Omlett sült zöldséggel

Omlett sült zöldséggel
2021.11.19.
Sok éhes száj tud nagyon örülni egy tepsi sült zöldségnek!
Nálunk az egész családnak jutott belőle! Még egy előnye, hogy az előkészítési ideje 10 perc, a sütési idő fél óra, nem kell vele különösebben foglalkozni, csak hátradőlni és hagyni, hogy a zöldségek megmutassák csodás ízüket. Kevés házi készítésű ghí-vel (tisztított vajjal) locsoltam meg (persze használhatunk más zsiradékot is, pl. kacsazsír, olívaolaj, kókuszolaj), illetve sóztam.
 
Mellé egy sok tojásos omlettet készítettem.
Győző-Molnár Anna kolléganőm ajánlásával Fuchs márkájú 1-es számozású szabadon tartott tyúk tojást használtam. Többen is megjegyezték, hogy milyen jó íze van a tojásnak! Mellé ízlés vagy igény szerint fogyaszthatunk sült májat vagy májpástétomot, érlelt sonkát, fermentált zöldséget, rillettet.
 
Tisztított vaj recept :
Egy nyeles lábosban felolvasztjuk a vajat, egy idő után fehér hab keletkezik a tetején. Ekkor vegyük a legkissebb lángra és a keletkezett fehér habot egy szűrő vagy kanál segítségével távolítsuk el. Ezt addig ismételjük, amíg nem úszik már fehér hab vagy darabka a felszínen, csak tiszta aranysárga színű zsírt látunk. Ekkor vegyük is le a tűzről. Ügyeljünk arra, hogy nem melegítjük túl gyorsan vagy túl magas hőfokon, mert pillanatok alatt meg tud barnulni. Ennek egyébként az a neve, hogy barna vaj. Természetesen nem kell kidobni ha véletlenül egy picit túl ment, ugyanúgy használható főzéshez (Éttermek konyháin is gyakran találkozhatunk vele).
 
Az első szakácskönyvünkben többek között van egy szuper omlett és májpástétom recept is. A második szakácskönyvben húspástétom, resztelt máj recept és fermentált zöldség készítésről is írtunk. A legújabb könyvünkben pedig 60 másik recept társaságában van egy csodás ‘Téli saláta a pincéből’ és kacsamáj rillettes recept is, ez utóbbi szintén nagyon jól passzolna a fenti sült zöldséghez!
Közelegnek az Ünnepek is, érdemes körbenézni a webshopban! 
 

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4675405762510151

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!