Alacsony FODMAP-étrend

Alacsony FODMAP-étrend
2021.09.17.
Alacsony FODMAP-étrend
 
FODMAP: egy angol mozaikszó, a következő szénhidrátok kezdőbetűiből létrejött rövidítés: Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols. Ennek magyar megfelelője: Fermentálódó Oligo-, Di- és Monoszacharidok, valamint Poliolok. Mindezek leegyszerűsítve úgynevezett erjedő szénhidrátok, amelyek bizonyos esetekben és különféle mennyiségekben fogyasztva bélpanaszokat okozhatnak az arra érzékenyek számára. Kiindulópontja a sokakat érintő, gyakran azonban figyelmen kívül hagyott cukorfelszívódási zavarok voltak (ilyen a tejcukor-érzékenység vagy a fruktózfelszívódási zavar).
 
A FODMAP-ok nagy halmaza tehát olyan élelmiszerforrásokat foglal magában, amelyekre jelen tudásunk szerint manapság meglepően sokan érzékenyen reagálhatnak. (Az irritábilisbél-panaszok előfordulása meghaladhatja a 10-14%-ot, egyes országokban hamarosan elérheti a 30%-ot.) Számukra az elfogyasztott ételekben található FODMAP-okra való odafigyelés fontos szempont, hiszen ez megoldással szolgálhat számos egészségromboló, krónikus, fájdalmas és kellemetlen bélrendszeri problémára.
 

Aktuális eseményeink itt érhetőek el.
 
 
Ha részletesebben szeretnél ebben a témában olvasni ajánljuk az Alacsony FODMAP-étrend – Elmélet és Gyakorlat című könyvet (Bartha Ákos – Mezei Elmira)
 
Továbbá, szakácsönyveink webshopunkból elérhetőek: 
vagy kedvezményes TRIÓ könyvcsomagunkat is választhatod, mely mindhárom fenti könyvet tartalmazza: 
 
(a fenti bejegyzés egy rövid részlet a Szakácskönyv PCOS-, Inzulinrezisztencia-, Pajzsmirigy és
Alacsony FODMAP-protokollokhoz című könyvünkből)
 

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4479444712106258

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!