Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Dr. Varga Imre; orvos doktor, urológus szakorvosA „Holisztikus Betegellátás Alapvonalai” könyv szerzője, 2017-től orvosegyetemeken az Orvosi Holisztika kreditpontos speciálkollégiumi oktatás vezetője. Az Interdisciplinaris Magyar Egészségügy (IME) című egészségügyi szakújság alapító szerkesztőségi tagja. TÉMÁI: Az optimális gyógyító környezet (Optimal Healing Environment) rendszerelméleti szerepe a holisztikus betegellátás folyamatában:a holisztikus betegellátás szakmai, rendszerelméleti, szervezési kérdései. Az integratív és […]
Keressetek minket újra az „Amiről az orvos nem mindig beszél” Magazin januári számában is: http://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/4415/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-ii-evfolyam-1-szam-2018-januar Témánk: Kismamák kolinszintje. „Okos babát szeretnék!”
A „Kalóriacsökkentés” alapelveit és fontosságát érintjük szinte minden előadásunkon (hiszen az életmódhoz kapcsolt megfelelő kalóriabevitel a Táplálkozás-Beállitás egyik eleme, azaz „ülő munka némi sporttal” vs. komoly fizikai aktivitás és a hosszú élet titkai) – a következőn is: Aktuális, soron következő eseményeink De íme egy nagyszerű összefoglaló mindennek jelentőségéről és általánosan pozitív hatásairól: http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/kaloria_restrikcio__csokken_a_betegsegkockazat_es_lassul_az_oregedes
Alapvetően markáns anyagcsere-profiloknak megfelelő makrotápanyag-arányokkal. Nem alacsony FODMAP- és nem szigorú paleolit AIP-étrendi. Hozzávalók 2 fő részére: 35-40 dkg darált bárányhús (más darált hús is használható) Kb. fél kg zöldbab (fagyasztott is remek szokott lenni, ez pont friss volt) 10-15 dkg brokkolirózsa Vörös- és lilahagyma ízlés szerint Bárány fűszerkeverék (kérésre megosztjuk ) 2-4 gerezd fokhagyma […]
Ismét NAGYSZERŰ EREDMÉNYEKKEL: a TSH 4,86-ról 2,12-re javult! Az anti-TPO pedig 482-ről 84-re csökkent vissza (lásd. mellékelt laboreredmények alul)! Fontos megemlíteni az időközben rendezett komoly D-vitaminhiányt (D-vitamin külön pótlása), ami ilyen és ehhez hasonló esetekben az egyik fő gyökér-ok. Minden pajzsmirigy-működési kihívás esetén szükséges a D-vitaminszint vizsgálata. A megoldás legfőbb elemei emellett a következők voltak […]
Szinte minden főétkezésnek remek kiegészítője (előétele): Rukkola Madársaláta Stílusosan lilahagyma karikák Pórahagyma Avokádó Olívaolaj egy kevéske tökmag-olajjal ízesítve Fűszerként pedig parmezánsajt
Mai reggelim (Adri: mérsékelt anyagcsere-profil) Tojásos üvegtészta, kis parmezánnal megszórva, serrano sonka, sok rukkola Tele energiával indultam utána edzeni.
Talán a legpaleobb kortárs étel… de mindegy is, hiszen magas tápanyag-tartalmú (kreatin-monohidráttal és L-aminosavakkal): tatárbeefsteak nyers tojássárgájával, tisztított vajjal, mustárral, borssal, sóval, vörös- és újhagymával (ez paradicsomszósz nélküli). Igazi karácsonyi menü
Keményítőtartamú főétkezést „előkészítő” fogás inzulin-rezisztencia esetében (vagy csak úgy általában) Nyers zöld levelek (sóval, pici olíva olajjal) és laktofermentált tök A nyers zöldségekkel kezdett főétkezés bizonyítottan támogatja a szénhidrát-anyagcserét, a keményítő (pl. édesburgonya vagy hűtött rizs) mellé fogyasztott savanyú étel pedig csökkenteni a glikémiás választ (terhelést). És még egészségesek is… Esetleg a krómot és az […]
Minden adódó alkalommal hangsúlyozzuk a rezisztens keményítők jelentőségét. Az alább ismertetett tanulmányban számszerűsítve láthatjuk néhány, otthoni körülmények között is egyszerűen megvalósítható házi praktika előnyeit. Nézzük tehát a főzés után visszahűtött rizs rezisztens keményítőtartalmát és annak hatását a glikémiás válaszra, vércukor alakulására: A főtt keményítő lehűtésének ismert azon hatása, hogy megváltozik a keményítőtartalom, azaz például növekszik […]
Svédországban és Dániában gyógyszertári magazinban is felmerül már az Irritábilis Bélszindrómák (IBS – vagy más néven Funkcionális Emésztőrendszeri diszfunkciók) megoldásaként az alacsony FODMAP-étrend. Előadásainkon is érintenjük a fenti témát, ráadásul olyan tapasztalatokkal és esettanulmányokkal kiegészítve az alacsony FODMAP-étrendet (mint kiindulópontot), mely később alkalmassá teszi ezen módszereket akár krónikus székrekedés (archeák okozta béldiszbiózis), akár kontaminált vékonybél-szindróma […]
Könnyen és nagyon gyorsan elkészíthető, színhúsmentes „gyerekcsináló reggeli” kolinnal, foláttal. Mirelit wok zöldség (benne: 2 féle répa, póréhagyma, brokkoli, hagyma, héjas zöldborsó) +fejenként 3 db tojássárgája, egy marék zöldlevél.
Hogyan lehetne a képen látható algalap akár az ekcéma vagy a pikkelysömör komplex „ellenszere”?! Két olyan összetevője is van ugyanis, ami a fentiekhez szervesen kapcsolódik. Emellett nagyon finom is…
Szigorú, paleolit szemléletű autoimmun protokollnak is megfelelő, egyszerű egytálétel: Kurkumás kelkáposzta csirkével, alaplében párolva és enyhén megpirítva. Zöldfűszerrel pedig meghintve a teteje Fermentált (savanyú) káposztával és algalappal, csak úgy extraként. Köretként számos alternatíva felmerül (opcionális, rátok bízzuk); például édesburgonya (szigorú, paleolit AIP; hypoallergén; markáns anyagcsere-profil) vagy quinoa és hajdina (hypoallergén; mérsékelt anyagcsere-profil). Jó étvágyat!
Sütőben sült, sóval és zsírral finoman megkent brokkoli-rózsák és fél kelbimbó-fejek. Egyszerű, nagyszerű és gyorsan elkészíthető a női egyensúlyok érdekében is . Indol-3-carbinol és DIM, egyéb nutriterápiás tápanyagok, no meg az ízük is remek…
Recept 2 főre: Egy vöröshagymát apróra vágtam, kockákra vágtam fel a sütőtököt (50-60dkg). Kevés kókuszzsíron megpirítottan a hagymát, majd hozzáadtam a sütőtököt is, amit puhára sütöttem. Fölöntöttem vízzel, kicsit forraltam. Fokhagymát, gyömbért reszeltem hozzá, sóval, borssal, curryvel fűszereztem. Összeturmixoltam, majd a végén egy kis kókusztejszínt öntöttem hozzá. Levesbetétnek itt serrano sonkát használtam, de algalappal, vagy […]
Levesbe téve ízesítésként, a babérlevél akkor engedi ki jótékony hatású illóolajait, amikor a hőmérséklet megemelkedik. A babérlevél fantasztikus hatású 2-es típusú diabetes esetén. Humán kutatások szerint, már egy hónap után szignifikáns vércukorszint-csökkenés volt észlelhető a “babérlevél csoportba” tartozók között. Ugyanezen kutatások szerint jelentős volt az LDL koleszterin szint csökkenése, míg a HDL koleszterin szint emelkedése […]
Gluténmentes mediterrán fogás vagy hívhatjuk akár újra színhúsmentes vegetáriánus fogásnak is. Vöröshagyma, sok-sok újhagyma, fokhagyma megpirítva kis kókuszzsíron, hozzáadtam a rákokat, azokat is készre pirítottam, majd a brokkoli rózsákat a végén tettem hozzá. Felöntöttem egy kevés kókusztejszínnel, fűszerezésnek pedig sót, borsot, curryt használtam. Köretnek rizs-tápiókatésztát választottam. Egyik kedvenc menüm. Gyors, könnyű, tápláló, tegnap pont erre […]
@ Az alacsony D-vitamin szint és anyagcsere-zavarok kapcsolata a PCOS-sel küzdők körében: „Nagyon sok PCOS-el küzdő nőnél állapítottak meg inzulinrezisztenciát vagy valamilyen anyagcsere elváltozást. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin hiánya hozzájárulhat a metabolikus szindróma (MSZ) kialakulásához. A kutatásunk célja ennek a kapcsolatnak a feltérképezése, azaz a D-vitaminszint és a MSZ (ezen belül […]
Egy hatalmas jelentőségű publikáció az elmúlt hetekből, melynek hatására változnia kell a közegészségügyi oktatás kapcsolódó részeinek is: 5 kontinens, 18 országában átfogó vizsgálatot végeztek a zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásait mérve szív- és érrendszeri betegségek és az elhalálozás összefüggésében. A Lancet-ben publikált cikk 7 éves követéssel, több, mint 135 ezer ember részvételével végzett prospektív tanulmányt mutat […]
Hozzávalók 2 főre: – 20-25 dkg báránymáj – fél vöröshagyma – zsiradék (mi éppen ghít használtunk) – 2 gerezd fokhagyma – 1 mk. curry-keverék vagy kurkuma – só és bors, ízlés szerint – 1 ek. mustár – 2 babérlevél – friss koriander (metélőhagyma) A zsiradékon megfuttatjuk a hagymát és a babérleveleket, majd az összevágott báránymáját… […]
Nagyon szép a koncepció… kár, hogy illúzióromboló (és felesleges) adalékok is vannak benne. Aki ilyen terméket választ, az azért már összetevőket is szokott nézegetni, nemde?!
Mérsékelt anyagcsere-profilnak megfelelő: Sós vízben főtt tarógyökér (főtt burgonyával vagy főtt gesztenyével is helyettesíthető), avokádóval, friss házi májkrémmel vagy resztelt májjal (máj, kevés zsiradék, fokhagyma, kókusztejszín, hidrolizált kollagén, zöld fűszerek (rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma, stb.) A képen látható menü megfelel a szigorú, paleolit szemléletű AIP és hypoallergén étrendben is. Makrotápanyag-arányok: kb. 55% keményítő, 25% zsír, 20% […]
Ezen felül megfelel: -szigorú AIP -hypoallergén -alacsony FODMAP étrendnek is 25-30% faggyútartalmú darált bárányhús, cukkini megpirítva, zsíros kókusztejjel felöntve (ebben párolva). Fűszerezésnek kurkumát, sót, metélőhagymát, zöld fűszereket (ízlés szerint) használtam és egy kis limeot a végén. Köretnek tápiókatészta. 15 perc alatt kész az egész… NEM szigorú AIPben természetesen elkészíthető pl. rizzsel is, illetve NEM alacsony […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!