Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek izületi gyulladás ízületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
Igazi mérsékelt-anyagcsere profil recept
2018.12.26.

Igazi mérsékelt-anyagcsere profil recept

Fokhagymás garnélarák salátaágyon, kurkumás-gyömbéres-petrezselymes rizottóval A rákot és a fokhagymát minimális tisztított vajon megpirítottam (a fokhagymát egy kicsit később tettem bele, hogy ne égjen meg). A salátára került egy kis citromlé, só, bors. A rizst alaplében és vízben megfőztem, ízesítésnek só, kurkuma, gyömbér és apróra vágott petrezselyem került bele. (Mielőtt még valaki esetleg fennakadna vagy […]

Készül az egyik „legpaleolitabb” főétel a mediterrán étrendből merítve
2018.12.16.

Készül az egyik „legpaleolitabb” főétel a mediterrán étrendből merítve

Készül az egyik „legpaleolitabb” főétel a mediterrán étrendből merítve az alapötletet (elsősorban markáns anyagcsere-profilban, a képen szigorú paleolit AIP fűszerezéssel). Ínyencek egy kevés vörösborral is felönthetik alaplé mellett. Lyukas csont, azaz osso bucco. Marhalábszár velőscsont darabbal, hagymákkal és babérlevéllel főzve alaplében.

Uzsonna vagy edzés utáni étkezés opció

Uzsonna vagy edzés utáni étkezés opció

1 közepes méretű banán (kb. 25-30 gramm szénhidrát – rezisztens keményítő is, kálium, vitaminok) 2 kocka (25 gramm) min. 80%-os étcsokoládé (magnézium, mangán, kálium, cink, réz, B-vitaminok) Egy marék makadámdió (vagy közönséges dió, kesudió).

A Kanadában csomagolt gluténmentes termékek kevésbé táplálóak

A Kanadában csomagolt gluténmentes termékek kevésbé táplálóak

„A Kanadában csomagolt gluténmentes termékek kevésbé táplálóak (azaz kevesebb tápanyagot tartalmaznak), mint a gluténtartalmú megfelelőik. Mit jelent ez?! Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: mi továbbra is minden szempontból gluténmentes étrendet javaslunk, azonban komoly hangsúlyt fektetve a tápanyag-sűrűségre… A háttér: Például a hagyományos cöliákia betegség (lisztérzékenység) kezelésében követelmény a szigorú gluténmentes diéta. Miközben az új és/vagy újra formált csomagolt […]

Étrendkiegészítők és gyógynövények alkalmazásának kérdései video

Étrendkiegészítők és gyógynövények alkalmazásának kérdései video

Óvatosan a magas szénhidrát-tartalmú  feldolgozott élelmiszerekkel

Óvatosan a magas szénhidrát-tartalmú feldolgozott élelmiszerekkel

Egy érdekes tanulmány arról, hogy miért legyünk szinte minden esetben óvatosak a magas szénhidrát-tartalmú (azaz magas szénhidrát-sűrűségű), modernkori, jelentősen feldolgozott élelmiszerekkel. (Mindegy, hogy milyen étrendet követünk; és mindegy, hogy az élelmiszergyártók még mit kommunikálnak a termékükről.) A cikk felveti milyen következménnyel járhat egy olyan étrend, ami nagy mennyiségben tartalmazza az emlegetett élelmiszercsoportot a bélflóra és […]

Ezt a csodaszép receptet egyik ügyfelünk küldte
2018.12.09.

Ezt a csodaszép receptet egyik ügyfelünk küldte

Mikulás naphoz nagyon jól illik a kompozíció, így gondoltam veletek is megosztom. Hozzávalók: 3 nagy cékla 1 nagy paszternák 1 fokhagyma 2-3 ek kókuszolaj 3 shalott hagyma 750 ml zöldségleves-alaplé 300 ml kókusztej 4-5 karika friss gyömbér (valószínűleg tormával is jó gyömbér helyett) só, bors, citromlé Elkészítés: Cékla és paszternák megpucoltam, fekockáztam, tepsibe raktam. Kókuszolajat […]

Keressetek Minket az Amiről az orvos nem mindig beszél magazinban

Keressetek Minket az Amiről az orvos nem mindig beszél magazinban

Keressétek az Amiről az orvos nem mindig beszél legújabb számát, melyben megtalálhatjátok Bartha Ákos cikkét is a rostokról, továbbá más érdekes írásokat is: https://www.kossuth.hu/konyv/4800/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-ii-evfolyam-12-szam-2018-december Egy forró tea mellé ideális olvasmány. Szép napot Nektek! 

Glikációs végtermékek az élelmiszerekben és csökkentésük az ételkészítés során

Glikációs végtermékek az élelmiszerekben és csökkentésük az ételkészítés során

Glikációs végtermékek, azaz AGE-k étrendi szerepe metabolikus szindrómák és hosszú távú egészségmegőrzés szempontjából, érdekességképpen. Glikációs végtermékek (advanced glycation end-products, AGE-k) az élelmiszerekben és csökkentésük az ételkészítés során: „A modern élelmiszerek általában erősen hőkezeltek és ezáltal számos előrehaladott glikációs végterméket (AGE-k) tartalmaznak. Az élelmiszerekben előforduló glikációs végtermékek (AGE-k) hozzájárulnak az oxidatív stressz és a gyulladások fokozódásához, […]

Szelektív rostok, azaz prebiotikumok összetett kérdései – videó

Szelektív rostok, azaz prebiotikumok összetett kérdései – videó

Kapcsolódó, ajánlott termékek:

Mindig törekszem arra, hogy színes legyen a tányérunk
2018.12.02.

Mindig törekszem arra, hogy színes legyen a tányérunk

Mai ebédhez a köretet főzőbanánból, lilakápsztából, hagymából és salátaborsóból készítettem. Az alapanyagokat feldaraboltam, megpároltam, majd kókuszzsíron megpirítottam Mellé kacsamellet sütöttem, de jól illik hozzá csirkemell/comb, bárány/marhaburger, vagy egy szelet hal. (lazac, pisztráng) Szép napot Nektek!

Egy gyors irodai ebéd

Egy gyors irodai ebéd

Kókusztejszínes-zöldfűszeres rizstészta, füstölt lazaccal, rukkolával A főtt rizstésztát összekevertem kókusztejszínnel, szárított medvehagymával, korianderrel, kakukkfűvel, majd rátettem a füstölt lazacot. Nem hiányozhat a friss zöld sem, így rukkola is került a tányéromra. Ebéd után energikusan folytatódott tovább a munka. Szép estét Nektek!

1000 mg magnézium-karbonát mennyi elemi magnéziumot biztosít?

1000 mg magnézium-karbonát mennyi elemi magnéziumot biztosít?

Még mindig nagyon érdekes számunkra, hogy magnéziumtartalmú termékek csomagolásán nincs egyértelműen feltüntetve egy adag termék elemi magnéziumtartalma. Így egy laikus vásárló szinte képtelen eldönteni, hogy mennyit használjon az adott készítményből. Megfelelő magnéziumkészítmény választásakor nem csak a hatóanyagok feltüntetése fontos szempont, hanem az is, hogy azonnal rendelkezzünk információkkal az elemi magnéziumtartalomról is. Megelőzési céllal hölgyeknek 200-250 […]

Fontos az E-vitamin formák étrendi bevitele
2018.11.25.

Fontos az E-vitamin formák étrendi bevitele

Számos női hormonális kérdés esetén fontos az E-vitamin formák étrendi bevitele Nagyszerű példa erre a képen látható tojás, melyből 3 sárgája már nagyjából 25 mg kevert E-vitaminokat tartalmaz. Fogyasszuk avokádóval (egy másik jó E-vitaminforrás)

Újabb vacsora menü

Újabb vacsora menü

Kókusztejszínes-kalamári, főzőbanán, spenót és fermentált cukkini Elkészítés: Egy újhagymát és a karikára vágott kalamárit kókuszzsíron megpirítottam, majd minimális kókusztejszínnel felöntöttem. Ízesítésnek zöld curryt, sót és szárított medvehagymát használtam. A karikára vágott főzőbanánt tisztított vajon (ghee) megsütöttem. Egyik kedvenc menüm. 😋

Kalória- és keményítőmegvonás hormonális egyensúlyok fényében, video
2018.11.19.

Kalória- és keményítőmegvonás hormonális egyensúlyok fényében, video

Reggeli recept
2018.11.12.

Reggeli recept

Mai regggelim: Hűtött rizs, tojásos zöldség, alga, fermentált cukkini, tőkehalmáj A rizs a tegnapi vacsoráról maradt. A zöldségeket (cukkini, hagyma, brokkoli, zsiradékon (kókuszzsíron) megpirítottam, majd 3 tojássárgáját ütöttem rá. A fermentált zöldséget Müller Ildikó Kolléganőnk csinálta. Szép estét Nektek. www.taplalkozasbeallitas.hu/contact

Ti küldtétek recept
2018.11.04.

Ti küldtétek recept

Ezt az inspiráló receptet Ügyfelünk, Bernadett küldte Nekünk. Jó érzés látni, hogy milyen jó recepteket és ötleteket találtok ki az alapelveink mentén. Jöjjön a recept: Hozzávalók: 1 cukkini 1 kisebb édesburgonya 3 omega 3-as tojás kókuszzsír só Spirálvágóval megismertetjük a zöldségeket, majd fűszer és só nélkül, kevés zsíron külön-külön megpirítjuk. Két villával emelgetve átforgatjuk, hogy […]

Sült zöldségek recept

Sült zöldségek recept

Mai ebédem: Sült zöldségek: édesburgonya és paszternák sütőben sütve, serpenyőben sült főzőbanán, kacsamell csíkok, fermentált cukkini, spenót. Az édesburgonyát és a paszternákot sütőben 165 fokon 30-35 percig sütöttem, a főzőbanánt minimális zsiradékon serpenyőben megpirítottam. Ízesítésnek sót és friss metélőhagymát használtam. A kacsamell csíkokat össze vágtam (csomagolt kacsamell sonka, nincs benne adalékanyag). A spenótot olívaolajjal meglocsoltam […]

D-vitamin szint jelentősége sclerosis multiplexben

D-vitamin szint jelentősége sclerosis multiplexben

A dohányzás, az alacsony D-vitamin szint, a fertőzések (pl. az EBV-fertőzés) a sclerosis multiplex ismert kockázati faktorai:„[…] a D-vitamin szint emelése és a dohányzás felfüggesztése védheti az SM-betegek kognitív működését. Forrás:http://otszonline.hu/cikk/d_vitamin_szint_jelentosege_sclerosis_multiplexben?utm_source=newsletter&utm_medium=orvostovabbkepzo_szemle_hirlevel&utm_campaign=23444&fbclid=IwAR3D9mOIIwfWS79XcEHXunMZAA0H8P1HSFEW9bbf5oyhL6Ajd7z1H-2Qoto

Tápanyagdús reggeli mérsékelt anyagcsere-profilok számára
2018.10.28.

Tápanyagdús reggeli mérsékelt anyagcsere-profilok számára

Jó reggelt! Ma is tápanyagdús reggelivel indítottam a napot. Reggeli alternatíva, főként mérsékelt anyagcsere-profilok számára:garnélarák, főzőbanánnal, brokkolival, gombával és újhagymával, tükörtojással. A főzőbanánt, és többi a zöldséget zsiradékon (minimális tisztított vaj) megpirítottam, majd a garnélarákot is. A tükörtojást megsütöttem. Tetejére friss zöldfűszer került (metélőhagyma palánta van a konyhánkban). Szép napot Nektek!      

Sült sütőtökre kent házi májpástétom, recepttel

Sült sütőtökre kent házi májpástétom, recepttel

A felvágott sütőtök szeleteket megkenem kókuzszsírral, megsózom, előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. A májkrém receptem: Egy nagy vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát apróra vágok, kókuszzsíron megpirítom, hozzá adom a májat ( 2 főre kb. 40 dkg, nyúl/liba/kacsa/csirke) készre pirítom. Kis kókusztejszínt hozzáadva összeturmixolom. Ízesítésnek sót, borsot használok és friss zöldfűszereket: bazsalikom/petrezselyem/koriander/kakukkfű. (Kiegészítésnek használható hozzá főtt […]

Sushi szendvics recept uzsonnára

Sushi szendvics recept uzsonnára

Ma uzsonnára sushi szendvicset készítettem. Korábban már megosztottam veletek az ötletet, de sokan kérdeztétek a teljes folyamatot, így most ezzel is készültem. Nori algalapot háromszögbe hajtottam és rá tettem a tölteléket: alaplében főtt hűtött rizst és halkrémet. A halkrém pisztrángból készült: sütőben megsütöttem, majd a húsát egy tálba tettem, összekevertem egy kiskanál tisztított vajjal, kis […]

Pho levest készítettünk
2018.10.22.

Pho levest készítettünk

Tegnap vacsorára házi Pho levest készítettünk az elkészített alapléből. Került bele lepirított garnélarák, pak-choi, újhagyma, koriander és rizstészta. Ízesítésnek, só, bors, gyömbér és citrom. Nálunk ez a leves még mindig nagy kedvenc.  Elkészíthető természetesen csirke/marhahússal is. Szép napot Nektek!

Reggelire recept

Reggelire recept

Párolt édesburgonya és sütőtök, gombás rántotta, serrano sonka és algalap. A felvágott édesburgonyát és sütőtököt serpenyőben puhára pároltam, végén fél deci kókusztejszínnel felöntöttem. Sóval és zöld curryvel ízesítettem. A rántottához egy nagyobb fej gombát zsiradékon megpirítottam, majd ráöntöttem 2 db felvert tojást. Szép napot Nektek!

Emésztőrendszeri regeneráció 4 pillére az étrenden túl videoban

Emésztőrendszeri regeneráció 4 pillére az étrenden túl videoban

Spenótos-gombás-hagymás csirke recept
2018.10.14.

Spenótos-gombás-hagymás csirke recept

Ma vacsorára egy könnyű menüt készítettem: spenótos-gombás-hagymás csirkét. A feldarabolt hagymát és gombát minimális zsiradékon (kókuszzsíron) megpirítottam, majd hozzáadtam a felkockázott csirkét. Amikor a csirke megpuhult, beleraktam a spenótot is. Ízesítésnek sót, borsot, fokhagymát és szárított medvehagymát használtam. Köretnek rizst készítettem hozzá. Ez a menü főként mérsékelt anyagcsere-profilok számára ideális (kevesebb zsír, több ch-azaz biztonságos […]

Mérsékelt és a markáns anyagcsere-profilok közti különbség receptekkel

Mérsékelt és a markáns anyagcsere-profilok közti különbség receptekkel

Mai vacsora két verzióban készült el, így is egyszerűen szeretnénk szemléltetni a mérsékelt (kevesebb zsír, több ch-azaz biztonságos keményítő) és a markáns (több zsír, kevesebb ch) anyagcsere-profilok közti különbséget. Mérsékelt anyagcsere-profil menü: kókusztejszínes rákragu Hagymát apróra vágtam, minimális zsiradékon megpirítottam. Hozzáadtam a rákot, készre pirítottam, majd felöntöttem 1 kevéske kókusztejjel. Fűszerezésnek sót, borsot, zöld curryt […]

Főzőbanán vásárlási lelőhelyek
2018.10.07.

Főzőbanán vásárlási lelőhelyek

Sokszor kérdezitek, hogy hol lehet beszerezni főzőbanánt. Mezei Elmirának köszönjük, hogy ezen írásában összeszedte a lelőhelyeket. https://elmirapaleokonyhaja.blogspot.com/2018/10/azsiai-boltok-budapesten.html Emellett már a legtöbb Intersparban is elérhető! Ha Ti is keresitek és vásároljátok, akkor a jövőben egyre könnyebb lesz mindenhol beszerezni… Állítólag van az Auchanban is Szavazzatok a főzőbanánra, ha látjátok! Holnap reggel meg is sütjük serpenyőben…

Előételnek született, de remek alternatíva uzsonnára vagy vendégvárónak

Előételnek született, de remek alternatíva uzsonnára vagy vendégvárónak

Ez az ötletem előételnek született, de remek alternatíva uzsonnára vagy vendégvárónak is. A salátalevélre alaplében megfőtt quinoa, padlizsánkrém és serranosonka került. A padlizsánkrémet így készítettem: a padlizsánt sütőben megsütöttem, majd mikor kész volt, a belsejét apróra vágott metélőhagymával kis zsiradékon serpenyőben megpirítottam, majd olívaolajjal összeturmixoltam. Só,bors,citromlé, szárított medvehagyma került még bele ízesítésnek. Ez az alternatíva […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!