Fokhagyma és metabolikus szindróma

Fokhagyma és metabolikus szindróma
2021.10.14.
Fokhagyma, mint a metabolikus szindróma (pl. patológiás inzulinrezisztencia) egyik ellenszere?!
 
Egy fitoterápiás kutatásokban közzétett randomizált klinikai vizsgálat összefüggést talált a fokhagymával történő kiegészítés és a metabolikus szindróma számos tünetének javulása között – olyan tényezők halmazában, amelyek növelik a cukorbetegség és/vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A vizsgálatban 90, metabolikus szindrómával rendelkező férfi és nő vett részt, akik napi 1600 mg fokhagyma-port tartalmazó tablettát vagy placebót kaptak három hónapon keresztül. A fokhagymával „kiegészített” csoportban lévők jótékony, azaz HDL-koleszterinszintje szignifikánsan magasabb volt, mint a vizsgálat elején; és magasabb volt a placebo csoporthoz képest is. A szisztolés és diasztolés vérnyomás, a trigliceridszint, a derékbőség, az inzulinrezisztencia markerei, a zsírmáj index (NAFLD) és az étvágy is csökkent a placebo csoporthoz képest.
 
A publikáció szerkesztőjének megjegyzése: A metabolikus szindrómát az alábbi öt rendellenesség közül három jelenlétében határozzák meg: hasi elhízás, magas vérnyomás, magas trigliceridszint, emelkedett vércukorszint és alacsony nagy sűrűségű lipoprotein (azaz HDL–koleszterin).
 
Fogyasszunk rendszeresen fokhagymát 🙂
 
https://taplalkozasbeallitas.hu/…/inzulinrezisztencia…/
 
Forrás:
Phytother Res. 2021 May 11.
 
Spindler Eszter Kolléganőnk

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4589829381067790

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!