Rövid idézet egy inzulinrezisztenciával (IR) kapcsolatos anyagunkból

posted in: Cikkek | 0

Egy élethosszig tartó, megfelelő (azaz biológiai alapú és egyébre is szabott) táplálkozás a legjobb IR „diéta”. Felejtsük el tehát, hogy az IR kezeléséhez és az eredmények megtartásához két különböző diétát kell időről időre követnünk. Általában az sem járható út mindenkinek, ha egyetlen mintaétrendi módszert tekintünk üdvösnek (pl. low carb rendszerek). Ez a gondolkodásmód egyénileg sokszor igen kockázatos is lehet (pl. feleslegesen extrémen alacsony szénhidrát- vagy extrémen magas és egyoldalú fehérjebevitel). Mindenképpen előnyösebb, ha már a kezdetek kezdetén megértjük és elsajátítjuk az egészséges étrend ökölszabályait, amikor még a motiváció is nagyon erős:
• A tápanyagéhség megszüntetésének és az étvágy csökkentésének kulcsa egy tápláló (azaz magas tápanyag-sűrűségű), kellően kiegyensúlyozott étrend, amely minden makro- és mikrotápanyagot a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz (nos, az üdítők és a legtöbb gluténmentes, modern “csodapékáruk” azonnal kiestek).
• Az IR megszüntetése tehát megfelelő tápanyag/
kalóriaarány/inzulinigény mellett (azaz 1 adott, elfogyasztott kalória minél több vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet biztosítson úgy, hogy minimálisan hat az inzulinszintünkre), azaz a lehető legalacsonyabb vércukor- és inzulinszint-ingadozással kell, hogy megtörténjen (hagymás resztelt máj vagy sushi előnyben).
• Más instant diéták (pl. kész fehérjeporokkal) vagy a gyógyszeres kezelés (metformin) eleinte talán gyorsabb és könnyebb megoldást ígérnek, de idővel bizonyítottan makro- és mikrotápanyag-hiányt okozhatnak, ami újra hízáshoz vagy más hormonális zavarokhoz vezethet (jojó-effektus és társai).
Együnk például halat ecetes burgonyasalátával (rezisztens keményítők, stb), élénk színű zöldségekkel és bogyós gyümölcsökkel (polifenolok, stb) teljes kiőrlésű pizzaszelet, zabkeksz-nassok és steviás jeges tea helyett.

https://taplalkozasbeallitas.hu/inzulinrezisztencia-komple…/

Források:
Hall: PLoS Biol. 2018 Jul 24;16(7)
Gross: Am J Clin Nutr. 2004; 79:774–9.
Esmaeilzadeh: J Hum Reprod Sci. 2017 Apr-Jun;10(2):95-101.
Leeman: Eur J Clin Nutr. 2005 Nov; 59(11):1266–71.
Gross: Am J Clin Nutr. 2004 May; 79(5):774–9.
Figueiredo: J Biol Chem. 2015 May 22;290(21):13427-39.
Dehghan: Lancet. 2017 Nov 4;390(10107):2050-2062.