Az energia- és üdítőitalok károsak az egészségünkre

Az energia- és üdítőitalok károsak az egészségünkre
2019.07.31.
Véletlenül sem szeretnénk politizálni (tényleg NEM), de mivel a téma egy éppen zajló doktori értekezésünknek is része, így emellett azért nem mennénk el 1-2 szó nélkül (pusztán az egészségünk érdekében):

https://index.hu/…/atadtak_a_hell_1_milliard_allami_tamog…/…

Ezek az energia- és üdítőitalok a népegészségügyi adó (becenevén „chipsadó”) hatálya alá esnek (!), azaz azért „büntetjük” őket extra adótétellel, mert bizonyítottan károsak az egészségünkre. És ez így korrekt is (lenne). Konkrétan egy hormonálisan nagyon érzékeny korosztály is fogyasztja őket, annak minden kockázatával együtt (kamaszok).

Feltételezzük, hogy a Kormány egészségügyi Tanácsadói is hasonló tanulmányok eredményei alapján javasolták JOGOSAN ezen termékek népegészségügyi adóztatását:

Naponta minden egyes fruktózzal édesített üdítőital 60%-kal növeli az elhízás arányát, miközben az üdítőfogyasztás napi 50 ml-rel (egyötöd pohár) való csökkentése 7,5%-kal csökkentette a túlsúlyos és elhízott gyerekek számát a brit iskolások között. Egy nyolcvannyolc tanulmányt vizsgáló áttekintés azt mutatta, hogy az energiaital- és üdítőfogyasztás együtt járt a magasabb kalóriabevitellel, a nagyobb testtömeggel (túlsúly és elhízás), más tápanyagok alacsonyabb bevitelével és a rosszabb egészségügyi mutatókkal (források odalent).

És természetesen akkor ott van még a hozzáadott koffein, sokszor igen nagy dózisban. Értjük mi (mert több lektorált publikációnkat is kritizálták már az élelmiszeripar egyes szereplő azzal), hogy nincs olyan, hogy egészségtelen ÉTEL; csak olyan van, hogy egészségtelen ÉTREND, de ezt ilyenkor tényleg ennyire direktben és ellentmondásosan kell csinálni?

Vagy mégis vannak azért „nem igazán egészséges italok” (tehát „chipsadó”, vagy ez csak képmutatás): most akkor az ilyen és hasonló italokból kevesebbet lenne jó a túlsúlyos magyaroknak fogyasztani, nem igaz? Ezt csak mi nem értjük ilyenkor (költői kérdés; továbbra is egészségügyi szempontból, NEM politikai értelemben)?

Források:

  • Ludwig DS et al. Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. The Lancet 2001 Feb 17;357(9255):505–8,
  • James J et al. Preventing childhood obesity by reducing consumption of carbonated drinks: cluster randomised controlled trial. BMJ 2004 May 22;328(7450):1237,
  • Vartanian LR, et al. Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Public Health 2007 Apr;97(4):667–75.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!