Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Omega-3 hatása PCOS esetén
Az Omega-3 zsírok bevitele jótékony hatással van a policisztás petefészek szindrómára…
Freyagena Arktisz Jód
A jód elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok képződéséhez, a kognitív funkciókhoz és a…
MSM és szépség
A szerves kén a kollagén kulcsfontosságú összetevője, valamint…
Spenótos-sütőtöksaláta
…aszalt paradicsomos pesztóval és buggyantott tojással…
A bizonyítékok egyre növekvő száma azt sugallja, hogy a PCOS és a nem alkoholos eredetű zsírmáj leggyakrabban egyszerre jelentkezik. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a PCOS-ban szenvedő nőknél magasabb a nem alkoholos eredetű zsírmáj gyakorisága (34-70%), ellenben az egészséges nők 14-34%-át érinti „mindössze”. Ezzel szemben azokat a nőket gyakrabban diagnosztizálják PCOS-val, akiknek nem alkoholos eredetű zsírmájuk is van. Ennek fényében egyértelműen úgy tűnik, hogy az inzulinrezisztencia (IR) hatással van a túlsúlyra, az elhízásra, a hiperandrogenizmusra(*) és ennek következtében a nem alkoholos eredetű zsírmájra (patológiás IR) és a PCOS-re is. Azon nőknél kimondottan fontos szűrni a PCOS-t, akiknek nem alkoholos eredetű zsírmáj is van; illetve termesztésen fordítva.
A nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának hátterében a helytelen életmód, a túlsúly, az elhízás áll. Emellett gyakran jár együtt magas vérnyomással, cukorbetegséggel, PCOS-sel, egyéb metabolikus szindrómákkal, melyekhez a helytelen életvitel, rossz táplálkozás, alvászavarok és mozgáshiány vezet. Kezelni mindezt az utóbb felsorolt tényezők összehangolásával lehetséges.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: amennyiben a HDL-koleszterin alacsonyabb, mint 1,4; a triglicerid pedig magasabb, mint 1,8, akkor erős a nem alkoholos eredetű zsírmáj gyanúja. A helyes arányok megteremtéshez kevesebb acelluláris szénhidrát (elsősorban kevesebb izolált gyümölcscukor), kevesebb omega-6 zsírforrás, valamint több prebiotikus rost, több étrendi omega-3 és kolin ételforrás(ok) bevitele javasolt.
Forrás: Paschou SA, Polyzos SA, Anagnostis P, Goulis DG, Kanaka-Gantenbein C, Lambrinoudaki I, Georgopoulos NA, Vryonidou A. Endocrine, pp 1-8., 2019 Sep 19
Fordította: Spindler Eszter Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!