Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Fokhagymás garnélarák salátaágyon, kurkumás-gyömbéres-petrezselymes rizottóval A rákot és a fokhagymát minimális tisztított vajon megpirítottam (a fokhagymát egy kicsit később tettem bele, hogy ne égjen meg). A salátára került egy kis citromlé, só, bors. A rizst alaplében és vízben megfőztem, ízesítésnek só, kurkuma, gyömbér és apróra vágott petrezselyem került bele. (Mielőtt még valaki esetleg fennakadna vagy […]
Készül az egyik „legpaleolitabb” főétel a mediterrán étrendből merítve az alapötletet (elsősorban markáns anyagcsere-profilban, a képen szigorú paleolit AIP fűszerezéssel). Ínyencek egy kevés vörösborral is felönthetik alaplé mellett. Lyukas csont, azaz osso bucco. Marhalábszár velőscsont darabbal, hagymákkal és babérlevéllel főzve alaplében.
1 közepes méretű banán (kb. 25-30 gramm szénhidrát – rezisztens keményítő is, kálium, vitaminok) 2 kocka (25 gramm) min. 80%-os étcsokoládé (magnézium, mangán, kálium, cink, réz, B-vitaminok) Egy marék makadámdió (vagy közönséges dió, kesudió).
„A Kanadában csomagolt gluténmentes termékek kevésbé táplálóak (azaz kevesebb tápanyagot tartalmaznak), mint a gluténtartalmú megfelelőik. Mit jelent ez?! Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: mi továbbra is minden szempontból gluténmentes étrendet javaslunk, azonban komoly hangsúlyt fektetve a tápanyag-sűrűségre… A háttér: Például a hagyományos cöliákia betegség (lisztérzékenység) kezelésében követelmény a szigorú gluténmentes diéta. Miközben az új és/vagy újra formált csomagolt […]
Egy érdekes tanulmány arról, hogy miért legyünk szinte minden esetben óvatosak a magas szénhidrát-tartalmú (azaz magas szénhidrát-sűrűségű), modernkori, jelentősen feldolgozott élelmiszerekkel. (Mindegy, hogy milyen étrendet követünk; és mindegy, hogy az élelmiszergyártók még mit kommunikálnak a termékükről.) A cikk felveti milyen következménnyel járhat egy olyan étrend, ami nagy mennyiségben tartalmazza az emlegetett élelmiszercsoportot a bélflóra és […]
Mikulás naphoz nagyon jól illik a kompozíció, így gondoltam veletek is megosztom. Hozzávalók: 3 nagy cékla 1 nagy paszternák 1 fokhagyma 2-3 ek kókuszolaj 3 shalott hagyma 750 ml zöldségleves-alaplé 300 ml kókusztej 4-5 karika friss gyömbér (valószínűleg tormával is jó gyömbér helyett) só, bors, citromlé Elkészítés: Cékla és paszternák megpucoltam, fekockáztam, tepsibe raktam. Kókuszolajat […]
Keressétek az Amiről az orvos nem mindig beszél legújabb számát, melyben megtalálhatjátok Bartha Ákos cikkét is a rostokról, továbbá más érdekes írásokat is: https://www.kossuth.hu/konyv/4800/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-ii-evfolyam-12-szam-2018-december Egy forró tea mellé ideális olvasmány. Szép napot Nektek!
Glikációs végtermékek, azaz AGE-k étrendi szerepe metabolikus szindrómák és hosszú távú egészségmegőrzés szempontjából, érdekességképpen. Glikációs végtermékek (advanced glycation end-products, AGE-k) az élelmiszerekben és csökkentésük az ételkészítés során: „A modern élelmiszerek általában erősen hőkezeltek és ezáltal számos előrehaladott glikációs végterméket (AGE-k) tartalmaznak. Az élelmiszerekben előforduló glikációs végtermékek (AGE-k) hozzájárulnak az oxidatív stressz és a gyulladások fokozódásához, […]
Kapcsolódó, ajánlott termékek:
Mai ebédhez a köretet főzőbanánból, lilakápsztából, hagymából és salátaborsóból készítettem. Az alapanyagokat feldaraboltam, megpároltam, majd kókuszzsíron megpirítottam Mellé kacsamellet sütöttem, de jól illik hozzá csirkemell/comb, bárány/marhaburger, vagy egy szelet hal. (lazac, pisztráng) Szép napot Nektek!
Kókusztejszínes-zöldfűszeres rizstészta, füstölt lazaccal, rukkolával A főtt rizstésztát összekevertem kókusztejszínnel, szárított medvehagymával, korianderrel, kakukkfűvel, majd rátettem a füstölt lazacot. Nem hiányozhat a friss zöld sem, így rukkola is került a tányéromra. Ebéd után energikusan folytatódott tovább a munka. Szép estét Nektek!
Még mindig nagyon érdekes számunkra, hogy magnéziumtartalmú termékek csomagolásán nincs egyértelműen feltüntetve egy adag termék elemi magnéziumtartalma. Így egy laikus vásárló szinte képtelen eldönteni, hogy mennyit használjon az adott készítményből. Megfelelő magnéziumkészítmény választásakor nem csak a hatóanyagok feltüntetése fontos szempont, hanem az is, hogy azonnal rendelkezzünk információkkal az elemi magnéziumtartalomról is. Megelőzési céllal hölgyeknek 200-250 […]
Számos női hormonális kérdés esetén fontos az E-vitamin formák étrendi bevitele Nagyszerű példa erre a képen látható tojás, melyből 3 sárgája már nagyjából 25 mg kevert E-vitaminokat tartalmaz. Fogyasszuk avokádóval (egy másik jó E-vitaminforrás)
Kókusztejszínes-kalamári, főzőbanán, spenót és fermentált cukkini Elkészítés: Egy újhagymát és a karikára vágott kalamárit kókuszzsíron megpirítottam, majd minimális kókusztejszínnel felöntöttem. Ízesítésnek zöld curryt, sót és szárított medvehagymát használtam. A karikára vágott főzőbanánt tisztított vajon (ghee) megsütöttem. Egyik kedvenc menüm. 😋
Mai regggelim: Hűtött rizs, tojásos zöldség, alga, fermentált cukkini, tőkehalmáj A rizs a tegnapi vacsoráról maradt. A zöldségeket (cukkini, hagyma, brokkoli, zsiradékon (kókuszzsíron) megpirítottam, majd 3 tojássárgáját ütöttem rá. A fermentált zöldséget Müller Ildikó Kolléganőnk csinálta. Szép estét Nektek. www.taplalkozasbeallitas.hu/contact
Ezt az inspiráló receptet Ügyfelünk, Bernadett küldte Nekünk. Jó érzés látni, hogy milyen jó recepteket és ötleteket találtok ki az alapelveink mentén. Jöjjön a recept: Hozzávalók: 1 cukkini 1 kisebb édesburgonya 3 omega 3-as tojás kókuszzsír só Spirálvágóval megismertetjük a zöldségeket, majd fűszer és só nélkül, kevés zsíron külön-külön megpirítjuk. Két villával emelgetve átforgatjuk, hogy […]
Mai ebédem: Sült zöldségek: édesburgonya és paszternák sütőben sütve, serpenyőben sült főzőbanán, kacsamell csíkok, fermentált cukkini, spenót. Az édesburgonyát és a paszternákot sütőben 165 fokon 30-35 percig sütöttem, a főzőbanánt minimális zsiradékon serpenyőben megpirítottam. Ízesítésnek sót és friss metélőhagymát használtam. A kacsamell csíkokat össze vágtam (csomagolt kacsamell sonka, nincs benne adalékanyag). A spenótot olívaolajjal meglocsoltam […]
A dohányzás, az alacsony D-vitamin szint, a fertőzések (pl. az EBV-fertőzés) a sclerosis multiplex ismert kockázati faktorai:„[…] a D-vitamin szint emelése és a dohányzás felfüggesztése védheti az SM-betegek kognitív működését. Forrás:http://otszonline.hu/cikk/d_vitamin_szint_jelentosege_sclerosis_multiplexben?utm_source=newsletter&utm_medium=orvostovabbkepzo_szemle_hirlevel&utm_campaign=23444&fbclid=IwAR3D9mOIIwfWS79XcEHXunMZAA0H8P1HSFEW9bbf5oyhL6Ajd7z1H-2Qoto
Jó reggelt! Ma is tápanyagdús reggelivel indítottam a napot. Reggeli alternatíva, főként mérsékelt anyagcsere-profilok számára:garnélarák, főzőbanánnal, brokkolival, gombával és újhagymával, tükörtojással. A főzőbanánt, és többi a zöldséget zsiradékon (minimális tisztított vaj) megpirítottam, majd a garnélarákot is. A tükörtojást megsütöttem. Tetejére friss zöldfűszer került (metélőhagyma palánta van a konyhánkban). Szép napot Nektek!
A felvágott sütőtök szeleteket megkenem kókuzszsírral, megsózom, előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. A májkrém receptem: Egy nagy vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát apróra vágok, kókuszzsíron megpirítom, hozzá adom a májat ( 2 főre kb. 40 dkg, nyúl/liba/kacsa/csirke) készre pirítom. Kis kókusztejszínt hozzáadva összeturmixolom. Ízesítésnek sót, borsot használok és friss zöldfűszereket: bazsalikom/petrezselyem/koriander/kakukkfű. (Kiegészítésnek használható hozzá főtt […]
Ma uzsonnára sushi szendvicset készítettem. Korábban már megosztottam veletek az ötletet, de sokan kérdeztétek a teljes folyamatot, így most ezzel is készültem. Nori algalapot háromszögbe hajtottam és rá tettem a tölteléket: alaplében főtt hűtött rizst és halkrémet. A halkrém pisztrángból készült: sütőben megsütöttem, majd a húsát egy tálba tettem, összekevertem egy kiskanál tisztított vajjal, kis […]
Tegnap vacsorára házi Pho levest készítettünk az elkészített alapléből. Került bele lepirított garnélarák, pak-choi, újhagyma, koriander és rizstészta. Ízesítésnek, só, bors, gyömbér és citrom. Nálunk ez a leves még mindig nagy kedvenc. Elkészíthető természetesen csirke/marhahússal is. Szép napot Nektek!
Párolt édesburgonya és sütőtök, gombás rántotta, serrano sonka és algalap. A felvágott édesburgonyát és sütőtököt serpenyőben puhára pároltam, végén fél deci kókusztejszínnel felöntöttem. Sóval és zöld curryvel ízesítettem. A rántottához egy nagyobb fej gombát zsiradékon megpirítottam, majd ráöntöttem 2 db felvert tojást. Szép napot Nektek!
Ma vacsorára egy könnyű menüt készítettem: spenótos-gombás-hagymás csirkét. A feldarabolt hagymát és gombát minimális zsiradékon (kókuszzsíron) megpirítottam, majd hozzáadtam a felkockázott csirkét. Amikor a csirke megpuhult, beleraktam a spenótot is. Ízesítésnek sót, borsot, fokhagymát és szárított medvehagymát használtam. Köretnek rizst készítettem hozzá. Ez a menü főként mérsékelt anyagcsere-profilok számára ideális (kevesebb zsír, több ch-azaz biztonságos […]
Mai vacsora két verzióban készült el, így is egyszerűen szeretnénk szemléltetni a mérsékelt (kevesebb zsír, több ch-azaz biztonságos keményítő) és a markáns (több zsír, kevesebb ch) anyagcsere-profilok közti különbséget. Mérsékelt anyagcsere-profil menü: kókusztejszínes rákragu Hagymát apróra vágtam, minimális zsiradékon megpirítottam. Hozzáadtam a rákot, készre pirítottam, majd felöntöttem 1 kevéske kókusztejjel. Fűszerezésnek sót, borsot, zöld curryt […]
Sokszor kérdezitek, hogy hol lehet beszerezni főzőbanánt. Mezei Elmirának köszönjük, hogy ezen írásában összeszedte a lelőhelyeket. https://elmirapaleokonyhaja.blogspot.com/2018/10/azsiai-boltok-budapesten.html Emellett már a legtöbb Intersparban is elérhető! Ha Ti is keresitek és vásároljátok, akkor a jövőben egyre könnyebb lesz mindenhol beszerezni… Állítólag van az Auchanban is Szavazzatok a főzőbanánra, ha látjátok! Holnap reggel meg is sütjük serpenyőben…
Ez az ötletem előételnek született, de remek alternatíva uzsonnára vagy vendégvárónak is. A salátalevélre alaplében megfőtt quinoa, padlizsánkrém és serranosonka került. A padlizsánkrémet így készítettem: a padlizsánt sütőben megsütöttem, majd mikor kész volt, a belsejét apróra vágott metélőhagymával kis zsiradékon serpenyőben megpirítottam, majd olívaolajjal összeturmixoltam. Só,bors,citromlé, szárított medvehagyma került még bele ízesítésnek. Ez az alternatíva […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!