Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Egy érdekes tanulmány arról, hogy miért legyünk szinte minden esetben óvatosak a magas szénhidrát-tartalmú (azaz magas szénhidrát-sűrűségű), modernkori, jelentősen feldolgozott élelmiszerekkel. (Mindegy, hogy milyen étrendet követünk; és mindegy, hogy az élelmiszergyártók még mit kommunikálnak a termékükről.) A cikk felveti milyen következménnyel járhat egy olyan étrend, ami nagy mennyiségben tartalmazza az emlegetett élelmiszercsoportot a bélflóra és hormonrendszer szempontjából.
„Az ősi étrendek vizsgálata azt sugallja, hogy a nagy mennyiségű acelluláris szénhidrátok fogyasztása elősegítheti a bélrendszeri gyulladások kialakulását, továbbá ez lehet az úgynevezett „leptinrezisztencia” és az elhízás egyik elsődleges táplálkozási oka (Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: valószínűleg más metabolikus szindróma esetén is igazolható a kapcsolat).
Az étrend által okozott bizonyos gyulladások és az evolúciós megközelítések vizsgálata adja az elhízás okának új hipotézisét. Az elhízottak bizonyos körülmények között homeosztatikusan (önszabályzó módon) megőrzik túlsúlyukat. Ha patkányoknál elhízást idéztek elő magas zsírtartalmú étrend által, a leptinrezisztencia miatt a hormonális rendszer az emésztőrendszer felső szakaszából nem szolgáltat pontos információt az agy számára az elfogyasztott ételekről (és azok emésztéséről, valamit az éhségérzetről), valamint csökken a jóllakottság érzésének közvetítése is. Később mindez központilag is kialakul az emésztőrendszer baktériumflórája által közvetített SOCS3 jelátviteli úton.
Elhízott egyéneknél a leptin kisebb hatást gyakorol a receptoraira, mint vékony emberek esetében. Ezt az állapotot hívjuk leptinrezisztenciának, amikor a szervezet nem érzékeli a megemelkedett leptin-szintet, így tovább fokozza az éhségérzetet és csökkenti az energialeadást. Emberek esetében az elfogyasztott zsír és fruktóz megemeli az endotoxinok közé tartozó lipopoliszacharidok szintjét, továbbá önmagában a glükóz is erősen aktiválja a SOCS3 jelátviteli utat. Azonban embereknél az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend spontán csökkenti a testsúlyt, oly módon, ahogy az alacsony zsírtartalmú étrend nem.
Mivel az ősi ételek teljes értékű sejtekből épülnek fel (celluláris szénhidrátok), így mindegyikük jelentősen alacsonyabb szénhidrát-sűrűséggel bír, mint a lisztet és hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, és ez a tulajdonság némileg független az glikémiás indextől is (TB megjegyzés: ezért pontosabb a glikémiás terhelést figyelembe venni). Az evolúciós értelemben példátlanul magas szénhidrát-sűrűségű ételek fogyasztásának elsődleges áldozata a bélflóránk, ami egy „elfelejtett szervnek” is tekinthető.
A jelenlegi hipotézis azt sugallja, hogy a hozzáadott cukrok fogászati és parodontális egészségére gyakorolt bakteriális hatásaihoz hasonlóan az acelluláris szénhidrátok egyéb formáinak (pl. lisztek, gyümölcslevek és ezekhez hasonló feldolgozott élelmiszerek) fogyasztása olyan zsírokkal együtt, amelyek megnövelik a lipopoliszacharid szintet (pl. egy napraforgó-olajban kisütött fánk), hozzájárulnak azoknak a mikroorganizmusoknak az elszaporodásához, amelyek gyulladásba hozhatják a felső emésztőrendszeri traktust. Ez a modell összhangban van a biológiailag leírt táplálkozási problémák széles spektrumával.
Egy feldolgozott gabonáktól mentes, azaz elsősorban teljes értékű élelmiszereket tartalmazó étrend, amelyben a szénhidrátok például gyökérzöldségekből, egyéb levelesekből és gyümölcsökből származnak, hozzájárulhat az evolúciós állapotunknak megfelelő bélflóra kialakításához. Mindez megmagyarázza a nem nyugati típusú étrendet folytató népcsoportok (makróelemektől független) anyagcseréjének egészségét. Valamint a modern (de feldolgozatlan) „paleolit szemléletű” étrendek hatékonyságát a jóllakottságra és az anyagcsere-folyamatokra vonatkozóan.”
Forrás: Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:175-89. Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity. Spreadbury, I.
Kapcsolódó anyagunk:
Inzulin-rezisztencia az acelluláris szénhidrátok, a feldolgozott termékek és a glikémiás információk fényében, video
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2141545682562851
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!