Rostbevitel és az IBS? (2. rész)

Rostbevitel és az IBS? (2. rész)
2021.11.02.
Rostbevitel és az IBS? (2. rész)
Az élelmi rostok és azok funkcionális jellemzőinek áttekintése. Gyakori rövidítések: GOS = galakto-oligoszacharidok; PHGG = részben hidrolizált guar; RS = rezisztens keményítő; XOS = xilo-oligoszacharidok.
Hogyan változik az élelmi rostok alkalmazása IBS esetén?
Az IBS-ben történő rostpótlásra vonatkozó jelenlegi klinikai irányelvek a rostokat jellemzően az oldhatóság szemszögéből vizsgálják: a tünetek csökkentésére az „oldható” rostok javasoltak, míg az „oldhatatlan” rostok kerülendők (ilyen pl. a korpa) [1, 2].
Ezekkel a túlságos általános tanácsokkal kapcsolatban azonban az alábbi problémák merülnek fel:
  • az oldható rostok nem felcserélhetőek; például az útifűmag-héj (psyllium) és az inulin is könnyen oldódik vízben, de az utóbbi gyorsan fermentálódik, és az esetek nagy részében súlyosbítja a tüneteket (akár komoly mértékben!).
  • ezek az ajánlások a rostok tünetmérséklő használatára vonatkoznak; ha figyelembe vesszük funkcionális jellemzőiket, a rostok nagyobb szerepet töltenek be a specifikus hatások biztosítására (pl. gumiarábikum a hasmenés ellen vagy GOS a székrekedés ellen), nem pedig az általános tünetek felületes javítására.
https://nutribalance.hu/…/freyagena-bio-immunorost…/
https://nutribalance.hu/termek/gal-flora-rost-komplex/
Ez az áttekintés nem az általános iránymutatások kritikája, mivel IBS-ben a rostokkal kapcsolatos kutatások nagy része el sem jut a szakemberekhez, pl. Gasztroenterológusokhoz (tisztelet a kivételnek) (ha az élelmiszeripar pedig el akar hitetni velünk, hogy az inulin „mindenkinek jó”, akkor az bizony sikerülhet is nekik).
A rostok funkcionális jellemzőinek kiemelése megmutathatja, hogy milyen különböző módokon hathatnak a bélrendszerünkre, így megváltoztathatják az IBS-ben végzett kutatások rostokkal kapcsolatos perspektíváját. Cél, hogy a specifikus terápiás válaszok elérése érdekében sikerüljön meghatározni bizonyos rostok szerepét az IBS-ben történő személyre szabott alkalmazáshoz.
További, speciális táplálkozásterápiás ismeretek:
https://taplalkozasbeallitas.hu/…/alacsony-fodmap-program/
Szabó Dániel Kollégánk
Források:
1. Vasant et al. British Society of Gastroenterology guidelines on the management of irritable bowel syndrome. Gut 2021. doi: 10.1136/gutjnl-2021-324598
2. Lacy et al. ACG Clinical Guideline: Management of Irritable Bowel Syndrome. Am J Gastroenterol 2021. doi: 10.14309/ajg.0000000000001036

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4650915748292486

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!