A hiperaktivitás és az elhízás megelőzésében is segíthet a D-vitamin

A hiperaktivitás és az elhízás megelőzésében is segíthet a D-vitamin
2018.07.22.
Polgár Annamária szakmai Kolléganőnk hónapról hónapra érdekes kivonatokat készít számunkra különféle szakfolyóiratokból (dietetikai, gyógyszerészeti, stb). Ezek segítségével megosztunk most pár érdekességet Veletek is:
A hiperaktivitás és az elhízás megelőzésében is segíthet a D-vitamin (összefoglaló)

Az 1-3 éves gyerekek kétharmadánál alacsony a D-vitamin-, és 42 százaléknál a vasbevitel (!). A 11-18 éves korosztályban minden kamasznál alacsony a D-vitamin, minden ötödiknél a vas beviteli aránya. Életünk egyik szakaszában sem figyelhető meg olyan mértékű fejlődés, mint az élet első 1000 napjában, ezért ez az időszak kiemelt jelentőségű nemcsak a gyermekkori, de a felnőttkori egészség szempontjából is. Ennek ellenére sajnos csak a magyar édesanyák kevesebb mint fele változtat az étrendjén a várandósság ideje alatt, és míg újszülöttkorban nagy figyelmet fordítanak a megfelelő vitaminbevitelre, 1 éves kor felett már csak töredékük pótolja az olyan elengedhetetlen vitaminokat és nyomelemeket, mint például a vas vagy a D-vitamin.

A koraszülést és az agy fejlődését is befolyásolja a vitaminbevitel: Az élet első 1000 napja a fogantatás pillanatával kezdődik, a várandósság idején pedig fokozottan ügyelni kell a megnövekedett vitaminszükséglet kielégítésére: akár 30-50%-kal magasabb lehet a kismama jód-, vas-, folsav-, magnézium-, B6-, B12-, C- és D-vitamin-, valamint cinkszükséglete. A pótlás (elsősorban étrendből) mind az anya, mind a magzat számára nélkülözhetetlen. Vashiány esetén például a vér nem képes elegendő oxigént szállítani, továbbá az állapot növeli a koraszülés esélyét, és az első trimeszter megismételhetetlen kognitív fejlődési folyamatát is veszélyezteti. A vas megfelelő felszívódását C-vitaminnal segíthetjük még elő.

Forrás: (MDOSZ), (PharmaOnline)

http://pharmaonline.hu/…/a_hiperaktivitas_es_az_elhizas_meg…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!