeztünk egy gödöllői delikáteszben (A Sonkás). A Fény utcai piacon és Szentendrén is van üzletük. Nagyon guszta dolgokat árulnak, ajánlom szeretettel. Kevés rizzsel, petrezselymes cukkinivel és fermentált zöldséggel ( Fermentálás ). Szénhidrát-csökkentés esetén köret nélkül, csak […]
Hallotta valaki kongani a vészharangokat? Mi nem… A forrásként megjelölt kutatás a következő drámai változásokat találta a koronavírus (COVID-19) járvány hatására az 5-11 éves korosztályokban: Túlsúly és elhízás: 36%-ról 46%-ra nőtt! Súlyos mértékű elhízás: 19%-ról 26%-ra nőtt! Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2783690?utm_campaign=Chris%20Kresser%20General%20News&utm_medium=email&_hsmi=173278141&_hsenc=p2ANqtz-8h3xqTKCdK36DdrsDI0KIGXY-H3pzpcUha3sO4a0RTa-0l0pFnSDhiYekk1FC9ax4Q5pTo5cC7WUFgbe52crAUszuBgw&utm_content=173278141&utm_source=hs_email https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4679345462116181
Alábbi videónkban összefoglaljuk, hogy mik azok az alapstratégiák, amivel az étrend és étrendkiegészítők útján hozzájárulunk az immunvédelem javításához.
Sok éhes száj tud nagyon örülni egy tepsi sült zöldségnek! Nálunk az egész családnak jutott belőle! Még egy előnye, hogy az előkészítési ideje 10 perc, a sütési idő fél óra, nem kell vele különösebben foglalkozni, csak hátradőlni és hagyni, hogy a zöldségek megmutassák csodás ízüket. Kevés házi készítésű ghí-vel (tisztított vajjal) locsoltam meg (persze használhatunk […]
Úgy tűnik, hogy a Cordyceps nevű gyógynövény-gomba (más néven hernyógomba) javítja az immunrendszer működését, azonban ne immunerősítőként gondoljunk rá. Hatása inkább kiegyensúlyozó: csökkentheti az immunrendszer túlműködését autoimmun betegségek esetén, miközben fokozza a védekezést, amikor az immunrendszer legyengült vagy éppen kórokozóval (például vírusokkal) szemben harcol. Egy 44 autoimmun pajzsmirigy-betegséggel küzdő Pácienssel végzett vizsgálatban a Cordyceps […]
Az elmúlt években egyre többet járok az üzletek mélyhűtött részlegére is. Nagyon praktikusak tudnak lenni az ott kapható termékek, szerintem sokszor jó minőségű vagy ár-érték arányúak is. Egy példa: számtalanszor látok műanyagba becsomagolt szomorúan fonnyadó egy szál petrezselymeket 200 ft-ért, miközben a fagyasztós részlegen papírdobozba csomagolva lehet kapni 75 g petrezselymet 300 ft-ért (persze […]
Amikor kevés az időm vagy épp nincs nagy kedvem hosszan a konyhában lenni, viszont szeretnék egy tisztességes főtt ételt vacsorázni, a kedvenc (fél)készen kapható termékeimért nyúlok. A Tesco-nak már több áruházában is találkoztam ezzel a füstölt lazaccal, mely natúr, kapros és borsos változatban is kapható. Forraltam vizet egy kis lábosban, kifőztem 4-5 perc alatt […]
Rostbevitel és az IBS? (2. rész) Az élelmi rostok és azok funkcionális jellemzőinek áttekintése. Gyakori rövidítések: GOS = galakto-oligoszacharidok; PHGG = részben hidrolizált guar; RS = rezisztens keményítő; XOS = xilo-oligoszacharidok. Hogyan változik az élelmi rostok alkalmazása IBS esetén? Az IBS-ben történő rostpótlásra vonatkozó jelenlegi klinikai irányelvek a rostokat jellemzően az oldhatóság szemszögéből vizsgálják: a […]
Ebben a bejegyzésünkben tisztázzuk a rostok fogalmát, a rostbevitel egészségünkre gyakorolt hatásait. Majd megvizsgáljuk, hogy irritábilis bélszindróma (IBS) esetén melyek a biztonsággal választható rostok. Mik azok az élelmi rostok, és miért érdekesek számunkra? Nagy vonalakban az „élelmi rost” egy igen tág, inkább összefoglaló jellegű táplálkozási fogalom, amely bármilyen típusú emészthetetlen szénhidrátot magába foglal. Megannyi […]
Ép testben ép lélek? „A várható élettartam, az egészségben eltöltött évek száma, a legmagasabb mortalitású betegségek előfordulása és halálozási rátája alapján a magyar az EU egyik legrosszabb állapotú társadalma. Ez alapvetően két okra vezethető vissza. Az egyik az alulfinanszírozott és rossz premisszák mentén, lényegében évtizedek óta halogatott reformoknak köszönhetően nem megfelelő struktúrában konzerválódott […]
Következzen egy hajdinás étel recepte, ami egyszerűen elkészíthető, akár alacsony FODMAP-étrendbe is beilleszthető és magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Reggelire, ebédre vagy vacsorára is tökéletes választás! Egy edényben enyhén pirítsunk meg hajdinát (nagyon szeretem az ízt, amit ez kölcsönöz neki) öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk és főzzük meg. Hámozzunk meg és vágjunk gyufaszálra sárgarépát. Egy […]
Ismerjük meg a hajdinát is közelebbről! Mi is az a hajdina? A hajdina, más néven pohánka vagy tatárka a keserűfűfélék családjába tartozó, lágy szárú növény, ún. álgabona, vagyis pszeudocereália. Az álgabonák, mint a quinoa és az amaránt is olyan magvak, melyeket gabonafélékként fogyasztanak. A hajdina angol neve (buckwheat; wheat = búza) ellenére NINCS rokonságban a […]
Az a koncepció, hogy reggelire egészen más ételeket kellene fogyasztanunk egy merőben modern, nyugati találmány… A reggeliző pelyhek, péksütemények és szendvicsek elképesztően népszerűvé váltak az utóbbi 100 évben, pedig azelőtt, és sok helyen még ma is, a reggelire elfogyasztott ételek sokkal inkább hasonlítanak a nap többi étkezéséhez. Ahogy minden étkezésünknek, a reggelinek is az lenne […]
Egy sűrű napon, kisbaba mellett, de akár az irodában is: készen (fagyasztva) kapható, pár perc alatt elkészíthető funkcionális étel. Pici vizet (vagy kókusztejet vagy akár alaplevet) kell hozzáadni és serpenyőben elkészíteni. Nincs jobb a teljes értékű (feldolgozatlan) ételeknél. Szénhidrátanyagcsere zavarok esetén (pl. IR) pedig elengedhetetlen. Nyugodtan „felturbózható” még extra adag zöldséggel, ízlés szerint egyéb […]
Csúsztatott palacsinta torta mákkal és áfonyával..! Ha kíváncsi vagy mi a tökéletes recept, jó helyen jársz! Ez a palacsinta torta egy nagyon habos, krémes, szuper könnyű desszert! A hamarosan megjelenő és már előrendelhető szakácskönyvünkben is szerepel ez a recept, csak nem mákos-áfonyás, hanem diós változatban. Link a könyvhöz lejjebb! Én most egy születésnapra készítettem, és mivel […]
Nutri-Funkcionális™ vacsora az egész családnak, 30 perc alatt! Az egészséges nem kell, hogy komplikált vagy drága legyen. Egy egész családot (vagy akár egymagunkat több napon keresztül) tudjuk táplálni ezzel az egyszerűen elkészíthető egytálétellel, mely több tápanyagban gazdag alapanyagot is tartalmaz. Mi kell hozzá? 2 ek. zsiradék (pl. kacsazsír) 1/2 póréhagyma, szeletelve 50 dkg csirke felsőcomb filé […]
Köszönjük ezt a nagyszerű visszajelzést, mely remekül passzol a hamarosan induló 6 hetes online, alacsony FODMAP-programunkhoz is: https://taplalkozasbeallitas.hu/…/alacsony-fodmap-program/ „Év elején volt Önnel két konzultációm, a FODMAP diéta megkezdése előtt és végén. Azóta a gluténmentesség mellett kerülöm néhány élelmiszer fogyasztását (tejtermékek, tojás, disznóhús, kukorica, repceolaj, szója), emellett változatosan étkezem. Március óta panaszmentes vagyok és június […]
Új, különleges termék a Táplálkozás-Beállítás ajánlásával. A Cocos-Iso, azaz Kókuszvíz-por alapú, természetes izotóniás ital: „Nem vállaltunk kompromisszumokat az ízzel, egyedülálló izotóniás italt terveztük hozzáadott cukor vagy édesítőszer nélkül. A termék nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot és egyéb ízesítést (így akár teához vagy kávéhoz is adható), szénhidrát-tartalmát maga a kókuszvíz-por adja. Hosszas szakmai mérlegelés után döntöttünk […]
Egy korábbi bejegyzésünkben kiemeltük egy pár előnyét a brownie-nak (bár továbbra is természetesen élvezeti cikk), miszerint könnyen elkészíthető glutén-, tej- vagy épp cukormentes változatban. Sőt, akár magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidráttartalommal is. Ha tápióka- vagy rizslisztből sütjük, akkor a hűtés során még egy kevés rezisztens keményítő is képződhet benne. A KULCS a jó browniehoz, […]
Fokhagyma, mint a metabolikus szindróma (pl. patológiás inzulinrezisztencia) egyik ellenszere?! Egy fitoterápiás kutatásokban közzétett randomizált klinikai vizsgálat összefüggést talált a fokhagymával történő kiegészítés és a metabolikus szindróma számos tünetének javulása között – olyan tényezők halmazában, amelyek növelik a cukorbetegség és/vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A vizsgálatban 90, metabolikus szindrómával rendelkező férfi […]
Magnézium és vércukorszint, mi a kapcsolat közöttük? A magnézium az agy és a test számára nélkülözhetetlen mikrotápanyag. Számos ismert és elfogadott előnye mellett segít szabályozni a vércukorszintet is. Cukorbetegeknél mégis gyakran tapasztalható magnéziumhiány a mai napig. A hiány előfordulhat 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetén is, de úgy tűnik, hogy a 2-es típusú cukorbetegségnél gyakoribb. […]
Koccintsunk alaplével! Alacsony FODMAP-étrend első fázisában nem ajánlott semmiféle alkoholfogyasztás. Alaplé rendszeres fogyasztása, mely az emésztőrendszer regenerálásában is segít, annál inkább. Tegnap az Alaplé bárban jártunk és hoztunk haza alaplevet, a pohárban marha alaplé található, mely remek kollagén, hialuronsav és kondroitin forrás is, kihűlt állapotban teljesen kocsonyás. Amennyiben érintett vagy emésztőrendszeri problémákkal, ajánljuk az induló […]
Induló életmód-váltáshoz vagy a halfogyasztás kezdeti növelése végett (kis-közepes kompromisszumokkal): https://www.frosta.hu/…/tepsis-halfile-brokkolis-szosszal/ (tejcukor-érzékenyek vagy tejfehérje-allergiások számára NEM ajánlott, de legalább gluténmentes és tényleg könnyen-gyorsan elkészíthető bármely főétkezéshez) https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4569118603138868
Home office ebéd vs. irodai ebéd összehasonlításáról, praktikus időnyerő jótanácsok és inspiráció a mindennapokra! Sokunknak nem csak az étrendje változatos, hanem az is, hogy éppen hol vagyunk és milyen lehetőségünk van az étkezésre. Esetemben gyakran az irodában, másszor home officeban, harmadnap esetleg egy rendezvényünkön dolgozom estig. A heti étkezéseim megtervezése is eszerint alakul, mert számomra […]
D-vitamin-kiegészítés hatása az inzulinérzékenységre, egy randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat eredményei: A European Journal of Endocrinology című szakfolyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a D3-vitamin célzott pótlása javíthatja-e az inzulinérzékenységet a 2-es típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizált vagy a betegség kialakulásának magas kockázatával küzdő betegeknél (patológiás IR). A randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban 96 személy vett részt, akik […]
A bél-agy(-mikrobiom) tengelyről a teljesség igénye nélkül: A beleket mára egyre gyakrabban aposztrofáljuk „második agyként”. A belek falait mintegy 10 millió neuron szegélyezi. Az úgynevezett bél – idegrendszer (amely a belekben található) képes a központi idegrendszertől teljesen függetlenül működni, ami az agyat és a gerincvelőt foglalja magában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az […]
Táplálkozástudományi szemszögből nézve évtizedek óta értetlenül állunk ahhoz, hogy egy ételérzékenyeknek szánt (itt gluténmentes) termék miért van teletömve allergénekkel is. Túl (!) a magas, ultrafeldolgozott és acelluláris szénhidráttartalmom (pl. kukoricakeményítő); a fermentálatlan és felesleges szójaszármazékok (glifozáttartalom?) nagy mennyisége miatt már nem „éri” meg ez a különben drága termék – még akkor sem, ha könnyen és […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!