Magnézium és vércukorszint

Magnézium és vércukorszint
2021.10.14.
Magnézium és vércukorszint,  mi a kapcsolat közöttük?
 
A magnézium az agy és a test számára nélkülözhetetlen mikrotápanyag. Számos ismert és elfogadott előnye mellett segít szabályozni a vércukorszintet is. Cukorbetegeknél mégis gyakran tapasztalható magnéziumhiány a mai napig. A hiány előfordulhat 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetén is, de úgy
tűnik, hogy a 2-es típusú cukorbetegségnél gyakoribb. Ennek oka, hogy az alacsony magnéziumszint inzulinrezisztenciával jár együtt.
 
Az inzulinrezisztenciában (IR) szenvedő emberek a vizeletükkel is több magnéziumot veszítenek, ami hozzájárul e tápanyag alacsonyabb szintjéhez. A magnézium-kiegészítő szedése azonban növelheti a magnézium vérszintjét, és javíthatja a cukorbetegség szabályozását. Prediabétesz esetén a pótlás szintén javíthatja a vércukorszintet, és esetleg meg is előzheti a 2-es típusú cukorbetegséget.
 
A magnézium -kiegészítők nem egyformák, különböző magnéziumformákból állnak, és mindegyik más-más esetben a legalkalmasabb. A különböző formák különböző egyéni igényeket tudnak kielégíteni és eltérnek hatékonyság szempontjából is. Hatékony, jól felszívódó formák (a teljesség igénye nélkül): magnézium-citrát/laktát/malát/aszpartát/treonát/lizinát/biszglicinát/fürdősókban klorid.
https://nutribalance.hu/…/freyagena-balance-bartha-mg2…/
 
Bár a megfelelő táplálékkiegészítőkkel gyorsan korrigálható az alacsony magnéziumszint a vérben, a
magnéziumszintet az étrend segítségével fontos szinten tartani: számos növényi és állati eredetű kiváló magnéziumforrás (például): zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta stb.), brokkoli, sütőtök, tengeri herkentyűk, avokádó, quinoa, egyes diófélék, étcsokoládé, fehér húsú halak és számos színhús. A csapvíz, az ásványvíz és néhány más palackozott víz szintén tartalmazhat magnéziumot, bár a magnéziumszint a vízforrástól függően változhat.
 
A magnézium nem csak a vércukorszint szabályozásában segít. Az egészséges magnéziumszint egyéb előnyei közé tartozik (a teljesség igénye nélkül): csökkenti a vérnyomást, ami csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Elősegíti a csontok egészségét. Csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát. Javítja a fizikai és mentális teljesítményt. Csökkenti a szorongást és a depressziót. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Enyhíti a premenstruációs szindrómát.
 
 
Forrás: Barbagallo M, Dominguez LJ. Magnesium and type 2 diabetes. World J Diabetes
2015; 6(10): 1152-115 
 

Bővebben az inzulinrezisztencia összefüggéseiről – messze túl a magnéziumon:
https://taplalkozasbeallitas.hu/…/inzulinrezisztencia…/
 
 

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4586485341402194

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!