Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
„Kedves Ákos, Kb. 1 hónapja voltunk nálad konzultáción a lányommal, mert még nem volt menstruációja soha, és PCO ill. kezdődő IR-rel lett diagnosztizálva… Megkaptuk az étkezési tanácsokat és hozzá a megfelelő vitaminokat, “gyógyszereket” és láss csodát ma megjött a menzi… nem tudom leírni azt a boldog arcot amit láttam a lányomon, hogy majdnem 17 évesen […]
Beköszöntött az ősz, ilyenkor nálam előtérbe kerül a teák fogyasztása. Gondoltam megosztom Veletek a mai keverékem receptjét: Friss gyömbér, citromnád és egy kis lime. Mindamellett, hogy a gyömbér nagyon finom, gyulladáscsökkentő hatása is van, jó hatással van emesztésünkre (motilitás), valamint pár nappal ezelőtt írtunk jótékony hatásáról a PMS tünetek vonatkozásában is (ott por formájában). Gyömbérkezelés […]
A Táplálkozás-Beállítás alapelveit követve úgy gondolom, hogy rengeteg kombináció lehetséges mikor főzünk, és remek menüket tudunk összeállítani úgy, hogy változatos legyen az étrend, fókuszálva arra, hogy tápanyagdús, egészséges ételeket készítsünk. Ehhez próbálunk számotokra minél több lehetőséget is bemutatni. Hoztam Nektek egy köret alternatívát, mely remek bármelyik étkezéshez. Én ezt reggelire fogyasztottam, egy szelet hallal, de […]
Sokan kértetek tőlünk burgonyasaláta receptet, így hoztam Nektek egy újabb verziót: A burgonyát hámozva, vízben (nem túl) puhára megfőztem. Amíg főtt, előkészítettem az alap „szószt”: Kókuszjoghurtot (nem érzékenyek zsíros tejfölt is használhatnak) és házi majonézt összekevertem, ízesítésnek sót, citromlevet, metélőhagymát használtam. A főtt burgonyát darabokra vágtam és összekevertem a szósszal. A salátát hűtőbe raktam, hogy […]
„Érdemes megjegyezni, hogy bár a különböző élelmiszerekre különbözőképpen reagálnak az emberek, vannak olyan ételek, mint pl. a kukoricapehely tejjel, amely a résztvevők 80%-nál prediabéteszes (cukorbeteg) tartományba (7,8 mmol/L fölé) emelte a vércukorszintet. Ezek a globálisan és általánosan fogyasztott élelmiszerek nagyon kedvezőtlenek lehetnek a világ népességének egészségére.” – Egy 2018-as tanulmány összegzése Dr. Hall, Perelman, Breschi, […]
Egy randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat során 66 nő kapott naponta kétszer 250 mg gyömbér-por tartalmú tablettát, hét nappal a menstruációs vérzés megkezdése előtt, és a vérzés kezdete után még három napig. A „gyömbérkezelés” jelentősen javította a PMS hangulati, fizikai és viselkedési tüneteit, valamint az általános PMS (nőgyógyászati) tünet-pontszámokat is. Ez a premenstruációs tünetcsökkentés szignifikánsan nagyobb volt […]
Végre megérkezett az ősz, így készítettünk Nektek melegítőnek egy karfiolos zöldséglevest vöröslencsével és kurkumával: Egy kevés kókuszzsíron megpirítunk apróra vágott vöröshagymát, adjunk hozzá felaprított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, szárzellert és kis rózsákra szedett karfiolt, majd végül (az előtte beáztatott) vöröslencsét. Fűszerezzük sóval, borssal, és 1-2 percig pároljuk óvatosan kevergetve. Ezután adjuk hozzá a kurkumát, illetve egy kevés […]
Legtöbb étkezéshez készítek egy nagy adag salátát is (fontos, hogy NEM csak ez a köret, mellé mindig van valamilyen megfelelő, gluténmentes és biztonságos keményítőforrás.) Mai ebédhez egy egyszerű keveréket készítettem, amibe került egy zöld saláta-mix (madársaláta, baby spenót, radicchio saláta), lilahagyma, retekcsíra. Ízesítésnek só, áfonya balzsamecet és egy kis kecskeparmezán (ízlés szerint). Lilahagyma nélkül alacsony […]
Ha komolyan visszafognánk az édességek élvezetét (mint amit folyamatosan javaslunk is) és drasztikusan lecsökkentenénk a bő olajban kisütött ételek (pl. panírozott termékek) és feldolgozott élelmiszerek (pl. chipsek és ropik) fogyasztását, ez a probléma hihetetlen mértékben javulhatna: A fenntartható pálmaolaj, ahogy most van, becsapás – válaszunk a Magyar Édességgyártók Szövetségének Ráadásul mindkét ételcsoport mérséklése egészségmegőrzés szempontból […]
A vastagbélben fermentálódó rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítők, valamint más prebiotikumok és a probiotikumok szélesebb perspektívája. A vastagbél flórájának anyagcsere-termékei jelentősen hozzájárulnak az emberi egészséghez. Az anyatejes táplálásról (ahol GOS a prebiotikum) a szilárd ételekre történő áttérés során a legfontosabb „melléktermékek” a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), amelyek bizonyos emésztetlen étrendi összetevők és az endogén fermentáció […]
Elmúlt hetekben volt szerencsénk a Life 1-Gilda MAX edzőivel együttműködni, szakmai továbbképzést tartott nekik Ákos. Life 1-Gilda MAX fitness hálózat az egyik legsikeresebb Magyarországon. Magasan kvalifikált edzőkkel dolgoznak együtt, akik missziójuknak tartják, hogy minden vendéget az egyedi igényeknek megfelelően, odafigyeléssel segítsenek. Ezért a célért edzőik folyamatos képzéseken vesznek részt és minket ért a megtiszteltetés, hogy […]
2015-ben és 2016-ban közzétettek több mélységesen aggasztó tanulmányt amiben kimutatták, hogy a protonpumpa-gátlónak (PPI-nek) nevezett savcsökkentő gyógyszerek fokozzák a demencia (idős kori elbutulás) kialakulásának kockázatát (1-3). Több féle PPI szernek figyelték meg a hatását, amelyek már rövid távú használat után is kognitív, azaz súlyos idegrendszeri károsodást váltottak ki (2). A protonpumpa-gátló szereket használó 75 éves […]
A pozitív kilégzéses tesztek utáni étrendi fruktóz és laktóz elhagyása javította a tranzit időt a székrekedéssel élő gyermekeknél (is). Az úgynevezett FODMAP ételmiszerek elhagyása az IBS-es felnőtt páciensek étrendjéből már hatásosnak bizonyult a fenti tünetek javítására. A szemlézett kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja az alacsony FODMAP-étrendet a fenti panaszokkal élő gyermekeknél. Módszer: A gyermekeknél […]
Ma egy ízletes reggelivel indítottam a napot ezen a csodás őszi reggelen. Itt az ősz, így sokszor kerülhet az asztalunkra sütőtök. Mindig javasoljuk, hogy törekedjetek az idényjellegű zöldségek, gyümölcsök fogyasztására. Sütőtök az egyik kedvencem, mindenféle verzióban, ma sima „mezei” elkészítést választottam: sütőtököt feldaraboltam, megkentem kókuszzsírral, sóztam, fűszereztem, majd betettem a sütőbe, ahol 25-30 perc alatt […]
A Balaton környékén lévő kis szupermarketben vettem a képen látható étel hozzávalóit. Szuper, hogy ma már az országban bárhol be lehet szerezni ilyen csodás alapanyagokat. A mai könnyű és tápláló ebédem: Sütőben sült lazac, szárított kakukkfűvel és bazsalikommal, sóval, borssal és egy kevés citromlével ízesítve. Serpenyőben sült burgonya (egy kevés bio kókuszolajon). Rukkola saláta, olívabogyóval, […]
A gyulladásos bélbetegségekkel (IBD, pl. Colitis ulcerosa) kezelt Pácienseknél gyakran alakul ki folsav és B12-vitamin hiány (Yakut 2010). A B12-vitamin esetleges pótlása lehetővé teszi a szervezet számára, hogy jobban hasznosítsa a folátot is, így a rejtett B12-vitaminhiány is elkerülhető, ilyen esetekben mindkettőt érdemes laborban is ellenőriztetni). A B12-vitamin pótlása fontos lehet, különösen idősebb embereknél, akiknél […]
Az elmúlt évtizedek során számos vizsgálatban bebizonyosodott, hogy bizonyos emésztési panaszokra kifejezetten hatékony számos borsmenta alapú készítmény. A borsmenta esszenciális olaját tartalmazó, gyomornedveknek ellenálló kapszulába zárt készítmények a betegek háromnegyedénél több mint 50% -kal csökkenthetik az összes IBS jellegű tünetet a placebo-csoportokkal ellentétben (Cappello 2007). Egy másik jól megtervezett vizsgálatban hasonló borsmentaolaj-terméket 8 héten keresztül […]
Táplálkozás-Beállítás egyik szakmai célja, hogy hidakat építsen a hagyományos orvosi szemlélet és a tudományosan is alátámasztott, természetes módszerek között: pl. gyógyszer- és gyógynövény (vagy étrendkiegészítő)használat. Több Kollégánk doktori értekezésének is része ez a nézőpont, a következő téma pedig szervesen kapcsolódik az Emésztőrendszeri Fórumestünkhöz és a mai (útifűmaghéj) bejegyzésünkhöz is: A dominánsan hasmenéses természetű irritábilis bél […]
Az útifűmaghéj a Plantago ovata növény termése, amely vízoldékony rostokban gazdag és tartalmaz vízben oldhatatlan rostot is (Moreno 2003). Több jól megtervezett vizsgálat bebizonyította, hogy az útifűmaghéj-rostokból készült étrendkiegészítők enyhítik a székrekedést és az irritábilis bélszindróma egyes tüneteit (McRorie 1998). Székrekedéses Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, a széklet gyakoriságának fokozásával is összefüggésbe hozták már (Ashraf 1997) (ami […]
A rezisztens keményítők hatása a glükóz-, inzulin-, inzulinrezisztencia- és vérzsír-paraméterekre túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél: szisztematikus áttekintés és metaanalízis. Háttér: Számos tanulmányban számoltak be a rezisztens keményítők szerepéről a glükóz-, inzulin-, inzulinrezisztencia- és vérzsír-paraméterek tekintetében, de az eredmények vitatottak maradtak. Ezeket a paramétereket és tanulmányokat értékelő, egyesített elemzést még nem végeztek el. Ezért metaanalízist végeztek a […]
Ebéd vagy vacsora alternatívának tökéletes: Apró steak burgonya, sült marhahús-pogácsával, fermentált zöldséggel (bébitök), salátával, kápiapaprikával és fekete olajbogyóval. A krumplit megfőztem, majd sütőben gyorsan megsütöttem. A húspogácsa pár perc alatt elkészült. A salátában paprika, madársaláta és újhagyma került. Fermentált zöldségek fogyasztását rendszeresen javasoljuk, mi számos főétkezéshez fogyasztjuk őket. A fermentumokban található jótékony baktériumok (pl. lactobacillus […]
Hoztunk Nektek egy nagyon finom és könnyen elkészíthető májpástétomot, ami tökéletesen beilleszhető az alacsony FODMAP étrendbe. Összetevők: 20-25 dkg csirkemáj, darabolva 15 dkg liba- vagy kacsazsír 1 kis zöldpaprika, vékonyan szeletelve 2 keménytojás 2 ek. mustár 2 csapott kk. só őrölt feketebors, ízlés szerint Elkészítés: A zsírt felforrósítjuk és a kockázott csirkemájakat hozzáadjuk. Nagyon spriccel, […]
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a reproduktív korú nők 6-15%-át érinti jelenleg. A nem alkoholos eredetű zsírmáj a lakosság 25-30%-át érinti, és az előfordulása növekszik a túlsúly, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség terjedésével. A bizonyítékok egyre növekvő száma azt sugallja, hogy a PCOS és a nem alkoholos eredetű zsírmáj leggyakrabban egyszerre jelentkezik. A […]
Világszerte a leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer az aszpartám, a szukralóz (inkább modern null-kalóriás, mint mesterséges), a ciklamát, a szacharin és az aceszulfám-K. Bár néhány rövid távú tanulmányban kimutatták, hogy a cukor helyett használt mesterséges édesítőszerek kissé csökkentik a súlygyarapodást vagy enyhén támogatják a súlycsökkenést, azonban egy 14 évig folytatott tanulmány azt mutatta ki, hogy cukorral […]
Tőkehalmáj, tojássárgája, sütőtök, újhagyma levele és madársalata. Színanyagokban gazdag, A- és E-vitamin, Omega-3, szelén és némi jód tökéletes forrása.
Kimutatták, hogy az immunrendszer sejtjei (a makrofágok) és az inzulinrezisztencia között ördögi kör alakulhat ki, amely hozzájárul az érelmeszesedéshez (atherosclerosis) és az endoplazmatikus retikulum stresszhez. Az endoplazmatikus retikulum a sejtekben található szerv, amely szintetizálja a fehérjéket, zsírokat és más makromolekulákat. A létfontosságú sejtkomponensek szintézisének akadályozása által az endoplazmatikus retikulum stressz megzavarja a sejtek működését, növeli […]
Sütőben sült friss lazac, sült tök, fermentált répa és cékla (köszönjük Müller Ildi!) és saláta A tököt mossuk meg és vágjuk fel 1-1,5 cm vastag szeletekre, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, ízesítsük sóval és borssal, lehet frissen vágott zöldfűszereket is használni (pl. kakukkfűvel nagyon finom) és süssük puhára egy 180 fokos sütőben. Egy másik tepsit […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!