A tojás hatása a jóllakottságra túlsúlyos és elhízott személyeknél

A tojás hatása a jóllakottságra túlsúlyos és elhízott személyeknél
2021.09.06.
A tojás hatása a jóllakottságra túlsúlyos és elhízott személyeknél
 
 
Célkitűzés: A cél annak a hipotézisnek a tesztelése, hogy a túlsúlyos és elhízott egyének körében a tojást tartalmazó reggeli, összehasonlítva egy egyenlő súlyú, izokalóriás, pékáru alapú reggelivel, nagyobb telítettséget idéz elő, csökkenti a sóvárgást, és csökkenti a későbbi rövid távú energiabevitelt (pl. a nassolást vagy egy üdítő elfogyasztását).
Résztvevők: Harminc, legalább 25 kg/M2 BMI-vel rendelkező, 25 és 60 év közötti nőt toboroztak, hogy részt vegyenek egy ambuláns klinikai környezetben végzett, randomizált,
keresztirányú vizsgálatban.
 
Módszer: Az alanyok az éjszakai koplalást követően véletlenszerű sorrendben tojásos vagy bagel (pékáru) alapú reggelit, majd 3,5 órával később ebédet fogyasztottak. A táplálékbevitelt reggelinél és ebédnél megmérték és a reggelit követő 36 órán keresztül az alanyok étkezési naplót vezettek. A jóllakottságot és az ételek utáni sóvárgást speciális kérdőívek segítségével
értékelték.
 
Eredmények: Az ebéd előtti időszakban a résztvevők a tojásos reggeli után nagyobb mértékben érezték magukat jóllakottnak és szignifikánsan kevesebb energiát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt fogyasztottak ebédre. A tojásos reggelit követő energiabevitel (kcal) az egész nap folyamán, valamint a következő 36 órában is alacsonyabb maradt (!).
 
Következtetések: Az izokalóriás pékáru-alapú reggelivel összehasonlítva a tojásos reggeli nagyobb mértékű jóllakottságot okozott, és jelentősen csökkentette a rövid távú energiabevitelt (kcal).
 
 
 
Fordította: Tóth Vivien szakmai Kolléganőnk
 
Forrás: Vander Wal, J. S., Marth, J. M., Khosla, P., Jen, K. L., & Dhurandhar, N. V. (2005).
Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. Journal of the
American College of Nutrition, 24(6), 510–515.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!