Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A Freyagena Bio-Immunorost komplex egyik fő összetevőjéről… A guargumi a guarbabból készült (Cyamopsis tetragonoloba) termék. A részlegesen hidrolizált guargumi egy vízben oldódó, szelektív, fermentábilis rost, amely ízletesebb, kiválóan oldódik és sokkal kevesebb mellékhatása van, mint az egész guarguminak. (Lewis 1992; Slavin 2003). Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a kiegészítőként fogyasztott részben hidrolizált guargumi segít […]
Mai is egy egyszerű, de nagyszerű tápanyagdús (Nutri-Funkcionális™) menüt készítettem vacsorára: Alaplében főtt rizs, lazac, kevert saláta (salátafélék, friss koriander, paradicsom, balzsamecet, só). Alaplevet sokszor használjuk főzéshez, hisz jótékony hatása mellett ízletesebb is lesz tőle az étel. Lazac kiváló omega_3 forrás, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Lazac helyett magyar halat is lehet használni természetesen, ízlés […]
A Parkinson-kór (is) a belekben kezdődhet (a mi családjainkban is előfordult már): A „bél-agy-bélflóra”-tengely a bolygóidegen keresztül egyértelmű összefüggésben áll a Parkinson-kór kialakulásával (nervus vagus vagy X. agyideg). Ez az összefüggés krónikus depresszió és erős szorongás kapcsán is felmerült már, azonban az Aarhus Egyetem (és kórházának) kutatóinak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a Parkinson-kór kapcsolódik a gyomor-bélrendszer […]
Úgy tűnik, hogy például az olívaolaj inkább belsőleg hat: Az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a bőr fényöregedése Az egyszeresen telítetlen zsírsavakról már kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt, az inzulinrezisztenciát és a kapcsolódó gyulladásos folyamatokat, és ezáltal akár védelmet nyújthatnak a bőr fényöregedésével szemben is. (Megjegyzés: fényöregedés azaz „photoageing” jelentése: az egész életen át tartó, […]
Véletlenül sem szeretnénk politizálni (tényleg NEM), de mivel a téma egy éppen zajló doktori értekezésünknek is része, így emellett azért nem mennénk el 1-2 szó nélkül (pusztán az egészségünk érdekében): https://index.hu/…/atadtak_a_hell_1_milliard_allami_tamog…/… Ezek az energia- és üdítőitalok a népegészségügyi adó (becenevén „chipsadó”) hatálya alá esnek (!), azaz azért „büntetjük” őket extra adótétellel, mert bizonyítottan károsak az […]
Egy kis érdekesség az alább hivatkozott kutatásból: Célkitűzés: Az egészséges táplálkozási szokások olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy javítják a teljesítményt az edzés során, ilyenek például az antioxidánsok és a nitrátok (zöld leveles zöldségekben). Az ilyen étrendek teljesítményfokozó (ergogén) hatásait azonban még nem értékelték. Feltételeztük, hogy a rövid távú mediterrán étrend jobb teljesítményt eredményez […]
Egy nagyon fontos része a munkánknak az, hogy konkrét és hasznos információval szolgálhassunk egy életmódváltás előtt. Nagyon fontos az a pillanat az Ügyfeleink gyógyulásához vezető útján, amikor megérti és elfogadja, hogy egy hosszútávon tartható és személyre szabott étrend beállítással tudjuk a leghatékonyabban támogatni az egészségünket. Köszönjük a visszajelzést www.taplalkozasbeallitas.hu/contact
Minden egyes étkezésnél örömmel tölt el, hogy tápláló ételt tehetek az asztalra. A mai vacsora is tápanyagdús (Nutri-Funkcionális) volt. Sütőben sült zöldségek: vöröshagyma, édesburgonya, burgonya, gomba, hozzá sült libamell, saláta, avokádó. A zöldségeket darabokra vágtam, sóztam, borsoztam, zsíradékkal megkentem (most tisztított vajat használtam), majd előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem. A libamellet előmelegített serpenyőben pár percig […]
Tanulmányok arra utalnak, hogy a gyermekkori (5 éves korig) ételallergiák és az ekcéma közötti kapcsolat 33-63% közé tehető. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy ételallergia okozza az ekcémát, azonban ez az összefüggés igen erős. Leggyakoribb gyermekkori ételallergének: tehéntej-fehérje, tojástehérje, földimogyoró, szója, búzafélék, kesudió, szezámmag.Mi lenne, ha a 4 éves, ekcémás gyermekünk kapna egy ilyen […]
Rántotta, főzőbanán, nori lapok, saláta (kevert saláta, paradicsom, áfonya) amire került egy kis olívaolaj és balzsamecet. Az áfonya remekül passzolt a salátához, ráadásul a bogyós gyümölcsök polifenolokat (színanyagokat) tartalmaznak, melyek fogyasztása megvédheti szervezetünket egyes krónikus gyulladásoktól. Legyen minél színesebb a tányérunk! Nem kell túlgondolni a menüt ahhoz, hogy tökéletes étellel indítsuk a napot. Szép napot […]
Táplálkozással és táplálékkiegésztőkkel az allergiák ellen! Régóta tapasztaljuk, hogy nagyon hatékonyan lehet csillapítani és megszüntetni az évek óta fennálló allergia és ekcéma okozta kellemetlen tüneteket. Köszönjük a visszajelzést! Az alábbi GYIK videónkban az ekcéma legfontosabb táplálkozástudományi összefüggéseiről van szó:
Nagyon köszönjük a visszajelzést Ha szeretnéd támogatni a gyógyulásod útját személyre szabott étrendi javaslatokkal, jelentkezz be hozzánk egy személyes konzultációra. Bejelentkezés egyéni konzultációra
A magas fruktóz (azaz gyümölcscukor-) fogyasztás emelkedett húgysav-szintet okoz. Ez azért problémás, mert az embereknek nincs urikáz enzimjük, ami a húgysavat lebontja. A fruktózfogyasztás miatt így a húgysavkristályok felhalmozódnak az ízületekben, és intenzív fájdalmat okoznak – ez a betegség köszvény. A (genetikailag is) rossz fruktóz-anyagcseréjű emberek magasabb arányban szenvednek köszvénytől. A fruktóz (gyümölcscukor) a húgysav […]
A gyermekkori asztma világszerte a leggyakoribb légzési rendellenesség. Az ausztráliai La Trobe Egyetem kutatói egy hat hónapos kisérleti periódus során kiderítették, hogy amikor a gyerekek kétszer egy héten halat ettek, jelentős javulás állt be a légzésükben. Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30378203 https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2476497389067677
Célkitűzés: Az alacsony D-vitamin szint és az autoimmun pajzsmirigy-betegségek (AITD) közötti összefüggés, amely magában foglalja a Hashimoto pajzsmirigy-gyulladást (HT) és a Graves-betegséget (GD), ellentmondásos. A lent szemlézett kutatás célja a D-vitamin szint elégtelensége és az AITD, a HT és a GD közötti összefüggések vizsgálata volt. Módszer: a betegek a kórházat pajzsmirigy-kivizsgálás vagy a nyomon követés […]
A heszperidin a flavonoidok (színanyagok) családjába tartozik. A flavonoidok sok fajta növényben megtalálhatóak, különösen a különböző citrusfélék héjában. (Umeno 2016; Devi 2015). A heszperidin fogyasztása után, (egyéb metabolitokkal együtt) egy heszperetin nevű vegyület szabadul fel. Ezek a vegyületek erőteljes gyulladáscsökkentő, inzulinérzékenység javító és lipidcsökkentő aktivitást mutattak (Li 2017; Roohbakhsh 2014). Az állati és in vitro […]
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én nyáron minden nap tudnék tengeri herkentyűket enni… egy igazi tápanyagdús vacsorát készítettem: Wok zöldséges (brokkoli, répa, bébikukorica, vízi gesztenye, paszternák) kókusztejszínes tengeri herkentyűk, rizzsel és fermentált zöldséggel. •a brokkoli indol-3-carbinolt tartalmaz, mely pozitív hatással van a női hormonok működésére •a tengeri herkentyűk természetes módon tartalmaznak jódot […]
Köszönjük szépen a visszajelzést További sok sikert kívánunk az egészséghez! Ha hasonló panaszokkal küzdesz, szakmai csapatunk szeretettel várnak. Jelentkezni személyes konzultációra itt lehet: Bejelentkezés egyéni konzultációra
Egy vizsgálatban 3835 hölgy étrendjét vizsgálták magnézium-bevitel szempontjából. A legalacsonyabb magnéziumbevitelű nőkkel összehasonlítva a magasabb magnéziumbevitelű hölgyeknél a SZÉKREKEDÉS kockázata 30%-kal alacsonyabb volt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy néhány magnéziumforma az emésztőrendszerben maradva enyhe ozmotikus hatást vált ki (vonzza a vizet, így elkerülhető a krónikus székrekedés) (Murakami 2007). Ilyen esetekben pótoljunk egy kevés […]
Rezisztens (emésztésnek ellenálló) keményítőkre, azaz szelektív rostokra fel: Hideg burgonyasaláta (a visszahűtés miatt alacsonyabb glikémiás terheléssel – és több rosttal) – tejföl helyett kókusztejjel vagy kókusztejföllel is készíthető.
Fagyasztott, natúr, szeletelt borjúmájat találtunk az egyik nagy bevásárlóközpontban. Megkóstoljuk A borjúmáj tápanyagtartalma a teljesség igénye nélkül: vas, cink, réz, B12, B6, folát és rengeteg A-vitamin. No.1. Superfood
„Hétfőn voltam nőgyógyásznál, peteérés környéken kellett mennem, hogy megnézzük van-e. UH vizsgálat során kiderült, hogy a cisztáim felszívódtak és peteérésem is van. tudom, hogy a laborom még nem 100%-os, de az irány mindenképpen jó. Ezúton is nagyon köszönöm a segítséged és a szakértelmed. Nagyon hálás vagyok Nektek. „– S. L. Köszönjük a visszajelzést és sok sikert kívánunk […]
Gyakran tapasztaljuk, hogy egy ember hatására, az egész család elkezd tudatosabban táplálkozni és vitaminokat szedni. Örülünk, hogy ajánlásaink pozitív hatással voltak az egész családra! Köszönjük a visszajelzést!
Az elmúlt években a metabolikus szindrómák, köztük a diabetes mellitus, a diszlipidémia (pl. magas triglicerid és alacsony HDL-koleszterin) és a szív- érrendszeri betegségek gyakori egészségügyi problémává váltak mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Az összegyűjtött adatok azt sugallják, hogy a hagyományos fűszernövények egyaránt hasznosak a metabolikus szindrómák megelőzésében és kezelésében is. A közönséges gyömbérről (Zingiber […]
‘Koronázási’ csirkesaláta (garam masala fűszer, őrölt kurkuma, só és házi majonéz összekeverve párolt, kockázott csirkével és egy kevés mazsolával), saláta, párolt brokkoli és fermentált zöldség. Világszerte, mint pl. a távol-keleti kultúrákban is, teljesen hétköznapi, hogy ugyanolyan ételeket fogyasztanak reggelire, mint ebédre vagy vacsorára. Húsokat, halakat, zöldségeket, rizzsel vagy rizstésztával, és gyakran forró leveseket szürcsölnek hozzá. […]
Főtt, magyar termesztésű jamgyökér, resztelt kacsamáj, fermentált zöldség. A jam remek szénhidrát-forrás (keményítő + rost), a máj rengeteg mikrotápanyagot tartalmaz, ezért is javasoljuk, hogy heti 2-4 alkalommal fogyasszatok májat, továbbá a fermentált zöldségben található jótékony baktériumok természetes módon támogatják emésztőrendszerünket. A lenti menü szigorú paleolit AIP protokollban is megfelelő, valamint alacsony FODMAP étrendben is kipróbálható. […]
Fokhagymás, citromos zöldfűszerekkel töltött aranydurbincs, párolt édesburgonyával és Müller Ildi fermentált zöldségeivel (isteni kimchi!). A töltelék: frissen vágott petrezselyem és kapor, zúzott fokhagyma, citromlé és só. Egy tuti tipp, hogy gyorsan elkészüljön az édesburgonya: vágjuk kis méretű darabokra és pároljuk lefedve egy kevés sós vízben vagy alaplében, így 15 perc alatt puha lesz. A durbincs […]
https://tenyek-tevhitek.hu/beszelgetes_a_gluten_kutatoval.h… „Megtiszteltetés, hogy Dr. Alessio Fasanót üdvözölhetjük a műsorban. Dr. Fasano a cöliákia és a gluténintolerancia világhírű, elismert kutatója. 2003-ban publikált egy úttörő vizsgálati eredményt, amely megállapította, hogy a cöliákia előfordulási gyakorisága az Egyesült Államokban közel százszorosa a korábban becsült számoknak: 1 a 133-ból. Dr. Fasano ugyanakkor annak a kutatócsoportnak is a vezetője volt, amelyik […]
Fontos számunkra, hogy egész csapatunk folyamatosan fejlődjön szakmailag, így rendszeresen kérjük ügyfeleinket, hogy jelezzenek nekünk vissza a tapasztalataikról, az előadásainkról, illetve a személyes konzultációikról. Ezeket a sorokat egy kedves ügyfelünktől kaptuk. Örülünk, hogy munkánkkal segíthettünk!
Ezt a csodás reggelt sushi szendviccsel indítottuk. Az a jó, hogy sok különböző verziót tudunk belőle készíteni. Enyémbe került hűtött rizs, lazac, fermentált zöldség, de jól illik hozzá uborka (kovászos uborka akár), avokádó, répa is. (A két szélét egymásra hajtom, majd a közepét is rá.) Nálunk ez a szendvics alternatíva, imádjuk. Szép napot Nektek! www.taplalkozasbeallitas.hu/contact […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!