Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Több, mint 200 epidemiológiai vizsgálatot ismerünk, melyek megerősítik ezeket a tanulmányokat. Ezek közül számos esetben azt is bebizonyították, hogy a D-vitamin a diagnózis után (azaz a betegség kialakulta után) is hatékony. Mindemellett legalább 2500 laboratóriumi vizsgálatok segít minket a D-vitamin élettani hatásainak megértésében is. Hogy az orvosok ezekhez miért nem jutnak hozzá vagy miért javasolnak túl kevés D-vitamint és ráadásul rossz minőségű, tablettás kiegészítők formájában, azzal sajnos mi nem tudunk foglalkozni.
Például egy 2007-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a (vér)szérum 25-(OH)-D szintje több, mint 33 ng/ml, akkor 50 százalékkal alacsonyabb számos bélrák kockázata. Egy másik kutatásban két évvel ezelőtt megállapították, hogy egy egyszerű, 10 ng/ml-es növekedés a vér D-vitamin-szintjében 15 százalékkal csökkenti a bélrák és 11 százalékkal az emlőrák előfordulását!
Egy másik, ugyancsak 2007-ben megjelent tanulmány úgy találta egy négy évig tartó, utánkövetés vizsgálatban, hogy a mellrák túlélési esélyei 77 százalékkal magasabb volt azoknál a nőknél, akik naponta 1100 NE D-vitamint (ami még csak nem is sok) és 1450 mg kalciumot fogyasztottak naponta, mint azok esetében, akik vagy a placebo-t vagy csak kalcium kaptak önmagában. Több kutató szerint az átlagos emlőrák előfordulása és a D-vitamin-hiány között 90 % (!) kapcsolat mutatható ki.
A megfázás és a szezonális influenza egyértelműen az úgynevezett „D-vitaminhiány szindrómához” köthető…
Az influenza megelőzéséről bővebben ez a cikkünk szól:
9 egyszerű lépés az influenza elkerüléséhez
Források:
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!