Az elfogyasztott élelmiszerek pszichére gyakorolt hatásai

Az elfogyasztott élelmiszerek pszichére gyakorolt hatásai
2021.08.22.
 
A táplálkozási pszichiátria/pszichológia egy fejlődő terület, amely azt vizsgálja, hogy az általunk elfogyasztott ételek hogyan befolyásolják a mentális egészséget, a mikrobiomot vagy akár a bél-agy tengelyt. A depresszió megelőzése különösen fontos, mivel világszerte ez a leggyakoribb pszichés betegség a WHO felmérései alapján.
A világ különböző pontjain végzett vizsgálatok megállapították, hogy a jobb minőségű étrend csökkentette a depresszió előfordulásának valószínűségét. Több tanulmány is kimutatta a hangulatra pozitívan ható élelmiszerek előnyeit a depresszió kockázatának redukálásában. Ide tartoznak a polifenolokban gazdag élelmiszerek (színanyagok), azaz a mikronutriensekben gazdag élelmiszerek azon csoportjai, melyek prebiotikus és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek (pl. színes zöldségek, piros bogyós gyümölcsök).
Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerekben (pl. ultrafeldolgozott ételek) gazdag étrend követése – amely jellemzően sok egészségtelen zsírt (különböző növényi étolajokat) és finomított szénhidrátot (pl: cukor, liszt) tartalmaz – fokozott depresszióval és szorongással járhat. A feldolgozott élelmiszerek gyulladáskeltő hatásúak, ami egyre inkább a depresszió (egyik) okaként jelenik meg (1). Modern kutatásokban mindezt a demenciákkal is összefüggésbe hozzák már (Alzheimer, Parkinson)
 
A SMILES kísérletnek nevezett tanulmányban a Deakin Egyetem Élelmiszertudományi és Hangulat Központjának kutatói azt találták, hogy az étrend minőségének javítása sokat segíthet a depresszió tüneteinek csökkentésében (2). Jelenleg is tart a Gut Feelings Trial nevű kutatás, hogy megtudják, hogyan befolyásolja a hangulatot a pre- és probiotikumokban gazdag ételek fogyasztása (mint egy édesburgonya vagy fermentált répa).
 
A legfontosabb üzenet az, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és az étrend nagy részét (mikro)tápanyagokban gazdag, hangulatra pozitívan ható élelmiszerek alkossák (a tojássárga sem véletlenül van a képen, gondoljunk csak a kolinra).
 
 
Szabó Dániel Kollégánk
 
Hosszabb lélegzetvételű olvasmány a témában:
https://netbiobolt.hu/index.php?option=com_virtuemart…
 
Kedvezményes kód (minden termékre itt): avalomedica
 

Források:
1. The Role of Inflammation in Depression and Fatigue
Front Immunol. 2019; 10: 1696. Published online 2019 Jul 19. doi: 10.3389/fimmu.2019.01696
Chieh-Hsin Lee and Fabrizio Giuliani
2. A randomised, controlled trial of a dietary intervention for adults with major depression (the “SMILES” trial): study protocol
BMC Psychiatry volume 13, Article number: 114 (2013) Published: 15 April 2013.
Adrienne O’Neil, Michael Berk, Catherine Itsiopoulos, David Castle, Rachelle Opie, Josephine Pizzinga, Laima Brazionis, Allison Hodge, Cathrine Mihalopoulos, Marya Lou Chatterton, Olivia M Dean & Felice N Jacka

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!