Egy kis ízelítő a „Carmenta-Várandósság” Fórumesthez

Egy kis ízelítő a „Carmenta-Várandósság” Fórumesthez
2017.10.23.

@ Az alacsony D-vitamin szint és anyagcsere-zavarok kapcsolata a PCOS-sel küzdők körében:

„Nagyon sok PCOS-el küzdő nőnél állapítottak meg inzulinrezisztenciát vagy valamilyen anyagcsere elváltozást. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin hiánya hozzájárulhat a metabolikus szindróma (MSZ) kialakulásához. A kutatásunk célja ennek a kapcsolatnak a feltérképezése, azaz a D-vitaminszint és a MSZ (ezen belül akár PCOS) kapcsán felmerülő problémák megfigyelése/leírása.”

206 PCOS-el küzdő (azaz már diagnosztizált) nőnél nézték meg a 25(OH)D szintet ELISA teszttel. Anyagcsere, endokrín, és antropometriai adatokat mértek, továbbá terheléses vércukor-tesztet is néztek.

#### Eredmények:
A nem megfelelő D-vitaminszint (<30 ng/ml) a páciensek 72.8%-ánál volt megfigyelhető! PCOS-es és MSZ-el élők körében még alacsonyabb volt a D-vitaminszint a csak PCOS-es nőkkel szemben (17.3 és 25.8 ng/ml)… (megjegyzés: a PCOS oka lehet emelkedett tesztoszteronszint, IR nélkül is.) A többvariánsos regressziós analízisben (mely tartalmazta a D-vitaminszintet, az évszakot, a testtömegindexet (BMI) és a kort is), a D-vitamin szint és a BMI független előjelzői voltak a HOMA IR indexnek és az ú.n. QUICKI indexnek (quantitative insulin sensitivity check index; az inzulinérzékenység becslésére szolgáló eljárás). Diagnosztizált MSZ-es PCOS-es pácienseknél szignifikáns kapcsolatot találtak a D-vitaminszint és a BMI között, a csípőbőségnél, a derék-csípő hányadosnál, a szisztolés/diasztolés vérnyomásnál, az éhomi és terhelt vércukor értékeknél, a vércukor görbénél, az éhomi inzulinnál, a HOMA-IR-nél, a HOMA-betánál, a triglicerid értékeknél és az össz koleszterin/HDL koleszterin arányoknál; valamint pozitív korrelációt a D-vitaminszint és HDL-koleszterin (azaz „jó” koleszterin) szintek között.

Tehát érdemes nagyon odafigyelni a D-vitaminszintekre mind inzulinrezisztenciában, mind diagnosztiztált PCOS-ben. Mindkettő fennállása esetén meg főleg!

www.taplalkozasbeallitas.hu

Forrás: Eur J Endocrinol. 2009 Oct;161(4):575-82. doi: 10.1530/EJE-09-0432. Epub 2009 Jul 23.
Wehr E, Pilz S, Schweighofer N, Giuliani A, Kopera D, Pieber TR, Obermayer-Pietsch B.

Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!