Hogyan lettem tengeri étel fogyasztó..?

Hogyan lettem tengeri étel fogyasztó..?
2018.05.21.
Hal, tengeri herkentyűk és társai… Avagy rövid történet arról, hogyan lettem tengeri étel fogyasztó…

Sokszor hallom az Ügyfeleinktől, barátaimtól, családtagjaimtól, hogy: „Jaaaj! Hal/rák/sushi/mediterrán ételek?!.. én nem szeretem, nem eszem ilyeneket. Erre mindig az az első kérdésem, hogy „miért, kóstoltad már?” Legtöbbször a válasz: „Nem, de tudom, hogy nem szeretem…

Saját személyes példám, hogy amíg nem voltam a Táplálkozás-Beállítás tagja és nem hallottam meggyőző érveléseket a halfogyasztásról, hasonlóan vélekedtem: „Én nem szeretem ezeket!”. Persze, ez családi szokásokból is adódik, gyerekkoromban a családban mi sem fogyasztottunk túl sok halat. Rákot, kagylót, meg pláne, így nem is került fel az étkezési listámra később sem.

Első csapatépítő vacsoránkon az akkori „kedvencemmel” várt minket Ákos:  lazacos-kókusztejes ragu, zöldségekkel, rizs és főzőbanán körettel, salátával.
Az arcom megért volna egy fotót, az első kijelentésem az volt, hogy én nem szeretem a lazacot…Gondoltam ez nagyon jó benyomást kelthet egy táplálkozással foglalkozó szakembernél… Persze megkóstoltam. Őszintén mondom, hogy nagyon ízlett és azon gondolkodtam, hogy miért is mondtam előtte azt, hogy nem szeretem, hisz nem is kóstoltam ilyen formában és más formában sem erőltettem… Azóta mondanom sem kell, hogy elkezdtem rendszeresen fogyasztani halat, rákot, kagylót, polipot, stb. Mára már heti szinten 3x biztosan fogyasztom ezeket.
Mérsékelt anyagcsere profilomnak megfelelően ezeken tulajdonképpen el is tudnék élni, a sushi meg az egyik kedvencem.

Az egész, amiért ezt a bejegyzést írtam, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztására sokan pusztán kifogást keresnek; pont azért, mert lehet eddig nem fogyasztották… de nagy kár lenne kihagyni étkezéseitekből. És nem jó indok, hogy „mert nincs tengerünk…” Az sem, hogy ezek megfizethetetlenek, hisz pl. a pisztráng olcsóbb, mint a egy kiló gluténmentes kenyér vagy a piacon lehet kapni keszeget és lazac-nyesedéket is.

Számos pozitív hatása van a hal és tengeri herkentyű fogyasztásnak: tápanyagban gazdagok, omega_3 tartalmuk jótékony hatású (gyulladáscsökkentő), némelyik jó kollagén típusú fehérjéket is tartalmaz, ami fiatalságunk megőrzésében fontos szerepet játszik. Heti szinten annyiszor lenne ideális halat, tengeri herkentyűket, belsőséget fogyasztani, mint színhúst. A étrend-kiegészítőkből bevitt omega-3 nem azonos a táplálkozással bevitt omega-3 fogyasztással; és ezek az ételek messze NEM csak az omega-3-ról szólnak.

Legyetek nyitottak az újra, és ha fontos számotokra egészségetek, fogyasszatok halat, tengeri herkentyűket is. Az én tányéromon minden héten többször szerepelnek ezek.

A kép forrása: Seafood Paella recipe | Epicurious.com

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!