Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Gyógynövények és fűszerek – Cassia fahéj
Gyógynövények és fűszerek sorozatunk harmadik részében a fahéjról lesz szó…
Diozmin hatása az aranyérre
A diozmin egy flavonoid, amely leggyakrabban a citrusfélékben található meg…
Gyógynövények és fűszerek – A bazsalikom
Fogadjátok szeretettel csodálatos gyógynövényeink és fűszereink sorozatunk második részét…
Fizikai aktivitás – IBS
A fizikai aktivitás javítja az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit…
Világszerte a leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer az aszpartám, a szukralóz (inkább modern null-kalóriás, mint mesterséges), a ciklamát, a szacharin és az aceszulfám-K. Bár néhány rövid távú tanulmányban kimutatták, hogy a cukor helyett használt mesterséges édesítőszerek kissé csökkentik a súlygyarapodást vagy enyhén támogatják a súlycsökkenést, azonban egy 14 évig folytatott tanulmány azt mutatta ki, hogy cukorral édesített italok mellett a mesterségesen édesített italok fogyasztása is hozzájárul a II. típusú cukorbetegség magasabb kockázatához.
Hasonlóképpen, egy másik, nyolc évig tartó tanulmány megállapította, hogy a mesterségesen édesített italok fogyasztása a BMI közel 50% -kal nagyobb változásával jár, mint a nem fogyasztók esetében. A szerzők arról is beszámoltak, hogy a súlygyarapodásra hajlamos személyek gyakrabban fogyasztanak diétás italokat, valamint a mesterséges édesítőszerek növelhetik az elfogyasztott ételek mennyiségét vagy növelik az édes ízhez való kényszeres vonzódást. Azok az elhízott alanyok, akik szukralózt kaptak megnövekedett inzulinszintet és inzulinrezisztenciát mutattak. Az inzulinszint azoknál a II-es típusú cukorbetegeknél is megemelkedett, akik szukralózt és aceszulfám-K-t kaptak (metabolikus hatás).
Vizsgálták a mesterséges édesítőszerek viselkedésre és agyra gyakorolt hatását is. A patkányokkal végzett kísérletek kimutatták, hogy az étvágy nemcsak a hormonokkal kommunikáló agyi területtel (a hipotalamusszal), hanem a tanuláshoz kapcsolódó agy területtel (a hippokampusszal) is kapcsolatban van. Megmutatták, hogy ez érvényes az emberekre is, mivel tanult kapcsolat áll fenn az ételek íze és ezen ételek azon képessége között, hogy megváltoztassák a vércukorszintet. A mesterséges édesítőszerekkel táplált patkányok megtanulják, hogy ezek az ételek nem biztosítanak kalóriát, és ezt azzal ellensúlyozzák, hogy több ételt esznek, ami elhízáshoz vezet.
Az ételekben lévő kalória hatására a vékonybélben glükagonszerű-peptidet-1 (GLP-1) szabadul fel, amely az agyra gyakorolt hatása révén csökkenti az étvágyat, valamint növeli az inzulinérzékenységet. A mesterséges édesítőszerrel táplált patkányok csökkent GLP-1 szekréciót és megnövekedett ételfogyasztást mutatnak. Jelentős bizonyítékok vannak arra, hogy a mesterséges édesítők emberek esetében is hozzájárulnak a súlygyarapodásához.
Források: 1. Fagherazzi G et al. Am J Clin Nutr. 2013 Mar;97(3):517-23. 2. Fowler SP et al. Obesity (Silver Spring). 2008 Aug;16(8):1894-900. 3. Pepino MY et al. Diabetes Care. 2013 Sep;36(9):2530-5. 4. Brown RJ et al. Diabetes Care. 2012 May;35(5):959-64. 5. Suez J et al. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6. 6. Davidson TL et al. Hippocampus. 2009 Mar;19(3):235-52. 7. Rudenga et al. Appetite. 2012 Apr;58(2):504-7. De Araujo IE et al. Curr Biol. 2013 May 20;23(10):878-83. 8. Swithers SE et al. Behav Neurosci. 2008 Feb;122(1):161-73. 9. Yang Q. Yale J Biol Med. 2010 Jun;83(2):101-8. Swithers SE et al. Behav Brain Res. 2012 Jul 15;233(1):1-14.
Fordította: Tóth Vivien szakmai kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!