Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Minden adódó alkalommal hangsúlyozzuk a rezisztens keményítők jelentőségét. Az alább ismertetett tanulmányban számszerűsítve láthatjuk néhány, otthoni körülmények között is egyszerűen megvalósítható házi praktika előnyeit. Nézzük tehát a főzés után visszahűtött rizs rezisztens keményítőtartalmát és annak hatását a glikémiás válaszra, vércukor alakulására:
A főtt keményítő lehűtésének ismert azon hatása, hogy megváltozik a keményítőtartalom, azaz például növekszik a rezisztens keményítők aránya. Jelen tanulmány célja az volt, hogy megállapítsa a főtt fehér rizs lehűtésének hatását a rezisztens keményítőtartalomra és ezáltal a glikémiás válaszra is; egészséges résztvevők esetében. A rezisztens keményítőtartalmat elemezték frissen főzött fehér rizsben (ez a kontroll rizs), 10 órán át szobahőmérsékleten hűtött főtt fehér rizsben (teszt rizs I) és 24 órán át 4 fokon hűtött, majd némileg visszamelegített főtt fehér rizsben (teszt rizs II).
Az eredmények megmutatták, hogy a rezisztens keményítőtartalom (azaz a szelektív rostok mennyisége) a kontroll rizsben, a teszt rizs I-ben és a teszt rizs II-ben a következőképpen alakult: 0,64 g/100 g, 1,30 g/100 g, 1,65g/100 g. A teszt rizs II-nek magasabb volt a rezisztens keményítőtartalma, mint a teszt rizs I-nek, ezért ezt használták a további klinikai tanulmányban a kontroll rizs mellett, hogy meghatározzák a glikémiás választ 15 egészséges felnőttnél. A klinikai tanulmány egy randomizált, vak, átfedéses vizsgálat volt. A tanulmányban a teszt rizs II jelentősen alacsonyabb glikémiás választ váltott ki a kontroll rizzsel szemben (125+-50,1 kontra 152+-48,3 mmol.min/L, külön-külön; p=0.047).
Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a főtt fehér rizs lehűtése megnövelte a rezisztens keményítőtartalmat (így kvázi különleges rostokat kaptunk vércukorszint-növelő szénhidrátok helyett – fordító). A 24 órán át 4 fokon hűtött főtt fehér rizs (mint a sushi – fordító) emellett alacsonyabb glikémiás választ mutatott a frissen főtt formában elfogyasztott fehér rizzsel való összehasonlításban.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk
Forrás: Asia Pac J Clin Nutr. 2015; 24(4):620-5. Effect of cooling of cooked white rice on resistant starch content and glycemic response. Sonia S., Witjaksono F., Ridwan R.
www.taplalkozasbeallitas.hu/események
Kapcsolódó cikkeink:
A vastagbélben fermentálódó rezisztens keményítők
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/1668162813234476
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!