Ép testben ép lélek?

Ép testben ép lélek?
2021.11.02.
Ép testben ép lélek?
 
„A várható élettartam, az egészségben eltöltött évek száma, a legmagasabb mortalitású betegségek előfordulása és halálozási rátája alapján a magyar az EU egyik legrosszabb állapotú társadalma. Ez alapvetően két okra vezethető vissza.
 
Az egyik az alulfinanszírozott és rossz premisszák mentén, lényegében évtizedek óta halogatott reformoknak köszönhetően nem megfelelő struktúrában konzerválódott egészségügyi ellátó és azt finanszírozó társadalombiztosítási rendszer. Ezen a járvány hatására tavaly eldöntött és szükséges, de nem elégséges változtatások (hálapénz betiltása, magán és állami ellátás közötti átjárás részleges szabályozása, leginkább az orvosok korlátozása) önmagukban nem sokat javítanak.
A másik ok a magyarok rossz egészségügyi állapota. A stressz, a dohányzás, alkoholfogyasztás, túlsúly, kevés mozgás mutatói alapján hazánk a sereghajtók között van, és sajnos a helyzet rosszabb is lehet, mint amit a hivatalos statisztika sugall.
 
A gyógyító-megelőző közkiadások alapján Magyarország az OECD második leginkább alulfinanszírozott egészségügyi rendszerét működtette a 2010-es években. A forráskivonás nominálisan a 2006-os megszorításokkal kezdődött, amely akkor a GDP nagyjából két százalékával csökkentette az egészségügyi kiadásokat, a tendencia a GDP százalékában mérve folytatódott az elmúlt évtizedben is. Nem csoda, hogy nálunk található az egyik legmagasabb magánfinanszírozási arány az egészségügyben.
 
Ennél is szomorúbb, hogy a megelőzhető és gyógyítható halálesetek száma évente 20-35 ezer között becsült (az összesen 130 ezer körüli éves halálozásból) és az ötödik legrosszabb az EU-ban. A legsúlyosabb betegségek mortalitási rátája másfélszerese az EU átlagnak, de a máj- és keringési megbetegedések esetén a szorzó kétszeres. Magyarországon döbbenetesen rossz a helyzet a daganatos betegségek előfordulási arányát tekintve is, és még szomorúbb, ha az ezekhez köthető mortalitást nézzük.”
 
 

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4634007619983299

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!