Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Étrend-kiegészítő Szeminárium – Egyensúlyban a hatóanyagokkal
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Freyagena KIDS Mix
Freyagena KIDS Mix termékajánló
Sütőtökös snidlinges sushi
Egyik személyes kedvenc… (Laurien)
Burgonya és IR étrend
Inzulinrezisztenciában eléggé rossz híre van a burgonyának a magasabb glikémiás indexe miatt…
Egy személyes jellegű írás…
…Vaspál Melinda kolléganőnktől…
Minden adódó alkalommal hangsúlyozzuk a rezisztens keményítők jelentőségét. Az alább ismertetett tanulmányban számszerűsítve láthatjuk néhány, otthoni körülmények között is egyszerűen megvalósítható házi praktika előnyeit. Nézzük tehát a főzés után visszahűtött rizs rezisztens keményítőtartalmát és annak hatását a glikémiás válaszra, vércukor alakulására:
A főtt keményítő lehűtésének ismert azon hatása, hogy megváltozik a keményítőtartalom, azaz például növekszik a rezisztens keményítők aránya. Jelen tanulmány célja az volt, hogy megállapítsa a főtt fehér rizs lehűtésének hatását a rezisztens keményítőtartalomra és ezáltal a glikémiás válaszra is; egészséges résztvevők esetében. A rezisztens keményítőtartalmat elemezték frissen főzött fehér rizsben (ez a kontroll rizs), 10 órán át szobahőmérsékleten hűtött főtt fehér rizsben (teszt rizs I) és 24 órán át 4 fokon hűtött, majd némileg visszamelegített főtt fehér rizsben (teszt rizs II).
Az eredmények megmutatták, hogy a rezisztens keményítőtartalom (azaz a szelektív rostok mennyisége) a kontroll rizsben, a teszt rizs I-ben és a teszt rizs II-ben a következőképpen alakult: 0,64 g/100 g, 1,30 g/100 g, 1,65g/100 g. A teszt rizs II-nek magasabb volt a rezisztens keményítőtartalma, mint a teszt rizs I-nek, ezért ezt használták a további klinikai tanulmányban a kontroll rizs mellett, hogy meghatározzák a glikémiás választ 15 egészséges felnőttnél. A klinikai tanulmány egy randomizált, vak, átfedéses vizsgálat volt. A tanulmányban a teszt rizs II jelentősen alacsonyabb glikémiás választ váltott ki a kontroll rizzsel szemben (125+-50,1 kontra 152+-48,3 mmol.min/L, külön-külön; p=0.047).
Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a főtt fehér rizs lehűtése megnövelte a rezisztens keményítőtartalmat (így kvázi különleges rostokat kaptunk vércukorszint-növelő szénhidrátok helyett – fordító). A 24 órán át 4 fokon hűtött főtt fehér rizs (mint a sushi – fordító) emellett alacsonyabb glikémiás választ mutatott a frissen főtt formában elfogyasztott fehér rizzsel való összehasonlításban.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk
Forrás: Asia Pac J Clin Nutr. 2015; 24(4):620-5. Effect of cooling of cooked white rice on resistant starch content and glycemic response. Sonia S., Witjaksono F., Ridwan R.
www.taplalkozasbeallitas.hu/események
Kapcsolódó cikkeink:
A vastagbélben fermentálódó rezisztens keményítők
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/1668162813234476
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!