Az olívaolaj belsőleg hat

Az olívaolaj belsőleg hat
2019.07.31.
Úgy tűnik, hogy például az olívaolaj inkább belsőleg hat:
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a bőr fényöregedése

Az egyszeresen telítetlen zsírsavakról már kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt, az inzulinrezisztenciát és a kapcsolódó gyulladásos folyamatokat, és ezáltal akár védelmet nyújthatnak a bőr fényöregedésével szemben is. (Megjegyzés: fényöregedés azaz „photoageing” jelentése: az egész életen át tartó, napsugaraknak való kitettség okozta bőröregedés.)

A lentebb hivatkozott vizsgálat célja az volt, hogy felderítse a fényöregedés és az egyszeresen telítetlen zsírsavak bevitele és azok forrása közötti összefüggést. A felmérésben 1264 nő és 1655 férfi vett részt, akinek a kora 45 és 60 év között volt. Mindkét nem esetében azoknál volt a legkevésbé súlyos a fényöregedés, akik nagy mennyiségben fogyasztottak olívaolajat és ezáltal az
abban található egyszeresen telítetlen zsírsavakat.

Következtetések/Jelentőség: Ezek az eredmények alátámasztják az olívaolaj fogyasztásának kedvező hatását az arcbőr fényöregedési folyamatai kapcsán is.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: Omega-9 (azaz egyszeresen telítetlen zsírok) találhatóak még: magas olajsavas napraforgó, avokádó, makadámdió, földimandula, vaj, stb.

Forrás: Julie Latreille et al. Dietary Monounsaturated Fatty Acids Intake and Risk of Skin Photoaging. PLoS One. 2012; 7(9): e44490.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!