Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
A Táplálkozás-Beállítás Facebook csoportban néhány hete kritikus cikk tűnt fel a SYNLAB anti-TPO vizsgálatával kapcsolatosan. A leírtak szerint számos esetben 1300 U/ml feletti mérési eredmények születtek, ami felkeltette az oldal szerkesztőjének figyelmét. Mivel lehetőséget kaptunk rá (melyet ezúton is köszönünk!), szeretnénk megosztani néhány fontos szakmai információt a SYNLAB anti-TPO mérések technikai hátterére vonatkozóan, melyek segíthetik az […]
Nemcsak a pajzsmirigy, hanem többek között a mellszövet és az emésztőrendszer számos része is hasonlóságot mutatnak abban, hogy mindegyikük magas jódkoncentrációt tartalmaz (vagy kellene tartalmazzon). A gyomorfal és gyomornyálkahártya sejtjei különösen koncentrálják a jódot, kihasználva többek között az antioxidáns hatásait. Mindez arra késztette az orvosi kutatókat, hogy vizsgálják meg, hogy a jódhiány szerepet játszik-e az […]
Zsiradékon (kókuszzsírt használtam) megpirítottam egy nagyobb fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 4-5 levél babérlevelet. Kicsit pirítottam a kacsamellet (szeletekre vágva) is, majd hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket (fél zeller, 2 fehérrépa, 4-5 sárgarépa). Ezt felöntöttem alaplével és vízzel. Kb. 3 órát lassú tűzön főztem a húst és a zöldségeket együtt . Amikor már a hús […]
Vacsorára zellerkrémlevest készítettem, resztelt májjal: Egy vöröshagymát apróra vágtam, egy fél zellert kockákra. A hagymát serpenyőben kókuszzsíron megpirítottam, majd hozzáadtam a zellert is. Puhára sütöttem. Áttettem egy lábasba, felöntöttem alaplével, 10-15 percig főztem. Sóval, borssal, kakukkfűvel, fokhagymával ízesítettem. Turmixoltam, majd 1 dl kókusztejszínnel felöntöttem. Levesbetétnek resztelt májat tettünk bele. Nekünk nagyon ízlett. Szép estét Nektek!
A Helicobacter pylori fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés egyik metaanalízisének fordítása. CÉLKITŰZÉS: A tanulmány a Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés metaanalízisét mutatja be. MÓDSZER: A szerzők 3.046 esetet leíró, összesen 15 cikket választottak ki (1.716 megfigyelési és 1.330 kontroll eset). Az adatok metaanalízis-szoftver segítségével lettek […]
Ennél ez nem sokkal bonyolultabb:Hivatalos is szabad tartású (1-es) tojás a Lehel csarnokban. Ha erre járunk, mindig viszünk egy nagy dobozzal
A napközbeni étkezésekre mindig készülök, főleg mikor a nap nagy részében úton vagyok. Míg reggel készülődtem, közben sült a képen látható finomság. Édesburgonyát, répát és hagymát darabokra vágtam, megkenten kókuszzsírral, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítettem, és betettem a sütőbe sütni. Hozzá főztem tojást, dobozoltam spenótot, +tőkehalmájat. (+ egy zacskó Főzőbanán chips) Szép napot Nektek!
Mai edzés utáni reggelim, mérsékelt anyagcsere profil: Egy bögre alaplé után, kókuszzsíron megpirított főzőbanán, főtt tojás (omega_3-as és fürj), serrano sonka, házi savanyúság. Ez a nap is energikusan indult és ez után a reggeli után folytatódott is. Szép napot Nektek!
Tegnap egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető vacsit készítettem a rákból. Sütőben sült krumpli, kókusztejszínes rákkal A felkarikázott krumplit megkentem egy kis kókuszzsírral, sóval, borssal és zöldfűszerrel megszórtam, sütőbe tettem 30 percre. A rákot minimális kókuszzsíron megpirítottam, hozzá adtam apróra vágott fokhagymát, majd a kókusztejszínt. Sóval, borssal, korianderrel és egy kis citromlével ízesítettem. Előtte fermentált káposztát […]
Mai gyors, irodai menünk Hűtött rizs (előző napi vacsora után maradt) egyszerű füstölt pisztránggal, pikk-pakk egy-két nori-algalapba tekerve… Kovászos uborkával egyszerűen fergeteges, próbáljátok ki. Zöld saláta-tállal is fogyasztható
Ez az édesburgonya-lasagne nálunk még mindig az egyik kedvenc. Tegnap elkészítettem megint. Annyira finom.. érdemes kipróbálnotok. Édesburgonya-lasagne: Egy nagyobb fej vöröshagymát apróra vágtam, serpenyőben kókuszzsíron megpirítottam. Hozzáadtam a darált húst (pulyka volt, amit a piacon vettünk, kb. 45dkg), készre sütöttem, majd ez után ráöntöttem adalékmentes paradicsompürét. (Pár percig összesütöttem). Sóval, borssal, fokhagymával és zöld fűszerekkel […]
Készül az eheti alaplé, ez alkalommal bivaly térdizületekből hosszan főzve (gyöngyöztetve, sóval és babérlevéllel). Később biztosan risotto vagy paella alapjául is szolgál majd, de az is lehet, hogy csak egy-egy bögrét iszunk belőle reggelente…
Egyik kedvenc köret-alternatívánk: Zsenge zöldbab tisztított vajon megpirítva, majd ráütve tojássárgája +fermentált zöldség. Remekül megy hozzá húsétel, ízlés szerint, (pl. Csirkemell/csirkecomb, kacsamell/kacsacomb, bárányragu , bacon, serrano sonka, stb.) de hallal, rákkal is jó párosítás. Szép napot Nektek!
Hazai pontyszelet serpenyőben sütve póréhagymával és sok-sok curryvel; Mezei Elmira egy nagyszerű régi receptje alapján. Mi kell ennél több?! Próbáljátok ki, megéri. Köret tetszőlegesen választható: akár édesburgonya vagy újburgonya. Jaaah, és a hekk nem balatoni hal… az idei nyár Táplálkozás-Beállítás mottója.
Ebédre kókusztejes-zöld currys rákot készítettem, hajdina és kókuszzsíron megpirított cukkini-spagetti körettel. Remélem kedvet kaptatok egy tengeri herkentyűs menü elkészítéséhez majd elfogyasztásához. Szép napot Nektek!
Hal, tengeri herkentyűk és társai… Avagy rövid történet arról, hogyan lettem tengeri étel fogyasztó… Sokszor hallom az Ügyfeleinktől, barátaimtól, családtagjaimtól, hogy: „Jaaaj! Hal/rák/sushi/mediterrán ételek?!.. én nem szeretem, nem eszem ilyeneket. Erre mindig az az első kérdésem, hogy „miért, kóstoltad már?” Legtöbbször a válasz: „Nem, de tudom, hogy nem szeretem…„ Saját személyes példám, hogy amíg nem […]
Bacon-csíkokban megforgatott friss spárga és póréhagyma. A végén pár tojással vagy csak tojássárgájával a tetején. A köret lehet tetszőleges, mi most sem pékáruval ettünk
Önnnek is megkeseríti a fibromialgia mindennapjait? Alábbi cikkünkkel igyekeztünk közelebb hozzni a témát az érdeklődőkhöz és szeretnénk megmutatni a kezelési lehetőségek egyikét, elsőkörben a fibromialgia és az alacsony FODMAP étrend összefüggéseiről íródott tudományos cikk szummázásával. A fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidokban, valamint poliolokban szegény étrend (azaz az alacsony FODMAP-étrend) csökkenti a fájdalmat (is) a fibromialgiában […]
Mai reggelemet is egy tápanyagdús menüvel indítottam: Sütőben sült édesburgonya és spárga, resztelt kacsamáj, tükörtojás és fermentált zöldség. Szép napot Nektek!
Serrano sonka, rizs, pak choi és spárga kókuszzsíron megpirítva, avokádó. Közvetlenül ebéd előtt fermentált zöldséget fogyasztottam. Szép napot Nektek!
9 alapélelmiszer, melyek több, mint 6000 (!) ételintolerancia-vizsgálat során mutattak teljesen negatív (azaz teljesen 0-ás) értéket (IgG)! Teljesen 0; több, mint 6000-es esetszám…. Teljesség igénye nélkül, példaképpen (nők és férfiak közt van némi különbség): Rukkola Tápióka Fekete áfonya Borjúhús Kecskehús Makadámdió Spárga Vaddisznóhús Fogolyhús (fácánféle) Véleményünk szerint igen érdekes és elgondolkodtató eredmények… Figyelem véve mindent, […]
Így néz ki, amikor székletvizsgálat segítségével megtaláljuk a krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) egyik fő okát: a bélben túlszaporodott Klebsiella baktériumok által okozott béldiszbiózist (baktériális egyensúlytalanság).
A kép jobb oldalán köretalternatíva markáns anyagcsere-profiloknak; bal oldalán pedig mérsékelt anyagcsere-profiloknak! Sült zellerhasábok (egyben szigorú paleolit AIP) és sült burgonya (egyben hypoallergén, alacsony FODMAP)… abszolút személyre szabott irányelvek, de aki úgy szereti, keverheti is a két köretet. Só, bors, pici zsiradékkal megkenve és egy csipet kakukkfű. https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/1810006362383453
Tepsis répa és burgonya; serpenyőben párolt pok choi és póréhagyma tojássárgájával; pár szelet érlelt, nyers sonka. 45 perc alatt, komplett reggeli készülődéssel együtt ez a teljes értékű reggeli egytálétel (elfogyasztásával együtt) kivitelezhető. Tehát a 45 percben benne volt a fogmosás, zuhanyzás, némi mosogatás, öltözködés és a reggeli is.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Kiút a pajzsmirigy problémákból!
Előadásunk során összefoglaljuk minden tapasztalatunkat, fejlesztésünket, protokollunkat, kutatásunkat és alkalmazott módszerünket a pajzsmirigy működését érintő táplálkozási és táplálék-kiegészítési/gyógynövény-használati témákban.
Köszönöm, most nem érdekel.