Témáink

2-es típusú cukorbetegség A-vitamin ADHD AGE Age Reader mérés AGE szint agyi funkciók agyi inzulinérzékenység agyöregedés AIP akne alacsony FODMAP-étrend alkoholfogyasztás allergia almaecet aloe vera alultápláltság alvás alváshiány alvási zavarok Alzheimer-kór AMH-szint anti-ageing antibiotikum antioxidánsok anyagcsere anyagcsere folyamatok anyagcsere-zavarok arabinogalaktán aranyér asztma autizmus autoimmunitás B-vitamin B12-vitamin B3-vitamin B6-vitamin B9-vitamin Bacillus coagulans banán bazsalikom bélbaktériumok bélflóra bélhormonok bélpanaszok bélrendszer belsőségek berberin BioSil BioSil® 60 db Kapszula – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® ch-OSA® BioSil® Cseppek – ch-OSA Advanced Collagen Generator BioSil® termékek biotin BocsiViki BER BER SLIM bőr bőrbetegségek Boswellex burgonya C-vitamin CA-125 cékla ciklus-kimaradás cink cirkadián ritmus CMP cöliakia Concorde podcast COVID-19 Crohn-betegség cukor cukorbetegség cukorfogyasztás cukormentes termékek D-chiro-inozitol D-vitamin D-vitamin hiány D3-vitamin daganat daganatos betegségek demencia depresszió diabétesz diéta diozmin diszbiózis divertikulitisz dopamin dopamin-szint Duhring-kór E-vitamin édesítőszerek ekcéma élelmi rostok élelmiszeripar élesztőérzékenység életmód életmódváltás elhízás ellagsav emésztési panaszok emésztőrendszer Emésztőrendszeri fórumest emésztőrendszeri panaszok endometriózis eper eritritol étcsokoládé ételallergia ételintolerancia étkezés étrend étrendi AGE-k étrendi protokoll étrendkiegészítők fahéj fehérje fehérjék felszívódási zavarok férfi meddőség fermentálás fermentált flavonoidok FODMAP étrend FODMAP-ok fogamzásgátló fogyókúra fokhagyma folát folsav Fórumest Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex Freyagena Arktisz Jód Freyagena Balance Bartha DOPA Freyagena Balance Cellu LITE Freyagena Balance Femme INOSITOL+ Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Freyagena Balance Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena Balance Kálium Malát Freyagena Balance Probio TRI-Cink Freyagena Bartha Mg2+ Freyagena Cocos-Iso Freyagena Esopha C-vitamin Freyagena Iqon Trace(M) – Nyomelemek Freyagena KIDS Mix Freyagena Matcha tea Freyagena Matcha tea – CEREMONIAL Freyagena Microbe R-GUT Freyagena OptiMSM® Freyagena Prebio C-3.6 Freyagena Probio TRI-Cink Freyagena RepceLECITIN – Hipoallergén fruktánintolerancia fruktánok fruktóz fűszerek gasztrointesztinális rendellenességek gasztrokolikus reflex GERD glikémiás terhelés glükóz glutén gluténérzékenység gluténmentes gluténmentes diéta gluténmentes étrend golyva gombabetegségek Graves-Basedow-kór gyermekvállalás gyógyszer gyömbér gyomorégés gyulladás gyulladáscsökkentés gyulladásos bélbetegségek gyümölcsfogyasztás hagyma haj hajdina hajhullás halfogyasztás halolaj Hashimoto hasnyálmirigy HbA1c Helicobacter pylori hererák hialuronsav higany hiperaktivitás hiperlipidémia hiperprolaktinémia hipnoterápia hisztamin hollisztikus gyógyítás hormonális problémák hormonháztartás hormonok hormonrendszer hozzátáplálás HPA-tengely húsfogyasztás hüvelyi fertőzések IBD Iberogast IBS időszakos böjt II-es típusú cukorbetegség immunitás immunrendszer inozitol Instantimmunox Nutri-Kávé interjú inulin inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia tünetek IR IR étrend irritábilis bélszindróma izomalt ízületek izületi gyulladás ízületi gyulladás jód jódbevitel jódhiány K-vitamin K1-vitamin kalcium kálium káliumhiány kalóriacsökkentés kardiovaszkuláris betegségek kimchi koenzim Q10 kognitív képességek kókuszolaj koleszterin kolin kollagén koriander koronavírus kortizol-szint koszorúér-meszesedés köszvény kreatin króm krónikus izom-csontrendszeri fájdalom krumpli kumarin kvercetin L-teanin laktit lakto-fermentálás laktóz lecitin légúti fertőzések leptin leptinrezisztencia libidó likopin lisztérzékenység lisztmentes low carb étrend magas vérnyomás Magnézium magnézium-citrát magnézium-malát magnéziumhiány máj májbetegségek maltit mangán mannit mannitol matcha meddőség médiamegjelenés mediterrán étrend megelőzés melatonin mellrák menopauza menstruáció menstruációs fájdalmak mentális problémák metabolikus szindróma metabolitok metil-tetrahidrofolát migrén mikrobiom mikrotápanyag mintaétrend mitokondriális diszfunkció mitokondriumok MSM MTHFR multivitaminok NAFLD nem alkoholos zsírmáj nemzőképesség niacin növényi olajok nukleotidok Nutri-Kávé nyomelemek Omega 3-6-9 omega-3 omega-9 öregedés osztriga ösztrogén ösztrogén-dominancia ovuláció ovulációs zavar oxalátok pajzsmirigy pajzsmirigy alulműködés pajzsmirigy daganatok pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigybetegség paleolit étrend Parkinson kór PCOS petefészek petefészekrák pikkelysömör PMS podcast policisztás petefészek szindróma polifenol poliol postpartum posztmenopauza prebiotikumok prediabétesz premenstruációs szindróma probiotikum probiotikumok progeszteron prolaktin puffadás Q10 quinoa rák rák megelőzés receptek reflux rendezvények repcelecitin rezisztens keményítő rezveratol rheuma riport rosacea rostfogyasztás rostok sáfrány Sclerosis Multiplex SIBO speciális étrendek sperma stressz súlyproblémák sütőtök szakácskönyvek szarkopénia szauna székrekedés szelén szelénpótlás szénhidrát szépségfehérjék szerotonon-szint szerves kén szexualitás szív szív- és érrendszeri panaszok szívbetegségek szója szorbit szülés utáni depresszió taurin teanin tejfogyasztás térdfájás terhesség termékajánló termékenység testmozgás testsúly csökkentés tesztoszteron tesztoszteronszint tojás tudatos táplálkozás túlsúly ultra-feldolgozott élelmiszerek ultrafeldolgozott cukor ultrafeldolgozott élelmiszerek útifűmag várandósság vas vásárlás vashiány vashiányos vérszegénység vaspótlás vastagbél-gyulladás vékonybél véralvadás vércukor vércukor-szint vérkeringés vérnyomás vérnyomásszint vérrög videok visszajelzések vitaminhiány vöröshúsok vörösvértestek xilit zöld tea zöldségfogyasztás zsírmáj zsírok
Még több +
A pikkelysömör (psoriasis) alapvető étrendi vonatkozásai
2018.07.15.

A pikkelysömör (psoriasis) alapvető étrendi vonatkozásai

Egy 2015-ös tanulmány szerint a mediterrán típusú étrend szigorú betartása csökkenti a pikkelysömör súlyosságát. A vizsgálat alapján a magasabb extra szűz olívaolaj (étrendi omega-9) és a különféle halak (étrendi omega-3) fogyasztás javítja ezeket a bőrtüneteket (is). A mediterrán étrend egy táplálkozási javaslat, amely nagy mennyiségű gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonák, bizonyos hüvelyesek, hal, tenger gyümölcsei […]

Gyümölcsök fogyasztása az egészség miatt

Gyümölcsök fogyasztása az egészség miatt

Szinte mindig javasoljuk az élénk színű növények, ezen belül gyümölcsök fogyasztását. A nutriterápiás hatóanyagok, például a flavonoidok nagyon fontosak, azonban a fruktóz (gyümölcscukor) miatt lényeges szempont a mértékletesség is (az idényjellegen túl). Ennek a szinte már-már tényleg fekete cseresznyének nem lehet ellenállni… 100 gramm cseresznye átlagosan 5 gramm fruktózt tartalmaz (ami közepes FODMAP), egy étkezéssel […]

„Jód és a szív és érrendszer” bejegyzés kapcsán válaszok videoban
2018.07.08.

„Jód és a szív és érrendszer” bejegyzés kapcsán válaszok videoban

Táplálékkiegészítési célú élelmiszerek

Táplálékkiegészítési célú élelmiszerek

Két, számomra nagyon fontos funkcionális, azaz táplálékkiegészítési célú élelmiszer: szárított paradicsom a magas kálium-tartalom miatt fenntartható forrásból származó, nyers vöröspálma-olaj a magas és nagyon komplex (kevert) E-vitamintartalom miatt. És mindezek mellett még számos más előny is. Pár szem szárított paradicsom és egy teáskanálnyi vöröspálma-zsiradék per nap.

A jód szerepe a szív és érrendszer egészségében

A jód szerepe a szív és érrendszer egészségében

A jódban gazdag ételeknek a múltban is hosszan visszanyúló történetük van többek között a magas vérnyomás és egyéb kardiovaszkuláris megbetegedés természetes kezelésében. Még a nyilvánvaló tünetek megjelenése előtt például a pajzsmirigy alulműködése hozzájárulhat a szívbetegséghez és a strokehoz, ezzel növelve az elhalálozás kockázatát. Érdekes táplálkozástudományi oda-vissza hatás, hogy a pajzsmirigy diszfunkciója kedvezőtlen változásokat okoz a […]

Ma is tápanyagdús reggeli

Ma is tápanyagdús reggeli

Ma is tápanyagdús reggelivel indítottam a napot: Resztelt kacsamáj, kókuszzsíron megpirított lilakáposzta és Főzőbanán és egy kis zöld. Fűszerezésnek sót, borsot és kakukkfüvet használtam. Szép napot Nektek!

Reggeli zöldségek
2018.07.01.

Reggeli zöldségek

Étkezés előtt-közben mindig eszem valami zöldet, mai reggelinkhez ezt a finomságot készítettem: Zöld saláta, répa, makadámdió-olaj/olívaolaj, pár szem makadámdió, aszalt paradicsom. Fűszerezésnek sót, borsot és egy kis parmezánt használtam. Fontos, hogy NEM csak ez volt a reggelim, keményítő nélkül nem sokáig bírnám. Ez a kombináció nekünk nagyon ízlett, mindamellett, hogy finom, magas benne az omega-9 […]

„Amiről az orvos nem mindig beszél” júliusi szám

„Amiről az orvos nem mindig beszél” júliusi szám

Keressetek minket az ehavi „Amiről az orvos nem mindig beszél” című magazin (júliusi szám) oldalain: https://www.kossuth.hu/konyv/4637/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-ii-evfolyam-7-szam-2018-julius Téma az ADHD és a táplálkozási szempontok.

Lazacos-póréhagymás-gombás-basmati rizs

Lazacos-póréhagymás-gombás-basmati rizs

Kemping körülmények között is tápláló reggelivel készültünk a hegyi túránkra: Lazacos-póréhagymás-gombás-basmati rizs. A rizst készítettem el elsőnek, majd hozzá adtam a darabokra vágott lazacot, gombát és poréhagymát, tovább főztem, míg a lazac elkészült. Izesítésnek sót és zöldfűszereket használtam. Szép napot Nektek!

SYNLAB – közlemény az anti-TPO mérésekkel kapcsolatosan
2018.06.25.

SYNLAB – közlemény az anti-TPO mérésekkel kapcsolatosan

A Táplálkozás-Beállítás Facebook csoportban néhány hete kritikus cikk tűnt fel a SYNLAB anti-TPO vizsgálatával kapcsolatosan. A leírtak szerint számos esetben 1300 U/ml feletti mérési eredmények születtek, ami felkeltette az oldal szerkesztőjének figyelmét. Mivel lehetőséget kaptunk rá (melyet ezúton is köszönünk!), szeretnénk megosztani néhány fontos szakmai információt a SYNLAB anti-TPO mérések technikai hátterére vonatkozóan, melyek segíthetik az […]

A jód megelőző szerepe a gyomorrák elleni védekezésben
2018.06.24.

A jód megelőző szerepe a gyomorrák elleni védekezésben

Nemcsak a pajzsmirigy, hanem többek között a mellszövet és az emésztőrendszer számos része is hasonlóságot mutatnak abban, hogy mindegyikük magas jódkoncentrációt tartalmaz (vagy kellene tartalmazzon). A gyomorfal és gyomornyálkahártya sejtjei különösen koncentrálják a jódot, kihasználva többek között az antioxidáns hatásait. Mindez arra késztette az orvosi kutatókat, hogy vizsgálják meg, hogy a jódhiány szerepet játszik-e az […]

Kacsa-vadas recept 2 főre

Kacsa-vadas recept 2 főre

Zsiradékon (kókuszzsírt használtam) megpirítottam egy nagyobb fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 4-5 levél babérlevelet. Kicsit pirítottam a kacsamellet (szeletekre vágva) is, majd hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket (fél zeller, 2 fehérrépa, 4-5 sárgarépa). Ezt felöntöttem alaplével és vízzel. Kb. 3 órát lassú tűzön főztem a húst és a zöldségeket együtt . Amikor már a hús […]

Nagy Pajzsmirigy előadásból egy video részlet
2018.06.18.

Nagy Pajzsmirigy előadásból egy video részlet

Zellerkrémleves

Zellerkrémleves

Vacsorára zellerkrémlevest készítettem, resztelt májjal: Egy vöröshagymát apróra vágtam, egy fél zellert kockákra. A hagymát serpenyőben kókuszzsíron megpirítottam, majd hozzáadtam a zellert is. Puhára sütöttem. Áttettem egy lábasba, felöntöttem alaplével, 10-15 percig főztem. Sóval, borssal, kakukkfűvel, fokhagymával ízesítettem. Turmixoltam, majd 1 dl kókusztejszínnel felöntöttem. Levesbetétnek resztelt májat tettünk bele. Nekünk nagyon ízlett. Szép estét Nektek!

A Helicobacter pylori fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés

A Helicobacter pylori fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés

A Helicobacter pylori fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés egyik metaanalízisének fordítása. CÉLKITŰZÉS: A tanulmány a Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés metaanalízisét mutatja be. MÓDSZER: A szerzők 3.046 esetet leíró, összesen 15 cikket választottak ki (1.716 megfigyelési és 1.330 kontroll eset). Az adatok metaanalízis-szoftver segítségével lettek […]

Szabadtartású tojás
2018.06.10.

Szabadtartású tojás

Ennél ez nem sokkal bonyolultabb:Hivatalos is szabad tartású (1-es) tojás a Lehel csarnokban. Ha erre járunk, mindig viszünk egy nagy dobozzal

Napközbeni étkezésekhez ötlet

Napközbeni étkezésekhez ötlet

A napközbeni étkezésekre mindig készülök, főleg mikor a nap nagy részében úton vagyok. Míg reggel készülődtem, közben sült a képen látható finomság. Édesburgonyát, répát és hagymát darabokra vágtam, megkenten kókuszzsírral, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítettem, és betettem a sütőbe sütni. Hozzá főztem tojást, dobozoltam spenótot, +tőkehalmájat. (+ egy zacskó Főzőbanán chips) Szép napot Nektek!

Kókuszzsíron megpirított főzőbanán főtt tojással

Kókuszzsíron megpirított főzőbanán főtt tojással

Mai edzés utáni reggelim, mérsékelt anyagcsere profil: Egy bögre alaplé után, kókuszzsíron megpirított főzőbanán, főtt tojás (omega_3-as és fürj), serrano sonka, házi savanyúság. Ez a nap is energikusan indult és ez után a reggeli után folytatódott is. Szép napot Nektek!

A pajzsmirigy működés bizonyos kérdései videoban

A pajzsmirigy működés bizonyos kérdései videoban

Sütőben sült krumpli, kókusztejszínes rákkal
2018.06.03.

Sütőben sült krumpli, kókusztejszínes rákkal

Tegnap egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető vacsit készítettem a rákból. Sütőben sült krumpli, kókusztejszínes rákkal A felkarikázott krumplit megkentem egy kis kókuszzsírral, sóval, borssal és zöldfűszerrel megszórtam, sütőbe tettem 30 percre. A rákot minimális kókuszzsíron megpirítottam, hozzá adtam apróra vágott fokhagymát, majd a kókusztejszínt. Sóval, borssal, korianderrel és egy kis citromlével ízesítettem. Előtte fermentált káposztát […]

Hűtött rizs füstölt pisztránggal

Hűtött rizs füstölt pisztránggal

Mai gyors, irodai menünk Hűtött rizs (előző napi vacsora után maradt) egyszerű füstölt pisztránggal, pikk-pakk egy-két nori-algalapba tekerve… Kovászos uborkával egyszerűen fergeteges, próbáljátok ki. Zöld saláta-tállal is fogyasztható

Édesburgonya-lasagne

Édesburgonya-lasagne

Ez az édesburgonya-lasagne nálunk még mindig az egyik kedvenc. Tegnap elkészítettem megint. Annyira finom.. érdemes kipróbálnotok. Édesburgonya-lasagne: Egy nagyobb fej vöröshagymát apróra vágtam, serpenyőben kókuszzsíron megpirítottam. Hozzáadtam a darált húst (pulyka volt, amit a piacon vettünk, kb. 45dkg), készre sütöttem, majd ez után ráöntöttem adalékmentes paradicsompürét. (Pár percig összesütöttem). Sóval, borssal, fokhagymával és zöld fűszerekkel […]

Emelkedett anti-TPO és anti-TG eredmények és a pajzsmirigy ultrahang jelentőségéről videoban

Emelkedett anti-TPO és anti-TG eredmények és a pajzsmirigy ultrahang jelentőségéről videoban

Az eheti alaplé

Az eheti alaplé

Készül az eheti alaplé, ez alkalommal bivaly térdizületekből hosszan főzve (gyöngyöztetve, sóval és babérlevéllel). Később biztosan risotto vagy paella alapjául is szolgál majd, de az is lehet, hogy csak egy-egy bögrét iszunk belőle reggelente…

Zsenge zöldbab tisztított vajon megpirítva
2018.05.27.

Zsenge zöldbab tisztított vajon megpirítva

Egyik kedvenc köret-alternatívánk: Zsenge zöldbab tisztított vajon megpirítva, majd ráütve tojássárgája +fermentált zöldség. Remekül megy hozzá húsétel, ízlés szerint, (pl. Csirkemell/csirkecomb, kacsamell/kacsacomb, bárányragu , bacon, serrano sonka, stb.) de hallal, rákkal is jó párosítás. Szép napot Nektek!

Élő video bejelentkezés előadásunkról

Élő video bejelentkezés előadásunkról

Hazai pontyszelet serpenyőben, recept
2018.05.21.

Hazai pontyszelet serpenyőben, recept

Hazai pontyszelet serpenyőben sütve póréhagymával és sok-sok curryvel; Mezei Elmira egy nagyszerű régi receptje alapján. Mi kell ennél több?! Próbáljátok ki, megéri. Köret tetszőlegesen választható: akár édesburgonya vagy újburgonya. Jaaah, és a hekk nem balatoni hal… az idei nyár Táplálkozás-Beállítás mottója.

Kókusztejes-zöld currys rák recept

Kókusztejes-zöld currys rák recept

Ebédre kókusztejes-zöld currys rákot készítettem, hajdina és kókuszzsíron megpirított cukkini-spagetti körettel. Remélem kedvet kaptatok egy tengeri herkentyűs menü elkészítéséhez majd elfogyasztásához. Szép napot Nektek!

Hogyan lettem tengeri étel fogyasztó..?

Hogyan lettem tengeri étel fogyasztó..?

Hal, tengeri herkentyűk és társai… Avagy rövid történet arról, hogyan lettem tengeri étel fogyasztó… Sokszor hallom az Ügyfeleinktől, barátaimtól, családtagjaimtól, hogy: „Jaaaj! Hal/rák/sushi/mediterrán ételek?!.. én nem szeretem, nem eszem ilyeneket. Erre mindig az az első kérdésem, hogy „miért, kóstoltad már?” Legtöbbször a válasz: „Nem, de tudom, hogy nem szeretem…„ Saját személyes példám, hogy amíg nem […]

Táplálkozási típusokról életmódváltás és testsúly-csökkentés vonatkozásában, video
2018.05.14.

Táplálkozási típusokról életmódváltás és testsúly-csökkentés vonatkozásában, video

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!