Az irritábilis bélszindróma kezeléséről

Az irritábilis bélszindróma kezeléséről
2019.10.14.

Táplálkozás-Beállítás egyik szakmai célja, hogy hidakat építsen a hagyományos orvosi szemlélet és a tudományosan is alátámasztott, természetes módszerek között: pl. gyógyszer- és gyógynövény (vagy étrendkiegészítő)használat.

Több Kollégánk doktori értekezésének is része ez a nézőpont, a következő téma pedig szervesen kapcsolódik az Emésztőrendszeri Fórumestünkhöz és a mai (útifűmaghéj) bejegyzésünkhöz is:

A dominánsan hasmenéses természetű irritábilis bél szindróma kezelése mesalamine-nal (pl. Mesalazine, Pentasa, Salofalk) és/vagy Saccharomyces boulardii-val.

Tudományos kontextus:
Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy funkcionális emésztőszervi betegség (FGID), amit hasi fájdalom és megváltozott bélműködés jellemez. Az IBS okai szerteágazóak. A közelmúlt tanulmányai azt mutatták, hogy néhány IBS-es beteg, elsődlegesen a hasmenés domináns IBS-esek (és néhány IBD-s, pl. colitis ulcerosa), a kis mértékű nyálkahártya gyulladás és a megváltozott mikroflóra (mikrobiom) tartós jeleit mutatta. A mesalamine gyógyszerhatóanyag bélgyulladás-csökkentő tulajdonságai már régen ismertek. A Saccharomyces boulardii egy probiotikum/promikotikum/immunobiotikum, amit régóta használnak a hasmenés kezelésére, beleértve a fertőző hasmenést és a C. difficile fertőzést.

Cél:
Értékelni a mesalamine hatásait önmagában és kombinált terápiában liofolizált Saccharomyces boulardiival az IBS-D-s betegek tünetkezelésére.

Módszer:
A Róma III (a funkcionális emésztőrendszeri diszfunkcióknál használt kritérium rendszer egyik foka) kritériumaira alapozva, 53 IBS-D-s beteget (18 éves, vagy annál idősebb) tartalmazott a vizsgálat. A szervi elváltozások kiszűrésére az összes beteg átment béltükrözésen, székletvizsgálaton, szérum anti-endomisium antitest szűrésen, laktóz tolerancia teszten és bél pete- és parazita vizsgálaton. A betegeket három csoportra osztották. Azon gyógyszerek, melyeknek hatásuk lehet a bélmotilitásra vagy kiválasztásra, nem voltak engedélyezettek. A tünetek értékelését a vizsgálat kezdetén és a kezelés után egy négy pontos Likert skála alapján végezték, mely a következőket tartalmazta: széklet gyakoriság, széklet forma és állag (Bristol skála), hasi fájdalom és puffadás.

Eredmények:
Összehasonlításban a kiindulással, statisztikailag szignifikáns csökkenés mutatkozott a tünetek pontszámában a 30 napos terápiában, mindhárom csoportnál.

Következtetések:
A kombinált terápiája: mesalamine gyógyszerhatóanyag Saccharomyces boulardii-val javítja az IBS-D hasmenéses tüneteit a leghatékonyabban. Ezen elsődleges eredmények azt sugallják, hogy a mesalamine-S.bouladii-kombináció hatásos lehet az IBS-D-s betegek egyes tüneteinek kezelésében és indokolja a jövőbeli nagyobb kutatásokat.


https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

Forrás:
Arq Gastroenterol. 2013 Oct-Dec;50(4):304-9. doi: 10.1590/S0004-28032013000400012.
Treatment of diarrhea-predominant irritable bowel syndrome with mesalazine and/or Saccharomyces boulardii. Bafutto M. et al.

https://www.libri.hu/…/bartha_akos.alacsony-fodmap-etrend.h…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!