Nem alkoholos eredetű zsírmáj a policisztás petefészek szindrómában szenvedő nőknél

Nem alkoholos eredetű zsírmáj a policisztás petefészek szindrómában szenvedő nőknél
2019.10.01.
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a reproduktív korú nők 6-15%-át érinti jelenleg. A nem alkoholos eredetű zsírmáj a lakosság 25-30%-át érinti, és az előfordulása növekszik a túlsúly, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség terjedésével.

A bizonyítékok egyre növekvő száma azt sugallja, hogy a PCOS és a nem alkoholos eredetű zsírmáj leggyakrabban egyszerre jelentkezik. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a PCOS-ban szenvedő nőknél magasabb a nem alkoholos eredetű zsírmáj gyakorisága (34-70%), ellenben az egészséges nők 14-34%-át érinti „mindössze”. Ezzel szemben azokat a nőket gyakrabban diagnosztizálják PCOS-val, akiknek nem alkoholos eredetű zsírmájuk is van. Ennek fényében egyértelműen úgy tűnik, hogy az inzulinrezisztencia (IR) hatással van a túlsúlyra, az elhízásra, a hiperandrogenizmusra(*) és ennek következtében a nem alkoholos eredetű zsírmájra (patológiás IR) és a PCOS-re is. Azon nőknél kimondottan fontos szűrni a PCOS-t, akiknek nem alkoholos eredetű zsírmáj is van; illetve termesztésen fordítva.

Jelenleg a helyes személyre szabott étrendi ajánlás és a testmozgás az alappillérei ezen állapotok javításának.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának hátterében a helytelen életmód, a túlsúly, az elhízás áll. Emellett gyakran jár együtt magas vérnyomással, cukorbetegséggel, PCOS-sel, egyéb metabolikus szindrómákkal, melyekhez a helytelen életvitel, rossz táplálkozás, alvászavarok és mozgáshiány vezet. Kezelni mindezt az utóbb felsorolt tényezők összehangolásával lehetséges.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: amennyiben a HDL-koleszterin alacsonyabb, mint 1,4; a triglicerid pedig magasabb, mint 1,8, akkor erős a nem alkoholos eredetű zsírmáj gyanúja.
A helyes arányok megteremtéshez kevesebb acelluláris szénhidrát (elsősorban kevesebb izolált gyümölcscukor), kevesebb omega-6 zsírforrás, valamint több prebiotikus rost, több étrendi omega-3 és kolin ételforrás(ok) bevitele javasolt.


Forrás:
Paschou SA, Polyzos SA, Anagnostis P, Goulis DG, Kanaka-Gantenbein C, Lambrinoudaki I, Georgopoulos NA, Vryonidou A. Endocrine, pp 1-8., 2019 Sep 19

Fordította: Spindler Eszter Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!