Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
A háttér: Például a hagyományos cöliákia betegség (lisztérzékenység) kezelésében követelmény a szigorú gluténmentes diéta. Miközben az új és/vagy újra formált csomagolt gluténmentes termékek gyorsan beléptek a piacra, alternatívát biztosítva a búza-alapú táplálékokra, az nem ismert, hogy az új termékek tápanyag-tartalomban összehasonlíthatóak-e a hagyományos termékekkel.
Módszerek: Egy adatbázisból amiben 3851 élelmiszert gyűjtöttek össze, 21 élelmiszerboltban szerte Kelet-Kanadában, összehasonlítottuk a tápanyagtartalmát 398 egyedülálló gluténmentes árunak, 445 gluténtartalmú (GC) megfelelőjével. Wilcoxon próba tesztek lebonyolításával lettek listázva a tápanyagtartalmak (g, mg, mcg) 100g-os összehasonlításban a termékek között és a következő tápanyagokhoz való hozzájárulás szerint – vas, folát és rost – az értékelésnél a Kanadai egészségügyi tápanyagigényi előírásokat követve.
Eredmények: A gluténmentes élelmiszerek (müzlik, kenyerek, lisztek, tészták) 1,3-szor több zsírt és kevesebb vasat (55%), folátot (44%) és fehérjét (36%) tartalmaztak, mint a gluténtartalmú megfelelőik (P < 0.0001). Átlagosan a gluténmentes tésztáknak 37%-al kevesebb volt a rosttartalmuk, mint a gluténtartalmú tésztáknak (P < 0.0001). Nevezetesen a gluténmentes és gluténtartalmú lisztek (össz)tápanyagtartalma megegyezett. Ellenére a megegyező tápanyag-tartalomnak, a feldolgozott gluténmentes élelmiszerek túlnyomó többsége a legfontosabb tápanyagokban elmaradtak.
Következtetés: A CSOMAGOLT gluténmentes termékek Kanadában általánosan kevésbé táplálóak a gluténtartalmú megfelelőiknél, ezzel sugallva azt, hogy a gluténmentes diéták nem ajánlottak azoknak, akik kifejezetten nem igénylik azt.”
Forrás:
Canadian packaged gluten-free foods are less nutritious than their regular gluten-containing counterparts Peer J. 2018 Nov 6;6:e5875.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!