D-vitamin-kiegészítés hatása az inzulinérzékenységre

D-vitamin-kiegészítés hatása az inzulinérzékenységre
2021.10.14.

D-vitamin-kiegészítés hatása az inzulinérzékenységre, egy randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat eredményei: 

A European Journal of Endocrinology című szakfolyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a D3-vitamin célzott pótlása javíthatja-e az inzulinérzékenységet a 2-es típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizált vagy a betegség kialakulásának magas kockázatával küzdő betegeknél (patológiás IR). A randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban 96 személy vett részt, akik 6 hónapon keresztül napi 5000 nemzetközi egységet (NE) D3-vitamint kaptak.
„A cukorbetegség magas kockázatának kitett vagy újonnan diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél a 6 hónapos D3-vitamin-pótlás jelentősen növelte a perifériás inzulinérzékenységet és a ß-sejtek működését, ami arra utal, hogy lassíthatja a metabolikus romlást ebben a populációban” – magyarázta a kutatás.
Forrás:
Lemieux, P., Weisnagel, S. J., Caron, A. Z., Julien, A., Morisset, A., Carreau, A., Poirier, J., Tchernof, A., Robitaille, J., Bergeron, J., Marette, A., Vohl, M., & Gagnon, C. (2019). Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomised, placebo-controlled trial, European Journal of Endocrinology, 181(3), 287-299.

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4557615644289164

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!