Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Szuperfood: olajbogyó
Az olajbogyó olyan összetevőket tartalmaz, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak többek között…
A PCOS és a krónikus gyulladás összefüggése
A PCOS gyakori állapot nőknél, amelyet a hormonok egyensúlyának felborulása okoz…
Kisgyerekek, babák gyümölcslé-fogyasztása
Kisgyerekeknek csak korlátozottan, babáknak egyáltalán nem javasoltak…
Sütemény recept mákimádóknak
Reggeli tápanyagdús recept: Resztelt pecsenye nyúlmáj hagymával, zöld fűszerekkel és borssal… A végén pár tojássárgája ráütve. Köret tetszőleges egyéni anyagcsere-profilok vagy kiegészítő-protokollok szerint (alacsony FODMAP, hypoallergén, stb.). Aki pedig fogyaszt érlelt, kemény sajtokat, az fűszerezheti parmezán-sajttal is a végén… Ennél ez nem bonyolultabb.
Micsoda remek dolgokat lehet megint kapni a Lidl-ben: (még az is lehet, hogy a Lidl-be megyünk a Boltmustra alkalmával) Az egész apróhalak (sok más mellett) az egyik legjobb kalciumforrások! És még mi minden más.
A szósz kókusztejes zöld curry kurkumával, mindig adok pluszban egy kis kollagén peptidet is…
Mai gyorsan elkészíthető regggelim: (Adri, mérsékelt anyagcsere-profil) Jelen reggeli nem hypoallergén és nem szigorú AIP, alacsony FODMAP-étrendben viszont tökéletes. Főzőbanán és hagyma kókuszzsíron megpirítva, egy egész tojás, tőkehal-máj, rukkola. Köleskása nagyon finom még a főzőbanán mellett vagy helyett. Szép napot Nektek!
Évekkel ezelőtt édesburgonyát sem lehetett kapni, ma szinte mindenhol elérhető már. Ennek az az oka, hogy sokan keresik és meg is vásárolják a terméket… ha keressük és meg is vásároljuk (azaz szavazunk egy termékre), akkor később egyre könnyebben lesz elérhető. Bízom benne, hogy nem sokára több helyen lesz majd főzőbanán, tápióka-gumó vagy hazai termesztésű quinoa […]
Endosegítő: A fitoösztrogének még egy olyan téma, ami mindig fel szokott merülni az endometriózissal érintettek körében. Kell tartani a fitoösztrogén tartalmú ételektől? Mi az, amire érdemes odafigyelni? Bartha Ákos: Itt a helyes válasz az, hogy igen is meg nem is, illetve attól függ. Mivel az endometriózis eleve ösztrogéndominanciával járó állapot, ami kiegészül az ösztrogén anyagcserének […]
„Az endometriózis és az étrend összefüggéseiről, javasolt táplálékkiegészítőkről és laborokról kérdeztem a funkcionális táplálkozás egyik fő szakértőjét, Bartha Ákos élelmiszerbiológust, táplálkozás-kutatót, a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai vezetőjét és alapító tulajdonosát. Fogadjátok sok szeretettel a vele folytatott beszélgetést! Endosegítő: Milyen módon segíthet egy étrendváltozás az endometriózis kezelésében? Miért érdemes ezt az utat elkezdeni? Bartha Ákos: Abszolút mértékben úgy látom, hogy az endometriózis esetében […]
Folytatjuk a „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ című bejegyzésünket… A cikk első része június 9-énél vagy a weboldalon olvasható. Mindenképp érdemes azzal kezdeni: https://taplalkozasbeallitas.hu/hisztamin-erzekenyek-integrativ-etrendi-protokollja/ Legutóbb megbeszéltük, hogy miért kell nagyon komplexen kezelni ezt a kérést és hogy önmagában miért nem ellenségünk a hisztamin (sem a szervezetünkben, sem az ételekben). 1. A következő, nagyon fontos területünk a „Hisztamin-érzékenyek integratív […]
Pont abban a zsír-fehérje arányban és összetételben, ahogy sokan szeretjük…. Este egy kis kurkumás édesburgonyával és rukkolával remek lesz… És pillanat alatt elkészül. Angus Marha Hamburger Húspogácsa összetevők Angus marhahús (98,9 %), étkezési só, bors TÁPÉRTÉK INFORMÁCIÓK: Átlagos tápérték 100 g-ban Energia 1070kJ/256kcal Zsír 20 g amelyből 10,3g Szénhidrát 0,5g Fehérje 17,4g Só 0,47g Elkészítési […]
Rák kókuszzsíron megpirítva, pirított brokkoli, hűtött rizs, bébi spenót és rukkola. (Mérsékelt anyagcsere-profil, Adri) Vacsorámat fermentált tökkel kezdtem, amit Ildikó Kolléganőm készített. Nekem ez a kedvencem, mindenkinek javaslom kóstolásra.
A napi ajánlott össz. fruktóz (azaz gyümölcscukor) fogyasztás maximum 20-30 gramm kellene, hogy legyen… minden forrást beleértve, a természetes gyümölcsöket és néhány zöldséget is! 100 gramm mazsolában már átlag 32 gramm fruktóz van. 100 gramm görögdinnyében 4 gramm (min. 1 kilót eszik az ember a Balaton-parton). 100 gramm kristálycukorban 50 gramm a gyümölcscukor! Forrás: http://otszonline.hu/cikk/tul_sok_fruktozt_fogyasztunk_magyarorszagon
Egy abszolút csemege (vacsorára) számomra (ami egy adott teljes napon nem befolyásolja a makrotápanyag-arányokat): Hozzávalók 2 személyre: 1 vagy inkább 1,5-2 csomag Deluxe tengeri keverék (fagyasztott-Lidl) kókuszzsír vagy más, hevíthető zsiradék 20 dkg brokkoli (alacsony FODMAP-ben egyéni tolerancia szerint) 10 dkg pok-choi egy csomag újhagyma levele (és metélőhagyma is) kurkuma (vagy valamilyen curry-keverék) tárkony toszkán-fűszerek […]
A mai nappal bevezetünk egy új fogalmat, ez pedig a következő: „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ (jobb esetben nem öndiagnózissal diagnosztizált hisztamin-érzékenységről vagy annak gyanújáról van szó, valamint az integratív megfogalmazás ugyancsak magában foglalja a kapcsolódó és célzott pszichológiai megközelítéseket is, mint ahogyan erről Eckhart Erzsébet is beszámolt eheti előadásán). Miért éreztük már hosszú évek óta úgy, […]
Keressetek minket „Az amiről az orvos nem mindig beszél” ehavi számában is: http://www.kossuth.hu/…/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-4… Sok más érdekes téma mellett alapelveinkről, szelénről, halfogyasztásról és a búza kérdéséről írunk.
Ma vacsorára pisztrángot készítettem, csak egyszerűen: fokhagymával, sóval, rozmaringgal fűszerezve. Köretnek hűtött rizst és rukkolát ettem hozzá. (mérsékelt anyagcsere-profil) Ügyelek arra, hogy egy héten belül egyenlő arányban fogyasszak színhúst, halat és tengeri herkentyűket, illetve belsőséget. Tapasztalatom az, hogy a legtöbben úgy mondják azt, hogy nem szeretik a halat, hogy nem is próbálkoznak vele. Évekkel ezelőtt […]
Hogy erre a cikkre eddig hogyan nem bukkantunk rá?! Hihetetlenül sok igazság van benne és rengeteg kérdést is felvet. Amikre azonban valóban vannak válaszok, ezekről a kérdésekről és válaszokról szól a Táplálkozás-Beállítás™ Carmenta-program is. Mivel a meddőség okai felderíthetők és nagyrészt eredményesen kezelhetők, a lombikprogram a legvégső esetben jöhet csak szóba. Hazánkban viszont nemegyszer alapos kivizsgálás […]
Reggelire egy zöld-turmixot készítettem magamnak, nyári időszakban ez teljesen elég számomra (anyagcsere-profiltól függően ez változhat). -sok bébi spenót -brokkoli -banán -hidrolizált kollagént (GAL)
Mai napomat ezzel a finom reggelivel indítottam. (Mérsékelt anyagcsere-profil- Adrienn) Főzőbanán és spárga kókuszzsíron megpirítva, egy tojás, bébispenót, serrano sonkával. Legyen szép napotok!
Hozzávalók 4-5 személyre (a leves hypoallergén és szigorú AIP OK; nem annyira alacsony/közepes FODMAP): kb. 1,3 l csontleves alaplé 1 bébicsirke, vagy 2 szárny, 2 kis comb és valamennyi farhát 1 tk. szemes bors 1 ek. kókuszzsír 2 babérlevél 1 közepes vöröshagyma, aprítva 2 kis sárgarépa, hámozva, felkarikázva 2 kis fehérrépa, hámozva, felkarikázva 2 ág […]
Az elmúlt hetekben több nagyvállalati egészségprogramban vettünk részt és az egyik legérdekesebb tanulság a következő: az irodai munkát végző dolgozók 76%-a elégtelen D-vitaminellátottságot vagy súlyos D-vitaminhiányt mutatott a laborvizsgálatok szerint!Mindez május 2. felében… Ajánljuk minden üzemorvos figyelmébe ezt az információt, de természetesen főleg azoknak, akik napjuk (napfény szempontjából) jelentős részét irodai körülmények között töltik. Az […]
sült főzőbanán (kb. 40 gramm szénhidrát, elsősorban keményítő és rezisztens keményítő ugye) 3 tojássárgája (omega-3-as tojásból) egy kis szelet kurkumás, sült hal (a képen harcsa) – összesen kb. 35-40 gramm fehérje nagyjából 5 dkg bacon vagy szalonna – összesen kb. 40 gramm zsír (a zsírok a reggelinél dominálnak). zöld leveles zöldségek Csak egy példa…
Fogyasszatok minél rendszeresebben a képen látható hazai „funkcionális élelmiszerekből”, melyek nekünk, magyaroknak a bizonyított táplálkozási hiányosságaira nyújtanak megoldásokat! Ezeket éppen a hűtőm mellett találtam ma este
Keressetek minket az „Amiről az orvos nem mindig beszél” Magazin májusi és majd júniusi számában is Amúgy a májusi szám (is) nagyon érdekes, az egyik cikk például nagyon érdekes szemszögből tárgyalja a gluténérzékenység témakörét… nem is beszélve a bélflóra és az idegrendszeri gyulladások kapcsolatáról. http://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/4134/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-3-szam-2017-majus
Vajon mit kezdenének a közegészségügyben azzal a ténnyel, ha a Hashimotósok (pajzsmirigy-gyulladás és alulműködés) jelentős részéről kiderülne, hogy igenis van jódhiányuk is…?! Mint ahogy ezt a nálunk nem ritka mellékelt ábra is mutatja. Diagnosztizált pajzsmirigy-gyulladás és utólag (általunk) kimutatott jelentős jódhiány…(gyermekvállalás előtt). Jódra NEM csak a pajzsmirigynek van szüksége, hanem többek között kritikus a petefészkek […]
Egy nagyszerű cikkfordítás Mezei Elmirától (eredeti angolnyelvű forrás: Dr. Amy Myers: 10 Signs You have Small Intestinal Bacterial Overgrowth), mely összegyűjti a 10 legfontosabb jelet, amik megléte kontaminált vékonybél szindrómára, SIBO-ra utalhat. Előfordult Önnel valaha, hogy evett valamit és pár órán belül úgy felpuffadt, hogy nem tudta begombolni a nadrágját? Nem ritka, hogy azt hallom a […]
RECEPT 2 főre: 30 dkg zöldbab (friss vagy fagyasztott) 30-40 dkg csirkemell (ízlés szerint más baromfi-színhús rész) – ez most egy alacsonyabb zsírtartalmú recept risotto rizs (ízlés és makrotápanyag-arányok szerinti mennyiségben) friss petrezselyem és metélőhagyma só, bors – ízlés szerint Kurkuma vagy zöldcurry, mi citromborsos-kurkumás fűszerkeveréket használtunk tárkony (szárított, morzsolt) kevés zsíradék Nagyon kevés zsíradékon […]
Nagyon érdekes és egyben aranyos kis összefoglaló 🙂 Ti általában mit esztek reggelire vagy mit kapnak otthon a Gyerekek? Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók! IRÁN Rizs, paradicsom és bárány kebab – […]
Napi szakcikk kutatásaim során egy nagyon szemfüles tanulmányra bukkantam, amit szeretnék Veletek is megosztani, mert hihetetlen összefüggéseket olvastak ki a svédországi Lund Egyetem munkatársai a legnagyobb svéd daganatos megbetegedésekkel foglalkozó adatbázisból (Swedish Cancer Registry). Majdnem 23.000 (!) laktóz(tejcukor)-érzékeny személyt válogattak le ebből az évtizedeken át zajló, nagy létszámú, több korosztályt érintő adatbázisból és tüdő-, emlő- […]
Mindenképpen úgy érezzük, hogy egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk az emésztőrendszert támogató és regeneráló megközelítéseinkben… és mindezt szeretnénk Veletek is megosztani! Hogy miért? Mert a gyomorműködéstől kezdve egészen a vastagbélig célzott és megoldásorientált megoldásokkal rendelkezünk. Egy jelentősebb projekt lezárulni látszik. Innentől ugyanis rendelkezésünkre áll a „GAL Bimuno® flóra rost-komplex” is, mely „galactooligoszacharidok-at”, röviden GOS-t tartalmaz… Jómagam […]
Laboreredmények tanulságai alapján gyakran javasoljuk a káliumbevitel természetes növelését vagy hívjuk fel ennek fontosságára a figyelmeteket zavart cirkadián ritmus (pl. T3-rezisztencia) esetén. Teljes értékű étrendben elegendő kálium lehet, azonban egy nagy, 2004-es tanulmány szerint a napi min. 4700 mg káliumbevitelt nem mindenki éri el. Úgy tűnik, hogy 4500-5000 mg kálium elfogyasztása naponta elegendő minden ismert […]
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!