Az étrendi AGE-k és a nem alkoholos zsírmáj összefüggése

Az étrendi AGE-k és a nem alkoholos zsírmáj összefüggése
2023.06.02.

Az étrendi AGE-k összefüggésbe hozhatók a nem alkoholos zsírmáj fokozott kockázatával.

Az étrendi előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) hozzájárulhatnak a fokozott gyulladáshoz és oxidatív stresszhez, amelyek a krónikus betegségek, például a májbetegségek kockázati tényezői. Jelen tanulmányban azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az étrendi AGE bevitel és a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kockázata között. Ehhez 675, 20-60 év közötti résztvevőt vontak be egy eset-kontroll vizsgálatba. Az étrendi szokásokat kérdőívvel mérték, valamint minden résztvevőnél meghatározták az étrendi AGE bevitelt is. A kapott eredmények elemzése alapján a NAFLD kockázata növekedett a nagyobb étrendi AGE-bevitel hatására. Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb étrendi AGE-bevitel összefügg a NAFLD nagyobb esélyével.

Ha szeretnél többet megtudni a saját egészségi állapotodról, a szervezetedben jelenlévő AGE-k mennyiségéről és ezek rád gyakorolt egészségügyi kockázatairól, jelentkezz nálunk mérésre:

Forrás: PMID: 37202817

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!