Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Már az 1940-es évek végén megjelent szakmai anyagokban is fellelhető ennek bizonyítása és bizonyos magyarázatok keresése.
Azok az immunológiai reakciók, amik a különböző ételek komponenseire kialakulnak, számos módon hasonlítanak azokhoz az autoimmun folyamatokhoz, amit megfigyelhetünk a rheumatoid arthritisben és egyéb autoimmun betegségekben (is). Ezért lehetséges „megnyugtatni” az immunrendszert azáltal, hogy eltávolítjuk vagy nem juttatjuk be az ezt előidéző bizonyos ételekben megtalálható felesleges molekulákat (általában bizonyos fehérje-komponensek).
Egy 12 hetes klinikai vizsgálatban megfigyelték, hogy a fő allergénekben csökkentett vagy az allergénmentes (hypoallergén) diéta hatására általános javulás következett be. Amikor ezeket az allergéneket visszavezették a diétákba, a tünetek újra megjelentek. Vegetáriánus és gluténmentes diéták a rheumatoid arthritises tünetek csökkenését okozták. Érdekes, hogy a legújabb genetikai vizsgálatok igazolták, hogy az emberek, akiknek bélbetegségük vannak (pl. hagyományos gluténérzékenység, azaz cöliákia) és a rheumatoid arthritisben szenvedők sok genetikai azonosságot mutatnak.
Az ételek és a krónikus ízületi gyulladás közötti kapcsolatok alapján azon élelmiszerek elkerülése, amelyek emelik a vérben az IgE (allergia) és/vagy IgG (intolerancia) antitestek szintjét, alábecsült módszernek számít a rheumatoid arthritises tünetek csökkentésében. Az IgE/IgG vértesztek lehetővé teszik a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknek számára, hogy kimutassák a potenciálisan elkerülendő (akár átmenetileg) ételeket és hozzákezdjenek az immunológiai profiljuk számára megfelelő, beállított étrendhez…
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!