Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A magas fruktóz (azaz gyümölcscukor-) fogyasztás emelkedett húgysav-szintet okoz. Ez azért problémás, mert az embereknek nincs urikáz enzimjük, ami a húgysavat lebontja. A fruktózfogyasztás miatt így a húgysavkristályok felhalmozódnak az ízületekben, és intenzív fájdalmat okoznak – ez a betegség köszvény. A (genetikailag is) rossz fruktóz-anyagcseréjű emberek magasabb arányban szenvednek köszvénytől. A fruktóz (gyümölcscukor) a húgysav révén az egyik fő oka lehet a vesebetegségeknek is (lásd. Források).
A szabad fruktóz-bevitelt (pl. magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) is jelentősen mérsékelni kell. 70 évvel ezelőtt az emberiség szinte semennyit sem fogyasztott szabad fruktózból. 1 pohár kóla (kb. 1-1,5 dl) akár 10-12 gramm szabad fruktózt is tartalmazhat. A kb. maximum napi 40 gramm gyümölcscukor viszont vonatkozik a celluláris, azaz természetes forrásokra is (1 kisebb banán 5-7 gramm fruktózt tartalmaz).
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!