A Kanadában csomagolt gluténmentes termékek kevésbé táplálóak

A Kanadában csomagolt gluténmentes termékek kevésbé táplálóak
2018.12.16.
„A Kanadában csomagolt gluténmentes termékek kevésbé táplálóak (azaz kevesebb tápanyagot tartalmaznak), mint a gluténtartalmú megfelelőik.
Mit jelent ez?! Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: mi továbbra is minden szempontból gluténmentes étrendet javaslunk, azonban komoly hangsúlyt fektetve a tápanyag-sűrűségre…

A háttér:
Például a hagyományos cöliákia betegség (lisztérzékenység) kezelésében követelmény a szigorú gluténmentes diéta. Miközben az új és/vagy újra formált csomagolt gluténmentes termékek gyorsan beléptek a piacra, alternatívát biztosítva a búza-alapú táplálékokra, az nem ismert, hogy az új termékek tápanyag-tartalomban összehasonlíthatóak-e a hagyományos termékekkel.

Módszerek:
Egy adatbázisból amiben 3851 élelmiszert gyűjtöttek össze, 21 élelmiszerboltban szerte Kelet-Kanadában, összehasonlítottuk a tápanyagtartalmát 398 egyedülálló gluténmentes árunak, 445 gluténtartalmú (GC) megfelelőjével. Wilcoxon próba tesztek lebonyolításával lettek listázva a tápanyagtartalmak (g, mg, mcg) 100g-os összehasonlításban a termékek között és a következő tápanyagokhoz való hozzájárulás szerint – vas, folát és rost – az értékelésnél a Kanadai egészségügyi tápanyagigényi előírásokat követve.

Eredmények:
A gluténmentes élelmiszerek (müzlik, kenyerek, lisztek, tészták) 1,3-szor több zsírt és kevesebb vasat (55%), folátot (44%) és fehérjét (36%) tartalmaztak, mint a gluténtartalmú megfelelőik (P < 0.0001). Átlagosan a gluténmentes tésztáknak 37%-al kevesebb volt a rosttartalmuk, mint a gluténtartalmú tésztáknak (P < 0.0001). Nevezetesen a gluténmentes és gluténtartalmú lisztek (össz)tápanyagtartalma megegyezett. Ellenére a megegyező tápanyag-tartalomnak, a feldolgozott gluténmentes élelmiszerek túlnyomó többsége a legfontosabb tápanyagokban elmaradtak.

Következtetés:
A CSOMAGOLT gluténmentes termékek Kanadában általánosan kevésbé táplálóak a gluténtartalmú megfelelőiknél, ezzel sugallva azt, hogy a gluténmentes diéták nem ajánlottak azoknak, akik kifejezetten nem igénylik azt.”

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: Sugallva… azonban ez a következtetés a vizsgált, feldolgozott és csomagolt élelmiszerek tekintetében igaz… persze, a kukoricakeményítő vagy a rizsszirup egy kifejezetten tápanyagszegény élelmiszer; valamint a 100% rozskenyér rosttartalma is valóban magasabb (de például nem több, mint ugyanannyi paszternáknak), mint egy tápiókakeményítős keksznek. Mindez elsősorban élelmiszertudományi kérdés és igen felületes következtetéseket adhat táplálkozástudományi szempontból.
A tápanyagokban gazdag, teljes értékű, gluténmentes, házi készítésű ételek kapcsán ezen hiányosságok nem merülnek fel, hiszen 100 gramm sült édesburgonya össze sem hasonlítható 100 gramm burgonyakeményítős kenyérrel… (ezt az illúziót mi sosem kívántuk erősíteni).

Forrás:

Canadian packaged gluten-free foods are less nutritious than their regular gluten-containing counterparts Peer J. 2018 Nov 6;6:e5875.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!