Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység AIP akne alacsony FODMAP-étrend allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélflóra bélrendszer berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis dopamin Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Cocos-Iso Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena OptiMSM® Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy Helicobacter pylori hererák higany hiperaktivitás hiperlipidémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek ízületi gyulladás izületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint köszvény kreatin króm krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció MSM multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 öregedés ösztrogén ösztrogén-dominancia oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
Tápanyagdús ebéd
2018.04.15.

Tápanyagdús ebéd

Egy igazán tápanyagdús ebéd mára is. Resztelt borjúmáj, zöldbab kókuszzsíron vagy gheen megpirítva és (fagyasztott) spenótpürés rizs. Szép napot nektek!

Magnézium-készítmény- amit ne vásároljatok meg
2018.04.08.

Magnézium-készítmény- amit ne vásároljatok meg

Ez egy olyan, teljesen általános magnézium-készítmény, amit biztosan ne vásároljatok meg… Szándékosan külföldön készült a kép, azonban a hazai piac is ilyenekkel van tele: relatíve olcsóbbnak tűnik, könnyen beszerezhető; kár, hogy jószívvel nem ajánlható. Kenyeres Adrienn kedvenc magnéziuma (transzdermális, azaz fürdősó formájú) Nem véletlenül… Immáron a Táplálkozás-Beállítás ajánlásával. Bevezető áron és 10% kedvezménnyel a https://www.paleocentrum.hu/…/Melytengeri-magnezium-furdoso… […]

Evolúciós szempontok a csecsemőtápszerek dúsításának kérdéséről

Evolúciós szempontok a csecsemőtápszerek dúsításának kérdéséről

Túl sok a jóból? Evolúciós szempontok a csecsemőtápszerek (elsősorban vassal való) dúsításának kérdéséről az Egyesült Államokban és ezek hatásai a gyermek egészségére. Napjainkban jelentős vita zajlik a kereskedelmi forgalomban kapható csecsemőtápszerek megfelelő vastartalmának mértékéről. Globálisan jelentős eltérések mutatkoznak ezen termékek vastartalmában, 4-12 mg vas/L között. Ugyanakkor nem tisztázott, hogy mennyi pótlás szükséges. Az anyatej vastartalma […]

Alapléből készült leves

Alapléből készült leves

Ma ebédre alapléből készült levest csináltunk. Került bele kókusztejszín, csirkehús, rizstészta, brokkoli, hagyma, curry és friss fűszerek is. Mi nagyobb adag alaplevet szoktunk készíteni, amiből kerül a fagyasztóba is, így gyorsan felhasználható ragukhoz, levesekhez, rizottókhoz. Szép napot Nektek.

Currys, minibrokkolis-bárányragu
2018.03.25.

Currys, minibrokkolis-bárányragu

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy ” ti mindig főztök? Hát az nagyon sok idő…” A mai ebéd 25 perc alatt készült el, nagyon ízletes és tápanyagdús. Currys, minibrokkolis-bárányragu, rizs (lehet hűtött is), brokkolicsíra, kevert saláta. Egyben válasz az „akkor most mit lehet enni?” gyakori kérdésre. Szép napot Nektek!

Alacsony FODMAP-étrend

Alacsony FODMAP-étrend

Az alacsony FODMAP-étrend még a közegészségügyi szakemberek által adott, általános táplálkozási tanácsoknál is jobban javítja a dominánsan hasmenéses tünetekkel járó irritábilis bél szindrómában (IBS és IBD is) szenvedő betegek panaszait (randomizált, ellenőrzött, klinikai vizsgálat). Háttér és célkitűzések: A legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy az alacsony fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidokban, valamint poliolokban (azaz FODMAP-ok) szegény, […]

Tél végi „nasi” recept
2018.03.18.

Tél végi „nasi” recept

Fagyasztóból kivettük a közönséges diót, pár órára/egy éjszakára vízbe áztatjuk, radiátoron enyhén megszárítjuk, majd előmelegített sütőben, sütőpapíron 200 fokon 11 percig sóval megszórva pirítjuk. Remek tél végi „nasi”.

Táplálkozás-Beállítás által minősített, különleges étterem

Táplálkozás-Beállítás által minősített, különleges étterem

Örülünk, hogy a városban is lehet találni olyan helyet, amely megfelel alapelveinknek. Ma ebédre beugrottunk a Kitchen of Health Bisztróba. Itt minden glutén-, tej-, szója-, kukorica- és adalékmentes. Az első Táplálkozás-Beállítás által minősített, különleges étterem… Ti jártatok már a bisztróban? Szép napot Nektek!

Kókusztejszínes-currys csirkepörkölt

Kókusztejszínes-currys csirkepörkölt

RECEPT: Egy nagyobb fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágtam, kókuszzsíron serpenyőben megpirítottam. Majd kicsit a csirkecombokat is pár percig barnára pirítottam. Felöntöttem alaplével, épp hogy ellepte. Amikor már a hús teljesen megpuhult és a lé sűrű lett, sóval, borssal, curryvel, petrezselyemmel fűszereztem. Végén egy kevés kókusztejszínnel öntöttem fel. Rizzsel, friss algasalátával és yaki-norival […]

Debreceni Egyetem- Holisztikus Betegellátás tantárgy
2018.03.11.

Debreceni Egyetem- Holisztikus Betegellátás tantárgy

Örömmel tájékoztatunk Benneteket, hogy a Debreceni Egyetem Orvosi Karának Akkreditációs Tanácsa kötelező-választható minősítéssel a 2017 – 2018-as tanév II. felére elfogadta a következő tantárgyat, melynek (többek között) a Táplálkozás-Beállítás (Bartha Ákos előadói munkájával) is része: Holisztikus Betegellátás ECTS kreditje: 2 kredit Debreceni Egyetem Általános Orvosi Kar A tárgy felvételére ajánlott évfolyam: ÁOK IV-V. évf. Max. […]

Az amiről az orvos nem mindig beszél márciusi szám
2018.03.04.

Az amiről az orvos nem mindig beszél márciusi szám

Ajánljuk figyelmetekbe „Az amiről az orvos nem mindig beszél” című magazin ehavi számában Bartha Ákos hozzátáplálásról szóló rövid, összefoglaló cikkét: https://www.kossuth.hu/konyv/4479/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-ii-evfolyam-3-szam-2018-marcius Sokan, sokszor tesztek fel hozzátápláláshoz kapcsolódó kérdéseket, így érdemes elolvasni a cikket a megfelelő nézőpontok és az általunk képviselt alapelvek megértéséhez. Kellemes olvasást…

Magyarország Superfood térképe

Magyarország Superfood térképe

Csodálatos kezdeményezés a Felelős Gasztrohőstől: https://gasztrohos.hu/tip/magyarorszagi-superfood-terkep/ Nézzétek meg a magyarországi Superfood térképet! Gratulálunk

Kollagénes húsleves
2018.02.25.

Kollagénes húsleves

Utolsó téli napokon nincs is jobb mint egy ízletes kollagénes húsleves. Pulykanyakból, csirkeszárnyból, pulykacsontokból készült, került bele máj is, jó sok zöldség és levesbetétnek rizstészta. Jó étvágyat hozzá! Éve kolléganőnk jóvoltából már „ready to eat” verzió is rendelhető: https://alaplebar.hu

Édesburgonya NETTÓ szénhidrát-tartalma

Édesburgonya NETTÓ szénhidrát-tartalma

A képen látható adagnyi édesburgonya NETTÓ szénhidrát-tartalma (azaz keményítő+természetes cukrok) nagyjából 44-45 gramm. Mindössze azt szeretnénk ezzel az egyszerű példával érzékeltetni, hogy pusztán édesburgonyából elérni a napi min. 120-140 grammnyi nettó szénhidrát-bevitelt (vagy akár a 160 grammnyit) az azért már konkrét mennyiséget fog jelenteni… Markáns anyagcsere-profilban ez kevéssé fontos kérdés, Mérsékelt-profilokban vagy alacsony FODMAP-étrend esetében […]

Krónikus puffadásról és bélgombákról videoban

Krónikus puffadásról és bélgombákról videoban

Elkerülhető a terhességi cukorbetegségek kialakulása?

Elkerülhető a terhességi cukorbetegségek kialakulása?

Lehetséges, hogy néhány egyszerű mikrotápanyag (elsősorban 2 nyomelem) pótlása elkerülhetővé tehetné a terhességi cukorbetegségek kialakítását?! Nos, tanulmányok erre engednek következtetni… Egy kis odafigyeléssel, ilyen egyszerűen. Táplálkozás-Beállítás: Carmenta-Várandósság program Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19169697

Alacsony FODMAP-étrendbe illő (lakto)fermentált zöldségek
2018.02.18.

Alacsony FODMAP-étrendbe illő (lakto)fermentált zöldségek

Sárgarépa-retek (lehet egy kis kínai kel is van benne)  Remek a gyomorműködés szempontból és még nagyon finom is ! Ha szeretnéd megtanulni, hogyan tudsz magadnak fementál zöldségeket készíteni nézdd meg Müller Ildi videotanfolyamát:  Tanulj meg házilag fermentálni! – Müller Ildi videó tanfolyama

Emésztőrendszeri panaszok- diagnózis felállításától néhány megoldásig videoban

Emésztőrendszeri panaszok- diagnózis felállításától néhány megoldásig videoban

Hypoallergén, alacsony FODMAP recept
2018.02.11.

Hypoallergén, alacsony FODMAP recept

Tárkonyos-citromos jérceragu leves rizstésztával Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 1,3 l csontleves alaplé 1 kis jérce vagy bébicsirke, vagy 2 szárny és 2 kis comb (esetleg farhát és nyak is) 1 tk. szemes bors 1 ek. kókuszzsír 2 babérlevél 1 közepes cukkini, kockákra aprítva 2 kis sárgarépa, hámozva, felkarikázva 2 kis fehérrépa, hámozva, felkarikázva 2 ág […]

Low-carb köret recept

Low-carb köret recept

„Mit lehet enni?” Gyorsan elkészíthető, finom low-carb köret recept:A kelbimbót pár percig forró vízben megpároltam, majd az apróra vágott vöröshagymával, feldarabolt édesburgonyával, színes répákkal zsíradékon (kókuszzsír vagy tisztított vaj) megpároltam-megpirítottam. Fűszerezésnek sót, curryt és fokhagymát használtam. A többit rátok bízzuk!     

Hypoallergén alacsony FODMAP-étrendi recept

Hypoallergén alacsony FODMAP-étrendi recept

Fűszeres bárányhússal töltött bok choy batyuk, szalonnás zöldbab (FODMAP) – Mezei Elmira receptje alapján. Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg darált bárányhús (opcionálisan más darálthús is megfelelő) 1 sárgarépa, durvára reszelve fél kápia paprika, aprítva 1 tk. megfelelő zsiradék 1 kk. majoránna ½ kk. rozmaring ½ kk. kurkuma (vagy gyömbér), só kevés alaplé 2-3 bok choy […]

Irritábilis Bélszindróma (IBS) és az alacsony FODMAP-étrend kapcsán

Irritábilis Bélszindróma (IBS) és az alacsony FODMAP-étrend kapcsán

Szakirodalmi fordítás Irritábilis BélSzindróma (IBS) és alacsony FODMAP-étrend kapcsán: „Az irritábilis bélszinróma kezelése kapcsán igen hatékony lehet a rosszul felszívódó, úgynevezett fermentábilis szénhidrátok (azaz FODMAP-ek) kiiktatása az étrendből. Az alacsony FODMAP-étrend – eredetileg több évtizede Ausztráliában álmodták meg – világszerte elismert étrendi stratégiaként működik. Randomizált, kontrollált kísérletek során kiemelt helyre került az alacsony FODMAP-étrend, mint […]

Gyermekvállaláshoz kapcsolódó kérdések videoban
2018.02.04.

Gyermekvállaláshoz kapcsolódó kérdések videoban

Sült „banán”

Sült „banán”

Készül a magyar sült „banán”… (sütőtök) Csecsemők hozzátáplálásának egyik legjobb alapétke. Nemcsak A-vitamin (béta-karotin) és könnyű emészthetősége miatt, hanem azért is, mert „falatkás hozzátáplálás, azaz BLW” szerint ugyancsak remekül használható. Mi pedig májpástétommal fogjuk ma fogyasztani…

Keresztesvirágú növények pirítva/párolva
2018.01.29.

Keresztesvirágú növények pirítva/párolva

Az egyik legegyszerűbb, legfinomabb tradicionális hazai köret: keresztesvirágú növények (itt kelkáposzta és brokkoli) szalonnán pirítva/párolva… Egy csipet só és kurkuma a végén. (Szigorú paleolit autoimmun-protokollban és hypoallergén étrendben is OK) A többit rátok bízzuk

A fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kapcsolat

A fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kapcsolat

A fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kapcsolata 22 szakirodalmi oldal és 770.000 daganatos eset elemzéséből. Eredmények: A szerzők 19 összefoglalót dolgoztak fel, amelyek összesen 541 vizsgálat eredményeit tartalmazták. A fizikai aktivitásnak köszönhetően alacsonyabb daganatos rizikó figyelhető meg a szervezet 7, vizsgált területén: vastagbél, emlő, méhnyálkahártya, tüdő, nyelőcső, hasnyálmirigy és agyburok. Ezek közül nagyon egyértelmű […]

Fehér húsú édesburgonya és pisztráng

Fehér húsú édesburgonya és pisztráng

Gyorsan elkészíthető menü, ami ebédre és vacsorára is tökéletes. 30 perc alatt kész van. Fehér húsú édesburgonya és pisztráng, sütőben egybe megsütve. Fűszerezésnek sót, fokhagymát és kakukkfüvet használtam. Szép napot Nektek!

Nyúlvadas recept
2018.01.22.

Nyúlvadas recept

Nyúlvadas (2 főre) Zsiradékon (kókuszzsírt használtam) megpirítottam egy nagyobb fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 4-5 levél babérlevelet. Kicsit pirítottam a nyúlhúst is, majd hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket (fél zeller, 2 fehérrépa, 4-5 sárgarépa). Ezt felöntöttem alaplével és vízzel. Kb. 3 órát lassú tűzön főztem a húst és a zöldségeket együtt . Amikor már a […]

Várandóssághoz kapcsolódóan az inzulin- és T3 rezisztenciáról videoban

Várandóssághoz kapcsolódóan az inzulin- és T3 rezisztenciáról videoban

Bio borjú kuglicsont és más térdrészek
2018.01.15.

Bio borjú kuglicsont és más térdrészek

Készül az eheti alaplevünk. A képen láthatóak az általunk leggyakrabban használt „alkatrészek”…jelen pillanatban bio borjú kuglicsont és más térdrészek. Kollagén és más mátrixanyagok tárháza: glükozamin kondroitin hialuron emellett kalcium és sok más nyomelem is. Porckopás: a kollagénben és más mátrixanyagokban gazdag ételek 33%-kal javítják a porckopásos betegek ízületi funkcióit, míg a csak glükozamint és kondroitint […]

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!