Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek – 2022.10.07.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
C-vitamin és cukorbetegség
A c-vitamin és cukorbetegség összefüggéseiről…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 2. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült podcast 2. részét a Fáklya Rádión…
Tápanyagdús nyári ebéd/vacsora + desszert recept
Amikor nagy a meleg és nincs kedvem a forró tűzhely mellett túl sokat állni…
Bartha Ákos a Fáklya Rádióban 1. rész (podcast)
Hallgassátok az Ákossal készült PODCAST 1. részét…
A háttér: Például a hagyományos cöliákia betegség (lisztérzékenység) kezelésében követelmény a szigorú gluténmentes diéta. Miközben az új és/vagy újra formált csomagolt gluténmentes termékek gyorsan beléptek a piacra, alternatívát biztosítva a búza-alapú táplálékokra, az nem ismert, hogy az új termékek tápanyag-tartalomban összehasonlíthatóak-e a hagyományos termékekkel.
Módszerek: Egy adatbázisból amiben 3851 élelmiszert gyűjtöttek össze, 21 élelmiszerboltban szerte Kelet-Kanadában, összehasonlítottuk a tápanyagtartalmát 398 egyedülálló gluténmentes árunak, 445 gluténtartalmú (GC) megfelelőjével. Wilcoxon próba tesztek lebonyolításával lettek listázva a tápanyagtartalmak (g, mg, mcg) 100g-os összehasonlításban a termékek között és a következő tápanyagokhoz való hozzájárulás szerint – vas, folát és rost – az értékelésnél a Kanadai egészségügyi tápanyagigényi előírásokat követve.
Eredmények: A gluténmentes élelmiszerek (müzlik, kenyerek, lisztek, tészták) 1,3-szor több zsírt és kevesebb vasat (55%), folátot (44%) és fehérjét (36%) tartalmaztak, mint a gluténtartalmú megfelelőik (P < 0.0001). Átlagosan a gluténmentes tésztáknak 37%-al kevesebb volt a rosttartalmuk, mint a gluténtartalmú tésztáknak (P < 0.0001). Nevezetesen a gluténmentes és gluténtartalmú lisztek (össz)tápanyagtartalma megegyezett. Ellenére a megegyező tápanyag-tartalomnak, a feldolgozott gluténmentes élelmiszerek túlnyomó többsége a legfontosabb tápanyagokban elmaradtak.
Következtetés: A CSOMAGOLT gluténmentes termékek Kanadában általánosan kevésbé táplálóak a gluténtartalmú megfelelőiknél, ezzel sugallva azt, hogy a gluténmentes diéták nem ajánlottak azoknak, akik kifejezetten nem igénylik azt.”
Forrás:
Canadian packaged gluten-free foods are less nutritious than their regular gluten-containing counterparts Peer J. 2018 Nov 6;6:e5875.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
"RÉS A PAJZSON" 2022.06.03.
Bartha Ákos táplálkozás-kutató előadása a pajzsmirigyműködés és a táplálkozás összefüggéseiről. Pajzsmirigy problémák kezelése természetes módon!
NutriBalance kedvezmény:
kuponkód: NB0603