A vastagbélben fermentálódó rezisztens keményítők

A vastagbélben fermentálódó rezisztens keményítők
2019.10.29.
A vastagbélben fermentálódó rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítők, valamint más prebiotikumok és a probiotikumok szélesebb perspektívája.

A vastagbél flórájának anyagcsere-termékei jelentősen hozzájárulnak az emberi egészséghez. Az anyatejes táplálásról (ahol GOS a prebiotikum) a szilárd ételekre történő áttérés során a legfontosabb „melléktermékek” a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), amelyek bizonyos emésztetlen étrendi összetevők és az endogén fermentáció során keletkeznek. A főbb SCFA-k az acetát, a propionát és a butirát (vajsav), amelyeknek számos dokumentált, igen előnyös hatása van a vastagbél működésének támogatásában.  A főbb zsírsavak közül a butirát különösen fontosnak tűnik. Fontos anyagcsere-üzemanyagokat jelentenek a vastagbélsejtek számára, és elősegítik a normál fenotípus kialakulását ezekben a sejtekben, potenciálisan csökkentve a betegségek, például a vastagbél-rák kockázatát. Úgy találták, hogy a mikrobiota egyensúlyhiányai hajlamosítanak a vastagbél rendellenességeire, és ennek orvoslására akár célzott probiotikumokat állítanak össze.

A legtöbb kereskedelemben kapható probiotikumos termék azonban olyan baktériumokat (laktobacillusok és bifidobaktériumok) tartalmaz, amelyek ugyan domináns fajok az anyatejjel táplált csecsemőknél, de felnőttekben korlátozott szerepet játszanak vagy nincs kifejezett jelentőségük (bifido-k egyre inkább esnek ez alá).

A legtöbb probiotikum végtermékei azonban nem tartalmaznak butirátot vagy propionátot sem, ami számos kérdést vethet fel azok hatékonyságáról a felnőttek bélegészségének előmozdításában. A rezisztens keményítők (RS) viszont olyan élelmi rost-összetevők, amiknek az erjedése általában jelentősen elősegíti a butirát és más SCFA termelését (prebiotikumok).

Azokban a népcsoportokban ahol az étrendi RS bevitel és a széklet-butirát szint magas, kevesebb az étrenddel kapcsolatos vastagbél-betegségek száma, szemben az alacsony RS bevitelű és alacsony széklet-butirát szintű populációkkal, ahol az étrenddel kapcsolatos vastagbélbetegségek kialakulásának kockázata igen magasabb (mint mi Magyarok). (F)

Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a magasabb RS-fogyasztás jótékony hatású az egészségre. Az RS-ek tehát prebiotikumok (az elfogadott meghatározás szerint), elősegítik a specifikus bélbaktériumok stimulálását, emelik a teljes SCFA- és konkrétan a butirát-szintet is, ennek következtében előnyösek a bélegészség számára. A hazai közegészségügyi mutatók javításának részei kellene, hogy legyenek az RS fogyasztás növelésére irányuló javaslatok. Az egyik legkönnyebben elfogyasztható rezisztens keményítőforrás (RS) az éretlenebb banán vagy a burgonyasaláta.

Forrás:
Resistant starch, large bowel fermentation and a broader perspective of prebiotics and probiotics.
Review article
Bird AR, et al. Benef Microbes. 2010.

Fordította és írta: Müller Ildikó (Fermentálás) és Bartha Ákos


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!