A zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásairól

A zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásairól
2017.10.01.
Egy hatalmas jelentőségű publikáció az elmúlt hetekből, melynek hatására változnia kell a közegészségügyi oktatás kapcsolódó részeinek is: 5 kontinens, 18 országában átfogó vizsgálatot végeztek a zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásait mérve szív- és érrendszeri betegségek és az elhalálozás összefüggésében. A Lancet-ben publikált cikk 7 éves követéssel, több, mint 135 ezer ember részvételével végzett prospektív tanulmányt mutat be. 

A vizsgálat során azt találták, hogy a magas szénhidrát-tartalmú étrend magasabb halálozási arányt eredményez, érdekes módon az össz-zsírbevitel és azon belül a különböző típusú zsírok fogyasztása NINCS összefüggésben a szív- és érrendszeri betegségekkel. SŐT, valójában a telített zsírok fogyasztása fordított összefüggést mutat a stroke előfordulásával.(!)

VÉGKÖVETKEZTETÉSKÉNT ezt írják a kutatók: „a globális táplálkozási irányelveket (értsd például: koleszteringyógyszerek, táplálkozási piramis és okostányér, stb.) ezen megállapítások fényében azonnal újra kell értelmezni és át kell gondolni.”

A teljes írás itt olvasható (a Lancet impakt faktora: 47!):
http://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext

Újabb nagyon komoly jelentőségű tanulmány az évtizedek óta tévesen vádolt telített zsírok rehabilitációban…


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!