Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
A nagyobb (de legalább megfelelő – heti többszöri) mennyiségű halfogyasztás kapcsolatban áll a fejlettebb kognitív képességekkel gyermekeknél, azonban a közvetítő folyamatok még nincsenek jól körvonalazva. A jobb minőségű alvás lehet az egyik közvetítő kapcsolódási pont a halfogyasztás és ezen pozitív neurológiai kapcsolatok között. Jelen tanulmány a következő megállapításokat teszi: 1) a gyakoribb halfogyasztás iskolás gyermekeknél összefüggésbe hozható a kevesebb alvászavarral és a magasabb IQ pontszámmal is. 2) ez az összefüggés nem a társadalmi (szociális) és gazdasági háttérnek tudható be. 3) ugyancsak az alvásminőség lehet a kapocs a hal-IQ összefüggésben.
Ebben a kohorsz vizsgálatban 541 kínai iskolás halfogyasztását és alvásminőségét vizsgálták 9 és 11 éves koruk között, míg az intelligenciájukat 12 éves korukban. Kapcsolat van tehát a gyakori halfogyasztás, a kevesebb alvási probléma és magasabb IQ pontszámok között. Az „adag-hatás” viszony megmutatta, hogy magasabb IQ pontszámokat értek el azok a gyerekek, akik mindig (4.80 pont), vagy időnként (3.31 pont) fogyasztottak halat, összehasonlításban (!) azokkal, akik sokkal ritkábban ettek halat (kevesebb, mint 0.05). Az alvásminőség részben felelős a kapcsolatért a halfogyasztás és a verbális, de nem teljesítménybeli intelligencia között. Az eredmények önmagukért beszéltek, miután kiszűrték a szociodemográfiai kovariánsokat is.
Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, mely rámutat, hogy a gyakori halfogyasztás csökkentheti az alvással összefüggő problémákat (jobb alvásminőséget biztosít), mely cserében hosszútávú és egészséges kognitív működést biztosít a gyerekeknek.
Forrás: Sci Rep. 2017 Dec 21;7(1):17961. The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study. Liu J, Cui Y, Li L, Wu L, Hanlon A, Pinto-Martin J, Raine A, Hibbeln JR.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!