A mediterrán étrend már rövid távon is javíthatja a teljesítményt állóképességi sportnál

A mediterrán étrend már rövid távon is javíthatja a teljesítményt állóképességi sportnál
2019.07.31.
Egy kis érdekesség az alább hivatkozott kutatásból:

Célkitűzés: Az egészséges táplálkozási szokások olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy javítják a teljesítményt az edzés során, ilyenek például az antioxidánsok és a nitrátok (zöld leveles zöldségekben). Az ilyen étrendek teljesítményfokozó (ergogén) hatásait azonban még nem értékelték. Feltételeztük, hogy a rövid távú mediterrán étrend jobb teljesítményt eredményez az edzés területén, mint egy tipikus nyugati étrend.

Módszer: A kísérletben összesen 11 fizikailag aktív személy vett részt: 7 nő és 4 férfi. Megvizsgálták a teljesítményüket 4 nap mediterrán étrend és 4 nap nyugati étrend után is. A két mérés között 9-16 nap telt el. Az állóképességi edzés teljesítményének növekedését futópadon történő 5 km-es futással tesztelték. Az anaerob edzést Windgate-teszttel, függőleges felugrással és kézi dinamométerrel vizsgálták.

Eredmények: Az 5 km-es futást 6% ± 3%-kal gyorsabban teljesítették a mediterrán étrend vizsgálatában, mint a nyugati étrendnél, annak ellenére, hogy a szívritmus hasonló volt.

Következtetés: Az eredmények kibővítik a mediterrán étrendre vonatkozó egészségügyi előnyöket azzal, hogy megmutatják, hogy ez a táplálkozás alkalmas arra is, hogy javítsa az állóképességi edzés teljesítményét mindössze 4 nap alatt. További tanulmányok szükségesek annak megállapításához, hogy a hosszabb távú mediterrán étrend nagyobb előnyökkel jár-e, és hogy ez hasznos lehet-e az anaerob testmozgás és az izomerő növelés esetén is.

Megjegyzés: A Táplálkozás-Beállítás™ (nem csak sportágspecifikusan a teljesítményfokozás esetében) mérsékelt anyagcsere-profilban gluténmentes mediterrán™ étrendet javasol további alapelveink mentén (fruktózfogyasztás, Nutri-Funkcionális™ ételek, AGE alapelvek, rezisztens keményítők, idehaza fontos táplálékkiegészítők): mint a képen látható zöldfűszeres risotto (ez alapvetően mérsékelt anyagcsere-profilban optimális – gluténmentes mediterrán, akár „színhúsmentes vegetáriánus™” verzió).
Markáns anyagcsere-profilban általában modern, de kompromisszumoktól mentes paleolit-szemléletű táplálkozási rendszert alkalmazunk – kivéve táplálkozásterápiák esetén, mint például alacsony FODMAP-étrend, SCD vagy terápiás ketogén étrend, szigorú paleolit AIP.

Forrás: Baker ME et al. Short-Term Mediterranean Diet Improves Endurance Exercise Performance: A Randomized-Sequence Crossover Trial. J Am Coll Nutr. 2019 Feb 13:1-9. Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!