A Helicobacter pylori fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés

A Helicobacter pylori fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés
2018.06.18.
A Helicobacter pylori fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés egyik metaanalízisének fordítása.

CÉLKITŰZÉS:
A tanulmány a Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés és az autoimmun pajzsmirigy betegségek közötti összefüggés metaanalízisét mutatja be.

MÓDSZER:
A szerzők 3.046 esetet leíró, összesen 15 cikket választottak ki (1.716 megfigyelési és 1.330 kontroll eset). Az adatok metaanalízis-szoftver segítségével lettek elemezve.

EREDMÉNYEK:
A H. pylori fertőzés pozitív összefüggést mutatott az autoimmun pajzsmirigy megbetegedések előfordulásával. A Basedow-Graves kórban és a Hashimoto-féle pajzsmirigy gyulladásos betegségben (Hashimoto thyreoiditis) szenvedő betegek egyértelműen hajlamosabbak krónikus H. pylori fertőzésre.

KÖVETKEZTETÉSEK:
A H. pylori fertőzés (és az ebből kialakuló nyombél-gyulladás) erős kapcsolatot mutat a Basedow-Graves és a Hashimoto-féle pajzsmirigy gyulladásos megbetegedésekkel. A H. pylori fertőzés kezelése csökkentheti a pajzsmirigy autoantitestek értékét (anti-TPO, anti-TG és TSH receptor elleni antitest).

Forrás:
Oncotarget. 2017 Dec 4;8(70):115691-115700.
Meta-analysis of the correlation between Helicobacter pylori infection and autoimmune thyroid diseases. Hou Y és szerzőtársai

TÁPLÁLKOZÁS-BEÁLLÍTÁS RÖVID MEGJEGYZÉSEI:
  • a H. pylori egyes igen érdekes kutatások szerint NEM eredendően „bűnös” baktérium, régóta együtt él az emberi szervezettel. Több tanulmány szerint egészséges gyomor-nyálkahártya és megfelelő gyomorműködés mellett kifejezetten előnyös is, a nyombél területén okoz komolyabb gondokat (hiszen ott biztosan nincs funkciója).
  • a H. pylori fertőzés (és az ebből keletkező egészségügyi kihívások) számos ponton kapcsolatban állhat a szervezet szintű jódhiánnyal.
  •  megfigyeléseink szerint az emelkedett szérum ferritin-érték H. pylori fertőzésre utalhat.
  • a H. pylori természetes eszközökkel is „kezelhető”, a szakirodalom szerint ilyen a sztandardizált brokkolicsíra-kivonat, a DGL (speciális édesgyökér-kivonat) vagy a lactoferrin is.

Visszanézhető élő előadásunk:

VIDEO-Rés a pajzson előadás 2020.06.05.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!