Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A vastagbél flórájának anyagcsere-termékei jelentősen hozzájárulnak az emberi egészséghez. Az anyatejes táplálásról (ahol GOS a prebiotikum) a szilárd ételekre történő áttérés során a legfontosabb „melléktermékek” a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), amelyek bizonyos emésztetlen étrendi összetevők és az endogén fermentáció során keletkeznek. A főbb SCFA-k az acetát, a propionát és a butirát (vajsav), amelyeknek számos dokumentált, igen előnyös hatása van a vastagbél működésének támogatásában. A főbb zsírsavak közül a butirát különösen fontosnak tűnik. Fontos anyagcsere-üzemanyagokat jelentenek a vastagbélsejtek számára, és elősegítik a normál fenotípus kialakulását ezekben a sejtekben, potenciálisan csökkentve a betegségek, például a vastagbél-rák kockázatát. Úgy találták, hogy a mikrobiota egyensúlyhiányai hajlamosítanak a vastagbél rendellenességeire, és ennek orvoslására akár célzott probiotikumokat állítanak össze.
A legtöbb probiotikum végtermékei azonban nem tartalmaznak butirátot vagy propionátot sem, ami számos kérdést vethet fel azok hatékonyságáról a felnőttek bélegészségének előmozdításában. A rezisztens keményítők (RS) viszont olyan élelmi rost-összetevők, amiknek az erjedése általában jelentősen elősegíti a butirát és más SCFA termelését (prebiotikumok).
Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a magasabb RS-fogyasztás jótékony hatású az egészségre. Az RS-ek tehát prebiotikumok (az elfogadott meghatározás szerint), elősegítik a specifikus bélbaktériumok stimulálását, emelik a teljes SCFA- és konkrétan a butirát-szintet is, ennek következtében előnyösek a bélegészség számára. A hazai közegészségügyi mutatók javításának részei kellene, hogy legyenek az RS fogyasztás növelésére irányuló javaslatok. Az egyik legkönnyebben elfogyasztható rezisztens keményítőforrás (RS) az éretlenebb banán vagy a burgonyasaláta.
Forrás: Resistant starch, large bowel fermentation and a broader perspective of prebiotics and probiotics. Review article Bird AR, et al. Benef Microbes. 2010.
Fordította és írta: Müller Ildikó (Fermentálás) és Bartha Ákos
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!