Prebiotikumok és probiotikumok

Prebiotikumok és probiotikumok
2021.09.17.
Prebiotikumok és probiotikumok: kell-e (érdemes-e) őket alkalmazni emésztési panaszokkal összefüggő táplálkozásterápiák során (pl. irritábilis bélszindrómában alacsony FODMAP-étrend követésekor)?
 
A prebiotikum olyan rostfajta, amely emésztetlenül halad át a gyomor-bél traktuson, és táplálja, stimulálja bizonyos vastagbélben lévő baktériumok növekedését és/vagy aktivitását. Bár minden prebiotikum „rostnak” minősül, nem minden rostnak van prebiotikus hatása. Bizonyos FODMAP-szénhidrátoknak prebiotikus hatásuk van, nevezetesen ilyenek például a fruktánok és a növényi eredetű galakto-oligoszacharidok (GOS), ezért az alacsony FODMAP-étrend korlátozza bizonyos prebiotikus rostok bevitelét is – ugyanis bélérzékenység esetében, ha nagy mennyiségben vannak jelen, panaszokat okozhatnak.
 
Érzékeny emésztőrendszer esetén a kérdések és válaszok ez alkalommal is nagyon egyéniek lehetnek.
Utóbbi ismereteink miatt a prebiotikus hatású étrend-kiegészítők kiválasztásánál is nagyon körültekintően kell eljárni, mivel „rossz” emésztés esetén számos ilyen rost-típus erősen kontraindikált lehet, azaz ronthat a helyzeten.
Ez az egyik oka annak, hogy az alacsony FODMAP-étrendet (első fázis) nem élethosszig tartó étrendként tartják számon, és ezért olyan fontosak az étrend további fázisai is (óvatos és körültekintő egyéni tesztelés és szakmai segítséggel történő személyre szabás). Vagy éppen más táplálkozásterápia választása…
 
Alapjában véve a prebiotikumokban gazdag étrend egészségesnek számít a „jó” emésztéssel bíró, „egészséges” lakosság körében, de „rossz” emésztés esetén éppen a prebiotikus rostok bizonyos (!) fajtái okozzák és/vagy fokozzák a panaszokat. A prebiotikus rostokban gazdag étrend:
  • elősegítheti a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát,
  • potenciálisan javítva az emésztést,
  • az ásványi anyagok felszívódását
  • és az immunrendszer működését.
 
A probiotikumok a fentiekkel szemben viszont élő mikrobiális kiegészítők (sokkal nagyobb a marketingjük), amelyek prebiotikumokkal táplálkoznak. A gyakori fajták közé tartoznak a lactobacillusok vagy a bifidobaktériumok (a teljesség igénye nélkül). A probiotikumok számos formában kaphatók, mára óriási a piacuk. Természetes formában megtalálhatók a fermentált zöldségekben, azonban étrend-kiegészítők formájában is elérhetők.
 
A probiotikumok szerepet játszhatnak a bél egészségében, mivel gátolják a patogén (kóros) baktériumok szaporodását, segítik egyes tápanyagok emésztését és felszívódását, hozzájárulnak a rövid láncú zsírsav-termeléshez és fenntartják az egészséges immunrendszert. Azonban ugyanolyan gondokat is okozhatnak, mint a nem megfelelően megválasztott prebiotikus készítmények.
Bizonyított, hogy a probiotikumok segíthetnek az emésztési panaszok tüneteinek enyhítésében, de ez attól függően változhat, hogy ki és melyik probiotikus készítményt használja. A nem megfelelően kiválasztott probiotikumok bizonyos esetekben ugyancsak hozzájárulhatnak a panaszok fokozódásához is (pl: SIBO-ban igen gyakori kihívás ez).
 
Mindenképpen fontos különválasztani a „jó” és „rossz” emésztést a pre- és probiotikumok alkalmazásakor! Természetesen ugyanez vonatkozik a diagnosztizált emésztőrendszeri kihívásokra is. „Rossz” emésztés esetén mind a pre-, mind a probiotikus oldalon jóval szűkebb lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek biztonságosnak is mondhatóak.
 
Alacsony FODMAP-étrendbe is (!) illeszthető prebiotikus készítmények, példaként:
https://nutribalance.hu/…/freyagena-arabino-x…/
 
Rendezvényeink itt érhetőek el!

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/4510625548988174

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!