Az alacsony D-vitamin szint és a Hashimoto-thyreoiditis pajzsmirigy alulműködés kapcsolatának vizsgálata

Az alacsony D-vitamin szint és a Hashimoto-thyreoiditis pajzsmirigy alulműködés kapcsolatának vizsgálata
2019.07.14.

Célkitűzés: Az alacsony D-vitamin szint és az autoimmun pajzsmirigy-betegségek (AITD) közötti összefüggés, amely magában foglalja a Hashimoto pajzsmirigy-gyulladást (HT) és a Graves-betegséget (GD), ellentmondásos. A lent szemlézett kutatás célja a D-vitamin szint elégtelensége és az AITD, a HT és a GD közötti összefüggések vizsgálata volt.

Módszer: a betegek a kórházat pajzsmirigy-kivizsgálás vagy a nyomon követés céljából keresték fel. Összesen 776 beteget vizsgáltak meg, akiknél a szérumból 25-hidroxivitamin-D [25 (OH) D], pajzsmirigyfunkció és pajzsmirigy-ellenes antitesteket mértek. A D-vitamin elégtelensége áll fent, ha szérum 25 (OH) D szintje 75 nmol/l alatt van.

Eredmények: A D-vitamin-elégtelenség előfordulása szignifikánsan magasabb volt az AITD-ben szenvedő 369 betegnél (46,1%), mint az AITD-ben nem szenvedő 407 beteg esetében (37,1%), és magasabb volt a 221 HT-ben szenvedő betegnél is (48,9%), mint a GD (41,9%) vagy nem AITD esetén (37,1%). A Hashimoto pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegeknél szignifikánsan magasabb volt a D-vitamin-hiány előfordulása és a mért D-vitamin szintek átlaga is alacsonyabb volt, mint normál pajzsmirigy-funkciókkal vagy szubklinikai alulműködéssel rendelkezők esetében vagy azoknál, ahol nem volt AITD. A szérumból mért 25 (OH) D szintek szignifikánsan negatívan korreláltak a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjével az életkor, a nem, a testtömegindex és a mintavételi időszak figyelembevétele után történő korrekció esetén.

Következtetés: Az alacsony D-vitamin szint egyértelműen összekapcsolódik az autoimmun pajzsmirigy-betegségekkel, azon belül is különösen a Hashimoto thyreoiditis pajzsmirigy alulműködéssel (!). Az alacsony D- vitamin-szintek függetlenek voltak a magas szérum TSH-szintektől.

Forrás: Kim D: Low vitamin D status is associated with hypothyroid Hashimoto's thyroiditis.
Hormones (Athens). 2016 Jul;15(3):385-393. doi: 10.14310/horm.2002.1681.


Ajánlott termékek:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!