Alacsony FODMAP étrend és a fibromialgia

Alacsony FODMAP étrend és  a fibromialgia
2018.05.14.
Önnnek is megkeseríti a fibromialgia mindennapjait? Alábbi cikkünkkel igyekeztünk közelebb hozzni a témát az érdeklődőkhöz és szeretnénk megmutatni a kezelési lehetőségek egyikét, elsőkörben a fibromialgia és az alacsony FODMAP étrend összefüggéseiről íródott tudományos cikk szummázásával.
 A fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidokban, valamint poliolokban szegény étrend (azaz az alacsony FODMAP-étrend) csökkenti a fájdalmat (is) a fibromialgiában (testszerte jelentkező, kellemetlen fájdalom) szenvedő betegeknél, ezáltal javítva az életminőségüket. Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: ezen publikációkra alapozva sem véletlen, hogy a pajzsmirigy-működési zavarok esetében is elsősorban egy általunk átdolgozott, alacsony FODMAP-étrendet alkalmazunk.

A vizsgálat háttére és célkitűzése: A fibromialgia (továbbiakban FM) egy krónikus egészségügyi kihívás, melyet széleskörű izomfájdalom jellemez. Eredete ismeretlen, a kiterjedt és általában a Hölgyeket érintő fájdalom jelentős életminőségbeli romlást okozhat, azonban a probléma gyógyszeres kezelése csak részben hatásos. Az FM társulhat gyomor-bélrendszeri betegségekkel és irritábilis bél szindrómával (IBS).
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: mindez egy nagyon fontos felismerés és remek kiindulási pont (mindkettő ráadásul jellemzője a pajzsmirigy alulműködésnek és/vagy gyulladásnak is).

Egyre szélesebb körben elterjedt, hogy az alacsony FODMAP-ok, „fermentálódó oligo-, di-, és monoszacharidok, valamint poliolok” [Low FODMAP-diet (LFD)] hatásos étrendi terápiája az IBS-nek. (Ezek olyan erjedő szénhidrátok, melyek bizonyos esetekben bélpanaszokat okozhatnak.) Jelen kísérleti tanulmány célja az alacsony FODMAP-étrend hatásának vizsgálata tünetekkel rendelkező fibromialgiás betegeknél különös tekintettel a fájdalomra, az életminőségre és a funkcionális gyomorbélrendszeri tünetekre (GI).

A vizsgálat módszere: Az alacsony FODMAP-diétát alkalmazó vizsgálatot 38 nőbetegnél végezték, akik átlagos életkora 51 ± 10 év volt, és a betegségük átlagosan 10 éve állt fenn (!), melyet az ACR (American College of Reumatology) 2010-es kritériumai alapján diagnosztizáltak. A tanulmány 2015 januárjától egészen májusig tartott, melynek során a páciensekkel 4 hetente átbeszélték az alacsony FODMAP-diétát és tüneteik változását.

Az eredmények: A betegek 86%-ban tartották be a diétát. A tanulmány során a betegek értékelése alapján szignifikáns (p <0,01) csökkenést tapasztaltak a panaszok tekintetében. Az étrendet követve jelentős javulást figyeltek meg a gasztrointesztinális tünetek tekintetében is. Szignifikáns korreláció figyelhető meg (r = 0,36; p <0,05) a fibromialgiás és a gasztrointestinális tüneteket összevetve.

A vizsgálat következtetései: Az alacsony FODMAP diéta követésével, az FM-betegek körében jelentősen csökkentek a gasztrointesztinális tünetek és a fibromialgiás panaszok, beleértve a fájdalmat is! Ez alapján a jövőben ki kellene terjeszteni az alacsony FODMAP-diétát nagyobb betegszámú vizsgálatokra.

További következtetések: A jelenlegi tudományos ismeretek alapján ezek az első releváns eredmények a fibromialgiás betegek körében, melyet az alacsony FODMAP-étrenddel el lehet érni – csökkenti a gyomor-bélrendszeri tüneteket, beleértve az IBS-t; emellett csökkennek az izomfájdalmak, ezáltal javul az életminőség is.

 
Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: fibromialgás panaszok esetében minden esetben javasolt endokrinológiai irányú (elsősorban pajzsmirigy és HPA-(stressz)tengely) kivizsgálás; tapasztalataink szerint ez szinte mindig feltár „egyensúlyba hozandó” területeket. Az endokrinológiai területek természetes és célzott megközelítése, kiegészítve a jelen cikkben elhangzott információkkal igen hatékony alternatívája egy komplex és tartós megoldásnak.

Fordította: Táplálkozás-Beállítás (de Jonge Nóra)

További, az alacsony FODMAP étrenddel kapcsolatos cikkeinket itt találja.

 
Forrás: Scand J Pain. 2016 Oct;13:166-172. doi: 10.1016/j.sjpain.
 

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/1826502684067154

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!