Gluténmentes brownie recept

Gluténmentes brownie recept
Rebeka
2021.10.14.
Egy korábbi bejegyzésünkben kiemeltük egy pár előnyét a brownie-nak (bár továbbra is természetesen élvezeti cikk), miszerint könnyen elkészíthető glutén-, tej- vagy épp cukormentes változatban. Sőt, akár magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidráttartalommal is. Ha tápióka- vagy rizslisztből sütjük, akkor a hűtés során még egy kevés rezisztens keményítő is képződhet benne.
 
A KULCS a jó browniehoz, hogy nem szabad túl sütni! Pedig nagyon könnyű, mert minden brownie recept amit az interneten találok, túl hosszú sütési időt ír. Ez azért is van, mert sokszor, bár gluténmentes a recept, nagyon sok cukrot tartalmaz, akár 300-350 grammot 😮 Tapasztalatomból, ennél jóval kevesebb cukorral, vagy akár kizárólag édesítőszerrel (pl. eritrittel) is isteni sütemény készíthető!
Akkor tudjuk, hogy elkészült, hogy ha a közepe még picit lágy, a széle meg épphogy átsült. Recept lejjebb!
Köszönjük szépen az ALL IN natural food-nak a csokoládét, melyet a Táplálkozás-Beállítás™ 10 éves születésnapi ünnepségére készült browniehoz használtunk fel 🙂
 
Hozzávalók:
  • 250 g vaj vagy kókuszzsír + kevés a kenéshez
  • 250 g étcsokoládé, darabolva (mi az ALL IN natural food eritrites étcsokoládéjat használtuk)
  • 4 tojás
  • 100 g tápiókaliszt (más néven maniókaliszt)
  • 60 g natúr kakaópor
  • 100 g édesítőszer (én most rizsszirupot használtam)
  • csipet só
 
Egy hőálló tálban, vízgőz felett, felolvasztjuk a vajat és a csokoládét, félretesszük hűlni. Egy tálban 5-6 percig elektromos habverővel felverjük a tojásokat az édesítőszerrel, amíg térfogata legalább kétszeresé nő és világos, krémes állagot kapunk. Ezután lassan hozzácsurgatjuk/összekeverjük az olvasztott csokoládét, a felvert tojásokkal. Végül beleszitáljuk a lisztet, a kakaót és a sót, alaposan elkeverjük. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és (légkeverésen) 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha nincs légkeverésünk, akkor 175 fokon ugyanennyi ideig. Hagyjuk teljesen kihűlni, kockázzuk és tálaljuk.

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4596429323741129

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!

KIÚT A HORMONÁLIS EGYENSÚLYTALANSÁGOKBÓL!December 13. 17:30 HORMONÁLIS FÓRUMEST

Előadó: Bartha Ákos táplálkozás-kutató

Találd meg a hormonális egyensúlyt a táplálkozás segítségével! Hormonális egyensúlytalanságok kezelése természetes módon.

  • Tévhitek, buktatók és a valóban működő, hatékony természetes megoldások.
  • Tünetek és laborvizsgálati eredmények egyéni értelmezése/magyarázata.
  • Inzulinrezisztencia (IR) komplexen és más nézőpontokból is megközelítve.
  • stb.

Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetben, hogy megtaláld az egyensúlyt.