Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Háttér: Számos tanulmányban számoltak be a rezisztens keményítők szerepéről a glükóz-, inzulin-, inzulinrezisztencia- és vérzsír-paraméterek tekintetében, de az eredmények vitatottak maradtak. Ezeket a paramétereket és tanulmányokat értékelő, egyesített elemzést még nem végeztek el. Ezért metaanalízist végeztek a kérdéssel kapcsolatos, meglévő bizonyítékok összegzése céljából.
Módszerek: A MEDLINE-ban és a PUBMED-ben kerestünk tanulmányokat, amelyeket 2018. november előtt publikáltak. A cukorbetegek és a nem diabéteszes vizsgálatok metaanalízisét a „véletlen hatású modell” (random-effects model) alkalmazásával végezték.
Eredmények: Összesen 13 esettanulmány-vizsgálatot végeztek, amelyekbe 428, ≥ 25 testtömeg-indexű résztvevőt vontak be. A rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítőfogyasztás és- kiegészítés csökkentette az éhomi inzulint az átfogó és rétegzett (cukorbetegek és nem diabéteszes vizsgálatok) elemzésben, és csökkentette az éhomi vércukorszintet a diabéteszes vizsgálatok átfogó és rétegzett elemzésében is.
Következtetések: Ez a metaanalízis bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítő-fogyasztás és -kiegészítés javíthatja az éhomi vércukorszintet, az éhomi inzulint, az inzulinrezisztenciát és az (inzulin)érzékenységet, különösen a túlsúlyos vagy elhízott cukorbetegek esetén. Valamint a bél mikrobiota lehetséges egyéni különbsége és összetétele alapján pozitívan hat a vérzsírokra is (összkoleszterin, stb).
Forrás: Effects of the resistant starch on glucose, insulin, insulin resistance, and lipid parameters in overweight or obese adults: a systematic review and meta-analysis. Wang Y, et al. Nutr Diabetes. 2019.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk A képen egy hűtött rizses, zöldséges, érlelt sonka látható
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!