Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A vizsgálat háttére és célkitűzése: A fibromialgia (továbbiakban FM) egy krónikus egészségügyi kihívás, melyet széleskörű izomfájdalom jellemez. Eredete ismeretlen, a kiterjedt és általában a Hölgyeket érintő fájdalom jelentős életminőségbeli romlást okozhat, azonban a probléma gyógyszeres kezelése csak részben hatásos. Az FM társulhat gyomor-bélrendszeri betegségekkel és irritábilis bél szindrómával (IBS).Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: mindez egy nagyon fontos felismerés és remek kiindulási pont (mindkettő ráadásul jellemzője a pajzsmirigy alulműködésnek és/vagy gyulladásnak is).
Egyre szélesebb körben elterjedt, hogy az alacsony FODMAP-ok, „fermentálódó oligo-, di-, és monoszacharidok, valamint poliolok” [Low FODMAP-diet (LFD)] hatásos étrendi terápiája az IBS-nek. (Ezek olyan erjedő szénhidrátok, melyek bizonyos esetekben bélpanaszokat okozhatnak.) Jelen kísérleti tanulmány célja az alacsony FODMAP-étrend hatásának vizsgálata tünetekkel rendelkező fibromialgiás betegeknél különös tekintettel a fájdalomra, az életminőségre és a funkcionális gyomorbélrendszeri tünetekre (GI).
A vizsgálat módszere: Az alacsony FODMAP-diétát alkalmazó vizsgálatot 38 nőbetegnél végezték, akik átlagos életkora 51 ± 10 év volt, és a betegségük átlagosan 10 éve állt fenn (!), melyet az ACR (American College of Reumatology) 2010-es kritériumai alapján diagnosztizáltak. A tanulmány 2015 januárjától egészen májusig tartott, melynek során a páciensekkel 4 hetente átbeszélték az alacsony FODMAP-diétát és tüneteik változását.
Az eredmények: A betegek 86%-ban tartották be a diétát. A tanulmány során a betegek értékelése alapján szignifikáns (p <0,01) csökkenést tapasztaltak a panaszok tekintetében. Az étrendet követve jelentős javulást figyeltek meg a gasztrointesztinális tünetek tekintetében is. Szignifikáns korreláció figyelhető meg (r = 0,36; p <0,05) a fibromialgiás és a gasztrointestinális tüneteket összevetve.
További következtetések: A jelenlegi tudományos ismeretek alapján ezek az első releváns eredmények a fibromialgiás betegek körében, melyet az alacsony FODMAP-étrenddel el lehet érni – csökkenti a gyomor-bélrendszeri tüneteket, beleértve az IBS-t; emellett csökkennek az izomfájdalmak, ezáltal javul az életminőség is.
Fordította: Táplálkozás-Beállítás (de Jonge Nóra)
További, az alacsony FODMAP étrenddel kapcsolatos cikkeinket itt találja.
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/1826502684067154
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!