Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Tojáslepénybe tekert spenót és májkrém. A tojáslepény 3 tojásból (egy egész+2 sárgájából), egy evőkanál tápióka -keményítőből, 2 kiskanál kollagénből (GAL) és egy kis kókusztejszínből készült+egy kis só). Az összetevőket egyenletesen elkevertem, majd serpenyőben kisütöttem. A májkrém receptemet ismeritek már: egy nagy vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát apróra vágtam, kókuszzsíron megpirítottam, hozzá adtam a májat ( […]
Itt az ősz, így sok sütőtökös receptet tudok nektek hozni! Ebéd-vacsora alternatíva: Sütőben sült sütőtök és cékla (kis kókuszzsírral megkenve kb 35-40 percet sütjük előmelegített sütőben. Fűszerezésnek sót és kakukkfüvet használtam, de ízlés szerint lehet módosítani. Rizs, friss répa hasáb és sütőben sült kacsacomb (tálaláshoz leszedtem a csontról). Szép napot Nektek!
Nagyobb adag főtt édesburgonya, spenótos-cukkinis-hagymás csirke: a hagymát és a cukkinit apróra vágtam, kókuzszsíron megpirítottam, majd hozzá adtam az apróra vágott csirkét, készre sütöttem, csak a végén tettem hozzá a spenótot. Került bele egy kis alaplé is, hogy ízesebb legyen. Szigorú paleolit AIP-ben is megfelelő recept. Szép napot Nektek!
A burgonyát megfőztem, majd pici zsiradékon megpirítottam, hozzá adtam az apróra vágott koriandert. Egy kisebb vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és egy újhagymát apróra vágtam, zsiradékon megpirítottam, majd hozzá adtam az apróra vágott májat (borjúmáj volt, de nyúl/kacsa/csirkemáj is tökéletes). Mindig hangsúlyozzuk a máj fogyasztás fontosságát, azt javasoljuk, hogy 2-4 naponta fogyasszatok, hisz nagyon magas a […]
Ebéd/vacsora alternatíva markáns anyagcsere-profilok számára remek, amennyiben a napi össz szénhidrát-bevitel 140 gramm körül marad: kókusztejszínes bárányragu, fehér rizzsel és friss korianderrel. A ragu elkészítése: Egy kisebb vöröshagymát kókuszzsíron megpirítottam, majd a darált bárányhúst hozzáadtam, készre sütöttem. Mikor a hús már puha, egy kis kókusztejszínt hozzáöntöttem, hogy szaftosabb legyen, végül reszelt fokhagymát is tettem bele. […]
Mérettől függően 20-30 g szénhidrátot tartalmaz. A hűtött rizs rezisztens keményítőtartalma miatt IR esetében is remek alternatíva szénhidrát-bevitel kapcsán. Napközbeni kisebb étkezéshez is, vagy ha úton vagyok, szoktam készíteni sushi szendvicset. (Noriba tekert rizs+ ízlés szerint még valami, itt tonhalkrém került bele). Azért is remek, mert sok verziót lehet belőle készíteni. Ez most tonhalkrémes volt, […]
A halfogyasztás szerepe az alvásminőség tekintetében – kognitív funkcionális kapcsolat: egy kohorsz tanulmány eredményei. A nagyobb (de legalább megfelelő – heti többszöri) mennyiségű halfogyasztás kapcsolatban áll a fejlettebb kognitív képességekkel gyermekeknél, azonban a közvetítő folyamatok még nincsenek jól körvonalazva. A jobb minőségű alvás lehet az egyik közvetítő kapcsolódási pont a halfogyasztás és ezen pozitív neurológiai […]
Vacsora alternatíva: zuzapörkölt (liba) kölessel és egy kis zöld. A hagymát és fokhagymát libazsíron megpirítottam, majd hozzá adtam a zuzát és az egészet, húsokhoz hasonlóan puhára főztem. (2-2,5 óra) Köretnek kölest választottam, de jól illik hozzá más is: pl. hajdina, édesburgonya, quinoa. Amennyiben állati eredetű termékeket fogyasztotok, a magasabb tápanyag tartalom (és környezetvédelmi okok) miatt […]
Egy kisebb fej vöröshagymát kókuszzsíron megpirítottam, majd a csirkét is. Mikor a hús elkészült, hozzáöntöttem egy kis kókusztejszínt és paradicsompürét. Fűszerezésnek sót, borsot, fokhagymát és bazsalikomot használtam. Tetejére egy kis yaki-nori került. Köretnek választható más is, pl. hajdina, cukkini-„tészta”, köles, zellerhasáb is tökéletesen illik hozzá. Szép napot Nektek!
Az általunk egy étkezéshez javasolt 10-15 gramm gyümölcscukor GÖRÖGdinnye esetében 4 gramm fruktózzal (gyümölcscukor)/100 gramm számolva így fest. Általános esetekben (kivéve például alacsony FODMAP-étrend, fruktózfelszívódási-zavar vagy ketogén étrend) napi összesen (azaz legfeljebb) 25-40 gramm gyümölcscukor tekinthető ideálisnak egészségmegőrzés szempontjából (teljes értékű ételekből). Görögdinnye esetén mindenképp érdemes a mértékeket tartani, mert dominál benne a fruktóz az […]
Reggeli alternatíva: hagymás-gombás rántotta 3 bio-tojássárgájából, kókuszzsíron megpirított brokkoli, rukkola, füstölt lazac. Végén egy kis áfonya. A keresztesvirágúak (pl. brokkoli) pozitív hatással vannak a női hormonális egyensúlyra nutriterápiás összetevők miatt: indol3carbinol + DIM. Emellett törekedjetek, hogy minél színesebb legyen tányérotok. Szép napot Nektek!
Érdemes megfigyelni, hogy az étcsokoládék %-os kakaótartalma nem jelenti azt, hogy a legértékesebb összetevőből (kakaóvaj) is a legtöbb van bennük; illetve azt sem, hogy mindez egyben alacsonyabb hozzáadott cukortartalmat is jelentene automatikusan. A képen éppen a 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé tartalmaz kevesebb hozzáadott cukrot és több telített zsírt (azaz kakaóvajat) – ellentétben a 71%-ossal.
Egyik kedvenc menüm, ami akár ebédre vagy vacsorára is jó alternatíva: kókuszzsíron megpirított főzőbanán, lazac és egy kis zöld. Más körettel is tökéletes, remekül illik hozzá 👉quinoa, hajdina, zellerhasáb. A főzőbanánt a szép kis Indiában, nagyobb Auchanokban, Sparban is be lehet szerezni. Keressétek, hogy minél több helyen elérhető legyen. Szép napot Nektek!
A „Hozzátáplálás/Gyermektáplálás” élő bejelentkezéshez kapcsolódóan (a video linkje lentebb): … ebben az 1 szelet (28,5 gramm!) kókuszos édességben már 12-13 gramm hozzáadott cukor található (ráadásul ez étcsokoládés változat), ami a Gyermekeknek legfeljebb javasolt napi összes hozzáadott cukorbevitel több, mint 60-70 százaléka… (a WHO irányadó álláspontja szerint) A hozzáadott cukor kérdéseiről videóban gyermekek étkezése és egyéb […]
Mai edzés utáni ebédem: cukkinis-spenótos-hagymás rizs (barna+vad rizs keverék) serrano sonkával, tojássárgájával. Vacsora alternatívának is tökéletes, ha még nincs ötletek mára, hogy mit főzzetek. Szép napot Nektek!
Nem mi fordítottuk a cikket… Sőt: „A Cell folyóiratban megjelent figyelemre méltó publikáció felhívja a figyelmet arra, hogy az ASD-ben érintettek jelentős része gasztrointesztinális zavarokkal is küzd. A felborult bélflóra-egyensúly és az azzal kapcsolatba hozható emésztési zavarok könnyen magyarázhatók.” (sokan ezeket az információkat mégis folyamatosan kritizálják – Táplálkozás-Beállítás) És ez is érdekes „hír”: „napi többszöri, […]
Az általunk egy étkezéshez javasolt sárgadinnye körülbelüli mennyisége 4 gramm fruktózzal (gyümölcscukor)/100 gramm számolva 240-300 gramm.
Mai vacsoránk: (elsősorban mérsékelt anyagcsere-profil számára ideális arányokkal) Házi steak burgonya, kókusztejszínes (kevés) tengeri herkentyűk, fermentált zöldség (tök) és egy kis zöld. Alacsony-átdolgozott FODMAP-étrendben is tökéletes alternatíva. Szép estét Nektek!
A rheumatoid arthritisben szenvedő betegek körében magasabb az ételallergiás és ételérzékenyben szenvedő (a kettő NEM ugyanaz) betegek aránya; ez igazolt, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy nem véletlen egybeesésről van szó. Valójában ezek a tudományos munkák azt vélelmezik, hogy az allergiás és gyulladásos reakciók, amik a bélben keletkeznek, általános gyulladást is okozhatnak, ezáltal súlyosbítva a […]
Remek nézőpont és igen komplexen összefoglalt írás: Szendi Gábor: A női funkcionális meddőség evolúciós értelmezése Megjelent: Mentálhigiéné és Pszichoszomatika. 2007, 8(1):5-48 Idézet a szakcikkből: „Steuresi és munkatársai (2006) funkcionális meddőségben megkérdőjelezték a ovárium hiperstimulációjával támogatott inszemináció előnyét, de eredményeik kiterjeszthetők bármilyen más mesterséges megtermékenyítési eljárásra. Kettőszázötvenhárom funkcionális meddőségben szenvedő nő közül véletlenszerűen kiválasztott 127 inszemináción […]
Lassan ebédidő, így hoztam nektek egy újabb alternatívát: minimális kókuszzsíron sütött csirkemell, rizzsel, sült cukkinivel és rukkolával. Nagyon finom és egyszerű menü. Nyáron a könnyű ételek (minimális zsír) dominálnak nálam és ma pont erre vágytam. Szép napot nektek!
Polgár Annamária szakmai Kolléganőnk hónapról hónapra érdekes kivonatokat készít számunkra különféle szakfolyóiratokból (dietetikai, gyógyszerészeti, stb). Ezek segítségével megosztunk most pár érdekességet Veletek is: A hiperaktivitás és az elhízás megelőzésében is segíthet a D-vitamin (összefoglaló) Az 1-3 éves gyerekek kétharmadánál alacsony a D-vitamin-, és 42 százaléknál a vasbevitel (!). A 11-18 éves korosztályban minden kamasznál alacsony […]
Mindig mosolygok magamon, mikor főzünk az külön történet, hogy lefotózom Nektek a menüt, hogy minél több ötletet tudjunk adni. Addig nem lehet beleenni ám. Hoztam is egy receptet Nektek, ha már ebédidő van. Ebéd-vacsora alternatíva: Kókusztejes-currys csirkeragu, kölessel és tisztított vajon megpirított vajbabbal. A raguhoz egy fej vöröshagymát apróra vágtam, megpirítottam kókuszzsíron, kicsit megpirítottam a […]
Májkrémes posztom után sokan kérdeztétek, hogy milyen zöldségkrémet szoktam csinálni, ezért hoztam erre is egy példát. Padlizsánkrém recept: 2 egész padlizsánt félbe vágtam, kókuszzsírral, sóval-borssal megkentem és betettem a sütőbe. (Kb. 30-35 percig, míg puhára sül.) Egy fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát apróra vágtam, serpenyőben megpirítottam. A hagymákat és padlizsán belsejét egy tálba tettem, […]
Nagyon szeretem a májkrémet, ezt mindig házilag készítem el. Különböző friss zöld fűszerekkel (bazsalikom, petrezselyem, koriander, kakukkfű) az ízét is lehet kombinálni. A másik nagy kérdés mindig, amit szoktak tőlünk kérdezni hogy „mire kenjem?” Zöldségekre! Mai reggelim pontosan ez volt: sült zöldségekre (édesburgonya, cukkini, burgonya) kent májkrém. Nagyon szeretem a különböző krémeket (zöldségekből is), ezek […]
A nutriterápiás hatóanyagok, például a flavonoidok nagyon fontosak, azonban a fruktóz (gyümölcscukor) miatt itt valóban lényeges szempont a mértékletesség is (az idényjellegen túl). Az egyik kedvenc idénygyümölcsünk a sárgabarack. 100 gramm sárgabarack átlagosan 4 gramm fruktózt tartalmaz, egy étkezéssel nagyjából 10-12 gramm fruktózt (vagy kevesebbet) javaslunk elfogyasztani. Mindez nagyjából a képen látható mennyiséget jelentene egy […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!