Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A közönséges gyömbérről (Zingiber officinale) jótékony hatást dokumentálták hiperlipidémia és hiperglikémia esetében, valamint csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladásokat. Ezeket a pozitív hatásokat transzkripciós faktorok közvetítik, mint például a peroxiszóma proliferátor-aktivált receptorok, az adenozin-monofoszfát-aktivált protein kináz és más. Egy kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban 70 fő 2-es típusú cukorbeteget vontak be. Véletlenszerűen osztottak be őket a „gyömbércsoportba” vagy a kontroll csoportba. A „gyömbércsoportba” kerülők napi 1600 mg gyömbért fogyasztottak 12 héten át, szemben a 1600 mg búzaliszt placebóval, amit a kontroll csoport kapott. A vizsgálat előtt és után is megmérték vércukor, a vérzsírok, a CRP, a PGE2 és a TNFα értékét. A gyömbér jelentős mértékben csökkentette az éhgyomri vércukor, a HbA1C, az inzulin, a HOMA index, a triglicerid, a teljes koleszterin, a CRP és a PGE szintjét a placebo csoporthoz képest. A HDL, az LDL és a TNFα értékében nem volt szignifikáns különbség a két csoport között.
A kutatók úgy gondolják, hogy a gyömbér hatékony kezelésnek tekinthető a cukorbetegség komplikációinak megelőzésére, mivel a gyömbér javította az inzulinérzékenységet és a lipidprofil néhány frakcióját, valamint csökkentette a CRP-t és a PGE-t a 2-es típusú diabéteszes betegeknél.
Forrás:
Wang J et al. Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Ann N Y Acad Sci. 2017 Jun;1398(1):83-98. Arablou T et al. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. Int J Food Sci Nutr. 2014 Jun;65(4):515-20.
Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!