Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
Egy igazán tápanyagdús ebéd mára is. Resztelt borjúmáj, zöldbab kókuszzsíron vagy gheen megpirítva és (fagyasztott) spenótpürés rizs. Szép napot nektek!
Ez egy olyan, teljesen általános magnézium-készítmény, amit biztosan ne vásároljatok meg… Szándékosan külföldön készült a kép, azonban a hazai piac is ilyenekkel van tele: relatíve olcsóbbnak tűnik, könnyen beszerezhető; kár, hogy jószívvel nem ajánlható. Kenyeres Adrienn kedvenc magnéziuma (transzdermális, azaz fürdősó formájú) Nem véletlenül… Immáron a Táplálkozás-Beállítás ajánlásával. Bevezető áron és 10% kedvezménnyel a https://www.paleocentrum.hu/…/Melytengeri-magnezium-furdoso… […]
Túl sok a jóból? Evolúciós szempontok a csecsemőtápszerek (elsősorban vassal való) dúsításának kérdéséről az Egyesült Államokban és ezek hatásai a gyermek egészségére. Napjainkban jelentős vita zajlik a kereskedelmi forgalomban kapható csecsemőtápszerek megfelelő vastartalmának mértékéről. Globálisan jelentős eltérések mutatkoznak ezen termékek vastartalmában, 4-12 mg vas/L között. Ugyanakkor nem tisztázott, hogy mennyi pótlás szükséges. Az anyatej vastartalma […]
Ma ebédre alapléből készült levest csináltunk. Került bele kókusztejszín, csirkehús, rizstészta, brokkoli, hagyma, curry és friss fűszerek is. Mi nagyobb adag alaplevet szoktunk készíteni, amiből kerül a fagyasztóba is, így gyorsan felhasználható ragukhoz, levesekhez, rizottókhoz. Szép napot Nektek.
Sokszor kérdezik tőlünk, hogy ” ti mindig főztök? Hát az nagyon sok idő…” A mai ebéd 25 perc alatt készült el, nagyon ízletes és tápanyagdús. Currys, minibrokkolis-bárányragu, rizs (lehet hűtött is), brokkolicsíra, kevert saláta. Egyben válasz az „akkor most mit lehet enni?” gyakori kérdésre. Szép napot Nektek!
Az alacsony FODMAP-étrend még a közegészségügyi szakemberek által adott, általános táplálkozási tanácsoknál is jobban javítja a dominánsan hasmenéses tünetekkel járó irritábilis bél szindrómában (IBS és IBD is) szenvedő betegek panaszait (randomizált, ellenőrzött, klinikai vizsgálat). Háttér és célkitűzések: A legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy az alacsony fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidokban, valamint poliolokban (azaz FODMAP-ok) szegény, […]
Fagyasztóból kivettük a közönséges diót, pár órára/egy éjszakára vízbe áztatjuk, radiátoron enyhén megszárítjuk, majd előmelegített sütőben, sütőpapíron 200 fokon 11 percig sóval megszórva pirítjuk. Remek tél végi „nasi”.
Örülünk, hogy a városban is lehet találni olyan helyet, amely megfelel alapelveinknek. Ma ebédre beugrottunk a Kitchen of Health Bisztróba. Itt minden glutén-, tej-, szója-, kukorica- és adalékmentes. Az első Táplálkozás-Beállítás által minősített, különleges étterem… Ti jártatok már a bisztróban? Szép napot Nektek!
RECEPT: Egy nagyobb fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágtam, kókuszzsíron serpenyőben megpirítottam. Majd kicsit a csirkecombokat is pár percig barnára pirítottam. Felöntöttem alaplével, épp hogy ellepte. Amikor már a hús teljesen megpuhult és a lé sűrű lett, sóval, borssal, curryvel, petrezselyemmel fűszereztem. Végén egy kevés kókusztejszínnel öntöttem fel. Rizzsel, friss algasalátával és yaki-norival […]
Örömmel tájékoztatunk Benneteket, hogy a Debreceni Egyetem Orvosi Karának Akkreditációs Tanácsa kötelező-választható minősítéssel a 2017 – 2018-as tanév II. felére elfogadta a következő tantárgyat, melynek (többek között) a Táplálkozás-Beállítás (Bartha Ákos előadói munkájával) is része: Holisztikus Betegellátás ECTS kreditje: 2 kredit Debreceni Egyetem Általános Orvosi Kar A tárgy felvételére ajánlott évfolyam: ÁOK IV-V. évf. Max. […]
Ajánljuk figyelmetekbe „Az amiről az orvos nem mindig beszél” című magazin ehavi számában Bartha Ákos hozzátáplálásról szóló rövid, összefoglaló cikkét: https://www.kossuth.hu/konyv/4479/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-ii-evfolyam-3-szam-2018-marcius Sokan, sokszor tesztek fel hozzátápláláshoz kapcsolódó kérdéseket, így érdemes elolvasni a cikket a megfelelő nézőpontok és az általunk képviselt alapelvek megértéséhez. Kellemes olvasást…
Csodálatos kezdeményezés a Felelős Gasztrohőstől: https://gasztrohos.hu/tip/magyarorszagi-superfood-terkep/ Nézzétek meg a magyarországi Superfood térképet! Gratulálunk
Utolsó téli napokon nincs is jobb mint egy ízletes kollagénes húsleves. Pulykanyakból, csirkeszárnyból, pulykacsontokból készült, került bele máj is, jó sok zöldség és levesbetétnek rizstészta. Jó étvágyat hozzá! Éve kolléganőnk jóvoltából már „ready to eat” verzió is rendelhető: https://alaplebar.hu
A képen látható adagnyi édesburgonya NETTÓ szénhidrát-tartalma (azaz keményítő+természetes cukrok) nagyjából 44-45 gramm. Mindössze azt szeretnénk ezzel az egyszerű példával érzékeltetni, hogy pusztán édesburgonyából elérni a napi min. 120-140 grammnyi nettó szénhidrát-bevitelt (vagy akár a 160 grammnyit) az azért már konkrét mennyiséget fog jelenteni… Markáns anyagcsere-profilban ez kevéssé fontos kérdés, Mérsékelt-profilokban vagy alacsony FODMAP-étrend esetében […]
Lehetséges, hogy néhány egyszerű mikrotápanyag (elsősorban 2 nyomelem) pótlása elkerülhetővé tehetné a terhességi cukorbetegségek kialakítását?! Nos, tanulmányok erre engednek következtetni… Egy kis odafigyeléssel, ilyen egyszerűen. Táplálkozás-Beállítás: Carmenta-Várandósság program Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19169697
Sárgarépa-retek (lehet egy kis kínai kel is van benne) Remek a gyomorműködés szempontból és még nagyon finom is ! Ha szeretnéd megtanulni, hogyan tudsz magadnak fementál zöldségeket készíteni nézdd meg Müller Ildi videotanfolyamát: Tanulj meg házilag fermentálni! – Müller Ildi videó tanfolyama
Tárkonyos-citromos jérceragu leves rizstésztával Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 1,3 l csontleves alaplé 1 kis jérce vagy bébicsirke, vagy 2 szárny és 2 kis comb (esetleg farhát és nyak is) 1 tk. szemes bors 1 ek. kókuszzsír 2 babérlevél 1 közepes cukkini, kockákra aprítva 2 kis sárgarépa, hámozva, felkarikázva 2 kis fehérrépa, hámozva, felkarikázva 2 ág […]
„Mit lehet enni?” Gyorsan elkészíthető, finom low-carb köret recept:A kelbimbót pár percig forró vízben megpároltam, majd az apróra vágott vöröshagymával, feldarabolt édesburgonyával, színes répákkal zsíradékon (kókuszzsír vagy tisztított vaj) megpároltam-megpirítottam. Fűszerezésnek sót, curryt és fokhagymát használtam. A többit rátok bízzuk!
Fűszeres bárányhússal töltött bok choy batyuk, szalonnás zöldbab (FODMAP) – Mezei Elmira receptje alapján. Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg darált bárányhús (opcionálisan más darálthús is megfelelő) 1 sárgarépa, durvára reszelve fél kápia paprika, aprítva 1 tk. megfelelő zsiradék 1 kk. majoránna ½ kk. rozmaring ½ kk. kurkuma (vagy gyömbér), só kevés alaplé 2-3 bok choy […]
Szakirodalmi fordítás Irritábilis BélSzindróma (IBS) és alacsony FODMAP-étrend kapcsán: „Az irritábilis bélszinróma kezelése kapcsán igen hatékony lehet a rosszul felszívódó, úgynevezett fermentábilis szénhidrátok (azaz FODMAP-ek) kiiktatása az étrendből. Az alacsony FODMAP-étrend – eredetileg több évtizede Ausztráliában álmodták meg – világszerte elismert étrendi stratégiaként működik. Randomizált, kontrollált kísérletek során kiemelt helyre került az alacsony FODMAP-étrend, mint […]
Készül a magyar sült „banán”… (sütőtök) Csecsemők hozzátáplálásának egyik legjobb alapétke. Nemcsak A-vitamin (béta-karotin) és könnyű emészthetősége miatt, hanem azért is, mert „falatkás hozzátáplálás, azaz BLW” szerint ugyancsak remekül használható. Mi pedig májpástétommal fogjuk ma fogyasztani…
Az egyik legegyszerűbb, legfinomabb tradicionális hazai köret: keresztesvirágú növények (itt kelkáposzta és brokkoli) szalonnán pirítva/párolva… Egy csipet só és kurkuma a végén. (Szigorú paleolit autoimmun-protokollban és hypoallergén étrendben is OK) A többit rátok bízzuk
A fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kapcsolata 22 szakirodalmi oldal és 770.000 daganatos eset elemzéséből. Eredmények: A szerzők 19 összefoglalót dolgoztak fel, amelyek összesen 541 vizsgálat eredményeit tartalmazták. A fizikai aktivitásnak köszönhetően alacsonyabb daganatos rizikó figyelhető meg a szervezet 7, vizsgált területén: vastagbél, emlő, méhnyálkahártya, tüdő, nyelőcső, hasnyálmirigy és agyburok. Ezek közül nagyon egyértelmű […]
Gyorsan elkészíthető menü, ami ebédre és vacsorára is tökéletes. 30 perc alatt kész van. Fehér húsú édesburgonya és pisztráng, sütőben egybe megsütve. Fűszerezésnek sót, fokhagymát és kakukkfüvet használtam. Szép napot Nektek!
Nyúlvadas (2 főre) Zsiradékon (kókuszzsírt használtam) megpirítottam egy nagyobb fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 4-5 levél babérlevelet. Kicsit pirítottam a nyúlhúst is, majd hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket (fél zeller, 2 fehérrépa, 4-5 sárgarépa). Ezt felöntöttem alaplével és vízzel. Kb. 3 órát lassú tűzön főztem a húst és a zöldségeket együtt . Amikor már a […]
Készül az eheti alaplevünk. A képen láthatóak az általunk leggyakrabban használt „alkatrészek”…jelen pillanatban bio borjú kuglicsont és más térdrészek. Kollagén és más mátrixanyagok tárháza: glükozamin kondroitin hialuron emellett kalcium és sok más nyomelem is. Porckopás: a kollagénben és más mátrixanyagokban gazdag ételek 33%-kal javítják a porckopásos betegek ízületi funkcióit, míg a csak glükozamint és kondroitint […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!