Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Egy omega-3-ban gazdag ebédet választottam ma, mely azon felül, hogy maximálisan táplál, nagyon élvezetes is fogyasztani. Az omega-3 zsírok halakban, egyéb tengeri ételekben, bizonyos dió- és olajos magfélékben, zöldségekben, illetve algákban található egészséges zsírok. Én friss lazaccal kértem, hozzá zöldségeket és wakamet (tengeri alga féle), mindezt jázmin rizs ágyon. Van egy kiváló összefoglaló írásunk […]
Prebiotikumok és probiotikumok: kell-e (érdemes-e) őket alkalmazni emésztési panaszokkal összefüggő táplálkozásterápiák során (pl. irritábilis bélszindrómában alacsony FODMAP-étrend követésekor)? A prebiotikum olyan rostfajta, amely emésztetlenül halad át a gyomor-bél traktuson, és táplálja, stimulálja bizonyos vastagbélben lévő baktériumok növekedését és/vagy aktivitását. Bár minden prebiotikum „rostnak” minősül, nem minden rostnak van prebiotikus hatása. Bizonyos FODMAP-szénhidrátoknak prebiotikus hatásuk […]
Egy nagyon különleges alapanyagból készítettük el a mai ebédünket. Ez nem más, mint a rizottó rizsek abszolút Királynője, az Acquerello rizs . Delikáteszekben lehet kapni, pl. a Buono! nevű olasz delikáteszben a Teréz körúton. A gyönyörű rizottó rizseken túl, fantasztikus hosszan érlelt olasz sonkákat és sajtokat, kiváló olívaolajakat és balzsameceteket is találhattok kínálatukban. Teljesen hagyományos eljárással […]
Köztes étkezéshez ajánljuk (vagy akár edzés előtt/után) – alternatív példaként: A sushi lehet avokádós, halas vagy éppen érlelt sonkás is (kár, hogy nem árulnak idehaza májpástétomosat is). Mindez lehetne egy „alga-rizs batyu”: https://taplalkozasbeallitas.hu/alga-rizs-batyu/ Mellé pár szem makadámdió. https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4501387429911986
Míg tart a jó idő, élvezzük a gyors-hideg salátákat bármelyik főétkezéshez vagy köztes étkezéshez. Saláta alapként endíviát használtam, mely nagy kedvencem kesernyés ízvilága miatt (nem mellékesen pedig gazdag folátban, foszforban, kálciumban és C vitaminban is). Került még bele avokádó, kecskesajt, áfonya és ribizli. Öntetként zöld pestot hígítottam citromlével és extraszűz olívaolajjal. Crudo (érlelt, nyers) […]
Az életmód fontossága – még mindig: Egy nagyon friss osztrák tanulmány szerint a túlsúlyos általános iskolás gyermekek aránya az első koronavírus lezárások után is már majd’ 20 százalékkal nőtt. A Grazi Egyetem kutatócsoportja egyértelmű csökkenést talált a fizikai állóképességben is. Vajon ki fog, mikortól és hogyan fog javítani a gyermekek bizonyítottan leromlott fizikai állapotán? […]
Értekezés a COVID-19 kapcsán „Ez az elemzés bebizonyította, hogy a természetes immunitás hosszabb ideig tartó és erősebb védelmet nyújt a koronavírus (COVID-19) fertőzéssel szembe; mind a betegség kialakulása, mind pedig a kórházi kezelés ellen a delta variáns kapcsán” – mondták a kutatók. (F) Nem ez az első és egyetlen kutatás, ami erre az eredményre […]
Alacsony FODMAP-étrend FODMAP: egy angol mozaikszó, a következő szénhidrátok kezdőbetűiből létrejött rövidítés: Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols. Ennek magyar megfelelője: Fermentálódó Oligo-, Di- és Monoszacharidok, valamint Poliolok. Mindezek leegyszerűsítve úgynevezett erjedő szénhidrátok, amelyek bizonyos esetekben és különféle mennyiségekben fogyasztva bélpanaszokat okozhatnak az arra érzékenyek számára. Kiindulópontja a sokakat érintő, gyakran azonban figyelmen kívül […]
Mit jelentenek a Nutri-Funkcionális™ ételek? A tápanyagok az ételeink azon összetevői, amelyek a szervezetbe jutva képesek hasznosulni és jellemzően nélkülözhetetlen szerepet játszanak az élet fenntartásában. A Nutri-Funkcionális™ ételekben természetesen jelenlévő, jól hasznosuló, emellett sok esetben különleges tápanyagok is vannak, amelyek nem csak segítenek megelőzni a tápanyaghiányt, hanem valóban táplálnak minket. Több kutatás is […]
Krónikus bélgyulladások (IBD-k, pl. Crohn) és bizonyos érdekességek: „A tudósok egyetértenek abban, hogy autoimmun betegségek egyre növekvő számáért az egészségügy javulása tehető felelőssé, ugyanis a ma gyermekei már nem találkoznak azokkal a fertőzésekkel, mint az évtizedekkel ezelőtt élők, emiatt az immunrendszer nincs annyira „edzésben”. Az 1990-es években Dr. Joel Weinstock (Iowai Egyetem, Tufts […]
Újra indul a sütőtök szezon! Kakukkfüves, fokhagymás marharagu melyet az AlapléBár marha alapléjével felöntve főztem meg. Hozzá sült tök és Müller Ildi fermentált zöldsége (kapros tök, egyik személyes kedvencem – Laurien) Az előadás szezon is hamarosan újra indul Nálunk, a szeptember 23-i Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi Fórumest kerül először megrendezésre! Jegyek […]
A brownie letagadhatatlan „előnye”, hogy könnyen elkészíthetjük glutén-, tej- és akár hozzáadott cukormentes változatban; sőt, akár magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidráttartalommal is. Visszahűtve fogyasztva tápióka- vagy rizsliszttel még egy kevés rezisztens keményítő is képződhet benne. (továbbra sem „fogyókúrás” vagy bélregeneráló étel, hanem élvezeti cikk). További kompromisszumos édesség például a gesztenyepüré, a tápiókapuding, a „tejbe”rizs, a […]
A tojás hatása a jóllakottságra túlsúlyos és elhízott személyeknél Célkitűzés: A cél annak a hipotézisnek a tesztelése, hogy a túlsúlyos és elhízott egyének körében a tojást tartalmazó reggeli, összehasonlítva egy egyenlő súlyú, izokalóriás, pékáru alapú reggelivel, nagyobb telítettséget idéz elő, csökkenti a sóvárgást, és csökkenti a későbbi rövid távú energiabevitelt (pl. a nassolást […]
A képen látható termékekben számos különleges (probiotikus, itt élőflóra) hatású baktériumtörzset találunk: ilyen például a Bacillus coagulans (emésztőrendszeri hatása régóta bizonyított), illetve sok esetben Saccharomyces Boulardii is. A „Bacillus” törzsek (coagulans, megaterium, clausii, pumilus, stb.) jellemzően talajbaktériumok (HSO/SBO*), már a gyógyszeripar is felhasználja őket (mi lassan 10 éve foglalkozunk velük a Lactobacillusok mellett); sőt, […]
Például így: pirítós helyett tegyünk hűtött burgonyát a salátánkba (a visszahűtött keményítőtartalmú élelmiszerek -pl. rizs, burgonya, quinoa stb – lassabban szívódnak fel, mint melegen fogyasztva, a bennük lévő rezisztens keményítő (továbbiakban: RK) miatt. A RK mindemellett hasznos rostforrás a vastagbél lakói számára…azaz egy remek prebiotikum. ha lágy sajtot kívánnánk a salátára, válasszunk eredeti (azaz valódi […]
A táplálkozási pszichiátria/pszichológia egy fejlődő terület, amely azt vizsgálja, hogy az általunk elfogyasztott ételek hogyan befolyásolják a mentális egészséget, a mikrobiomot vagy akár a bél-agy tengelyt. A depresszió megelőzése különösen fontos, mivel világszerte ez a leggyakoribb pszichés betegség a WHO felmérései alapján. A világ különböző pontjain végzett vizsgálatok megállapították, hogy a jobb minőségű étrend […]
Alapanyagok (4 adaghoz): 200 g quinoa 1-2 ek. kókuszzsír 1 csomag mirelit garnéla és/vagy 400 gramm csirkemell 1 db cukkini 6 fej csiperkegomba 2 db sárgarépa 80 g póréhagyma 60 g aszalt paradicsom 60 g olívabogyó Ízesítők: só, őrölt bors és zöldfűszerek (petrezselyem/ koriander, bazsalikom) Elkészítés: A pár órára beáztatott és […]
Ismerjük meg a quinoát (magyarosan kinoa) közelebbről! A quinoa, vagy más néven rizsparéj a disznóparéjfélék családjába tartozó, egynyári, lágy szárú növény; úgynevezett álgabona, vagyis pszeudocereália. Az ehető növények közül közeli rokona a cékla, a spenót és az amaránt. Ehető magjaiért és leveleiért már az inkák is termesztették. Az Andokban, azaz Peru, Bolívia, Ecuador, Kolumbia […]
A tegnapi borongós időben egy mosolygós reggeli Fűszeres édesburgonya, 2 főtt tojás és kevert saláta (római saláta, sárgarépa, savanyított lilahagyma). Egyszerűen beszerezhető alapanyagok, könnyen és gyorsan elkészíthető, nagyon finom és nem utolsósorban tápláló reggeli! Néhány előadásunk korlátozott ideig kapható a webshopban. Ha esetleg élőben lemaradtál róla, most lehetőség van utólag megnézni. (A vásárlástól […]
Sütőben sült bőrös lazac filé (vagy egyéb hal ízlés szerint) kurkumás rizzsel és szívsalátás zöldborsóval (rizi-bizi kicsit másképp). Egy hőálló edénybe locsolunk egy kevés ghít vagy olívaolajat és teszünk bele néhány szál friss kakukkfüvet. A halat sózzuk és bőrös oldalával felfelé a hőálló edénybe tesszük. Egy 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc […]
Egyre többször találkozunk a boltok polcain zöldebb, éretlenebb „normál” banánnal is (azaz nem főzőbanánnal). https://taplalkozasbeallitas.hu/kulonbseg-banan-es…/ A nem érett (vagy nem túlérett) banán előnye, hogy több benne a teljes értékű keményítő és rezisztens keményítő (így kevesebb az egyszerű cukor és több a rost), azaz ideális (sőt, előnyös!) választás akár inzulinrezisztencia esetében is. https://taplalkozasbeallitas.hu/?s=rezisztens https://taplalkozasbeallitas.hu/…/inzulinrezisztencia…/
Az áfonya, mint szív- és érrendszeri kockázatcsökkentő (többek között): Az áfonya erős polifenolokat tartalmaz, amelyek széles körű egészségügyi előnyöket nyújtanak (F). A kékáfonya polifenoljainak bevitele csökkentheti a kognitív hanyatlás (demencia) és a szívbetegségek kockázatát (F). Megállapították, hogy az áfonya segít megvédeni az artériák elzáródását és javítja a perifériás artériák működését. Az áfonya-polifenolok, beleértve az […]
Egy színhúsmentes vegetáriánus ™, de alacsonyabb szénhidráttartalmú ételsor: Előétel: Házi csirkemájpástétom zöldséghasábokkal (első szakácskönyvünkben található családi receptünk alapján). Főétel: Bőrös pisztráng filé rengeteg friss zöldfűszerrel, ghível (tisztított vajjal) és sóval-borssal párolva. Köret: fehérrépa és brokkoli püré + saláta. Recept: A fehérrépát meghámozom, vékony szeletekre vágom, kevés zsiradékon (pl. tisztított vajon vagy kacsazsíron) lassan, […]
A panziók/szállodák terülj-terülj asztalkáinál könnyű elcsábulni. Tudjuk, hogy sokak számára rendszeresen a nyaraláson elbukik az addig tudatosan, ügyesen tartott étrend…és sok esetben véget is ér. Hogyan maradjunk mègis tudatosak? Vegyük elő a ~80-20%-os javaslatunkat: a tányérunk 80-90%-ban legyen “jó” választás és maximum 10- 20%-ban “csàbulás”. Ez egy rettentő egyszerű, mégis hasznos […]
Egyszerű, de nagyszerű. Se több, se kevesebb (olívabogyók). Természetesen magas omega-9 zsírsav-tartalommal, hozzáadott olajok vagy bármi egyéb nélkül. Akár „nassolás” gyanánt, inkább azonban saláták vagy egytálételek mellé. Gluténmentes mediterrán étrendhez ajánljuk (mérsékelt anyagcsere-profil. Egyensúlyi profilban a nyárias, melegebb hónapokban).
Fontosnak tartjuk tudni, ezért rendszeresen ki is kérjük a nálunk járt ügyfeleink véleményét. Összegyűjtöttünk ezekből most néhányat! Nézzük mi a véleménye a Táplálkozás Beállításról azoknak, akik már részt vettek előadásainkon, fórumestjeinken vagy épp egyéni konzultáción: N.László véleménye a Táplálkozás Beállításról: Az egyéni konzultáció után sikerült egyensúlyba hozni a táplálkozásomat a korábbi radikális paleó étrendből […]
Megkérdeztük ügyfeleinket, milyen véleménnyel és tapasztalatatokkal vannak a Táplálkozás Beállítás csapatáról. László véleménye a Táplálkozás Beállításról: Az egyéni konzultáció után sikerült egyensúlyba hozni a táplálkozásomat a korábbi radikális paleó étrendből a megfelelő szénhidrátforrások és táplálékkiegészítők bevezetésével. Eddigi eredmény: mínusz 10 kg, plusz jó közérzet 😉 Bejelentkezni egyéni konzultációra itt lehetséges! 🙂 Facebook oldalunkon várjuk […]
Megszűnt a puffadásom (kivéve persze, ha félreeszem…), több energiám van, nem kómázom be evés után, szinte teljesen elmúltak az emésztési gondjaim (csak azért szinte, mert néha azért félreeszek:)). Nagyon bejönnek a GAL termékek, nem is emlékszem, mikor voltunk utoljára betegek, olyanok lettek a körmeim, mint másnak a műkörme, nulla narancsbőr, átalakult a testem (jobban nézek […]
Világos iránymutatást kaptam, hogy milyen vitaminokat és kiegészítőket használjak, milyen étrendet kövessek, rengeteget javult a közérzetem és az egészségi állapotom (főleg a SIBO és néhány Hashimoto tünet). Köszönöm!!!
Már nem emlékszem pontosan, hol találtam Rátok, de nagyon jó, hogy így történt. PCOS, és PM problémák kapcsán több előadásotokon is részt vettem és számos kiváló terméket ismertem meg (Pl. Gal, Yiya), amiket azóta szedek is és mérhető javulás látszik a laboreredményeimen. 🙂
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!