Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A nagyobb (de legalább megfelelő – heti többszöri) mennyiségű halfogyasztás kapcsolatban áll a fejlettebb kognitív képességekkel gyermekeknél, azonban a közvetítő folyamatok még nincsenek jól körvonalazva. A jobb minőségű alvás lehet az egyik közvetítő kapcsolódási pont a halfogyasztás és ezen pozitív neurológiai kapcsolatok között. Jelen tanulmány a következő megállapításokat teszi: 1) a gyakoribb halfogyasztás iskolás gyermekeknél összefüggésbe hozható a kevesebb alvászavarral és a magasabb IQ pontszámmal is. 2) ez az összefüggés nem a társadalmi (szociális) és gazdasági háttérnek tudható be. 3) ugyancsak az alvásminőség lehet a kapocs a hal-IQ összefüggésben.
Ebben a kohorsz vizsgálatban 541 kínai iskolás halfogyasztását és alvásminőségét vizsgálták 9 és 11 éves koruk között, míg az intelligenciájukat 12 éves korukban. Kapcsolat van tehát a gyakori halfogyasztás, a kevesebb alvási probléma és magasabb IQ pontszámok között. Az „adag-hatás” viszony megmutatta, hogy magasabb IQ pontszámokat értek el azok a gyerekek, akik mindig (4.80 pont), vagy időnként (3.31 pont) fogyasztottak halat, összehasonlításban (!) azokkal, akik sokkal ritkábban ettek halat (kevesebb, mint 0.05). Az alvásminőség részben felelős a kapcsolatért a halfogyasztás és a verbális, de nem teljesítménybeli intelligencia között. Az eredmények önmagukért beszéltek, miután kiszűrték a szociodemográfiai kovariánsokat is.
Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, mely rámutat, hogy a gyakori halfogyasztás csökkentheti az alvással összefüggő problémákat (jobb alvásminőséget biztosít), mely cserében hosszútávú és egészséges kognitív működést biztosít a gyerekeknek.
Forrás: Sci Rep. 2017 Dec 21;7(1):17961. The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study. Liu J, Cui Y, Li L, Wu L, Hanlon A, Pinto-Martin J, Raine A, Hibbeln JR.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!