Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
https://index.hu/…/atadtak_a_hell_1_milliard_allami_tamog…/…
Ezek az energia- és üdítőitalok a népegészségügyi adó (becenevén „chipsadó”) hatálya alá esnek (!), azaz azért „büntetjük” őket extra adótétellel, mert bizonyítottan károsak az egészségünkre. És ez így korrekt is (lenne). Konkrétan egy hormonálisan nagyon érzékeny korosztály is fogyasztja őket, annak minden kockázatával együtt (kamaszok).
Naponta minden egyes fruktózzal édesített üdítőital 60%-kal növeli az elhízás arányát, miközben az üdítőfogyasztás napi 50 ml-rel (egyötöd pohár) való csökkentése 7,5%-kal csökkentette a túlsúlyos és elhízott gyerekek számát a brit iskolások között. Egy nyolcvannyolc tanulmányt vizsgáló áttekintés azt mutatta, hogy az energiaital- és üdítőfogyasztás együtt járt a magasabb kalóriabevitellel, a nagyobb testtömeggel (túlsúly és elhízás), más tápanyagok alacsonyabb bevitelével és a rosszabb egészségügyi mutatókkal (források odalent).
És természetesen akkor ott van még a hozzáadott koffein, sokszor igen nagy dózisban. Értjük mi (mert több lektorált publikációnkat is kritizálták már az élelmiszeripar egyes szereplő azzal), hogy nincs olyan, hogy egészségtelen ÉTEL; csak olyan van, hogy egészségtelen ÉTREND, de ezt ilyenkor tényleg ennyire direktben és ellentmondásosan kell csinálni?
Vagy mégis vannak azért „nem igazán egészséges italok” (tehát „chipsadó”, vagy ez csak képmutatás): most akkor az ilyen és hasonló italokból kevesebbet lenne jó a túlsúlyos magyaroknak fogyasztani, nem igaz? Ezt csak mi nem értjük ilyenkor (költői kérdés; továbbra is egészségügyi szempontból, NEM politikai értelemben)?
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!