Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A progeszteron hormon szerepe gyermekvállalási célok esetén
A progeszteron nélkülözhetetlen hormon a reprodukciós folyamatban…
Kolinpótlás terhesség alatt
Az anya kolin pótlása a terhesség harmadik trimeszterében javítja a csecsemő agyi funkcióit…
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Főtt hajdinás recept
Az ilyesmi ételek a kedvenceink közé tartoznak…
A közönséges gyömbérről (Zingiber officinale) jótékony hatást dokumentálták hiperlipidémia és hiperglikémia esetében, valamint csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladásokat. Ezeket a pozitív hatásokat transzkripciós faktorok közvetítik, mint például a peroxiszóma proliferátor-aktivált receptorok, az adenozin-monofoszfát-aktivált protein kináz és más. Egy kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban 70 fő 2-es típusú cukorbeteget vontak be. Véletlenszerűen osztottak be őket a „gyömbércsoportba” vagy a kontroll csoportba. A „gyömbércsoportba” kerülők napi 1600 mg gyömbért fogyasztottak 12 héten át, szemben a 1600 mg búzaliszt placebóval, amit a kontroll csoport kapott. A vizsgálat előtt és után is megmérték vércukor, a vérzsírok, a CRP, a PGE2 és a TNFα értékét. A gyömbér jelentős mértékben csökkentette az éhgyomri vércukor, a HbA1C, az inzulin, a HOMA index, a triglicerid, a teljes koleszterin, a CRP és a PGE szintjét a placebo csoporthoz képest. A HDL, az LDL és a TNFα értékében nem volt szignifikáns különbség a két csoport között.
A kutatók úgy gondolják, hogy a gyömbér hatékony kezelésnek tekinthető a cukorbetegség komplikációinak megelőzésére, mivel a gyömbér javította az inzulinérzékenységet és a lipidprofil néhány frakcióját, valamint csökkentette a CRP-t és a PGE-t a 2-es típusú diabéteszes betegeknél.
Forrás:
Wang J et al. Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Ann N Y Acad Sci. 2017 Jun;1398(1):83-98. Arablou T et al. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. Int J Food Sci Nutr. 2014 Jun;65(4):515-20.
Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!